Index Vakbarát Hírportál

A címvédő Max Verstappen nyerte a szezon első F1-es időmérőjét

2023. március 4., szombat 17:20

Véget ért az autósport szerelmeseinek hosszan tartó böjtje, a mostani hétvégén végre visszatért a Formula–1-es szezon. Az idénynyitó futamot vasárnap Bahreinben rendezik, a szombati időmérőn pedig bár voltak jelei, mégsem történt meglepetés: a címvédő Max Verstappen indulhat az élről Red Bull-os csapattársa, Sergio Pérez és a ferraris Charles Leclerc elől.

A szabadedzéseken nem várt riválist kaptak az élmenők. 

Olyannyira, hogy az idén már Aston Martinnal versenyző Fernando Alonso pénteken délután és szombatON is a legjobb időt autózta.

A kétszeres világbajnok spanyol napra pontosan 22 évvel ezelőtt, 2001. március 4-én debütált az F1-ben az Ausztrál Nagydíjon. Legutóbb 2012-ben Hockenheimben végzett az élen a Ferrarival, 11 év után nyílt tehát újra lehetősége arra, hogy az első rajtkockáért szálljon harcba.

Q1

Charles Leclerc gurult ki elsőként a pályára, azonban ahogy a monacói elindult a gyors körére, két elem is lerepült az autójáról, a törmelék miatt pedig piros zászlóval megszakították az időmérőt. A takarítást és az első mért köröket követően Carlos Sainz állt az első helyen 1:30.993-as idővel, akit George Russell, Leclerc, Alonso és a másik Aston Martin, a csuklótöréssel versenyző Lance Stroll követett.

Az élmezőnyben a folytatásban sem történt változás, a Q2-be jutásért viszont óriási csata dúlt a hátsó régióban. Végül a három újonc, Logan Sargeant – aki ezredre annyit ment, mint Lando Norris, ám néhány körrel később, holtversenynél a hamarabb futott kör a jobb –, Oscar Piastri és Nyck de Vries búcsúzott, valamint Pierre Gasly és Kevin Magnussen.

Q2

A második szakaszban a két Mercedes kezdett jól, Lewis Hamilton, Russell volt a sorrend az élen. A két Red Bull azonban sokáig nem hagyta örülni a brit pilótákat, a címvédő Max Verstappen három lila szektorral, 1:30.503-mal vette át a vezetést, csapattársa, Sergio Pérez két tizeddel követte, Alonso bő fél másodperccel lemaradva volt ötödik.

Leclerc aztán a hétvége leggyorsabb körével (1:30.282)  megnyerte a Q2-t Verstappen, Russell és Hamilton előtt, a legjobb tízbe pedig Norris, Bottas, Csou, Cunoda és Albon nem került be.

Q3

Rendkívül szoros végjátékra volt kilátás, nagyon közel voltak egymáshoz a versenyzők, így szinte megjósolhatatlan volt, ki szerzi meg az idénye első pole-ját. A címvédő Verstappen azonnal odapakolt egy 1:30-on belüli időt, 1:29.897-tel ugrott az élre, Leclerc, Pérez, Sainz és Stroll elé.

A többiek nem jöttek ki, csak öt perccel az időmérő vége előtt, így az utolsó körökre maradt a döntés a rajtrács sorrendjéről. 

A holland viszont nem hagyta magát, 1:29.708-ra javította saját idejét, amelyet senki nem tudott megközelíteni, így ő nyerte a szezon első kvalifikációját.

Mellőle csapattársa, Pérez indulhat majd, aki megelőzte a két Ferrarit, Leclerc lett a harmadik, Sainz pedig a negyedik. Alonso végül csak az ötödik rajtkockát szerezte meg, mögüle a két Mercedes indulhat majd, Russell, Hamilton sorrendben.

A szahíri futam vasárnap 16.00-kor rajtol majd el, az Indexen élő, szöveges közvetítéssel és összefoglalóval jelentkezünk majd.

Bahreini Nagydíj, Szahír
Időmérő, végeredmény:

1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Sergio Pérez (Red Bull)
3. Charles Leclerc (Ferrari)
4. Carlos Sainz (Ferrari)
5. Fernando Alonso (Aston Martin)
6. George Russell (Mercedes)
7. Lewis Hamilton (Mercedes)
8. Lance Stroll (Aston Martin)
9. Esteban Ocon (Alpine)
10. Nico Hülkenberg (Haas)
11. Lando Norris (McLaren)
12. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
13. Csou Kuan-Jü (Alfa Romeo)
14. Cunoda Juki (AphaTauri)
15. Alexander Albon (Williams)
16. Logan Sargeant (Williams)
17. Pierre Gasly (Alpine)
18. Kevin Magnussen (Haas)
19. Oscar Piastri (McLaren)
20. Nyck De Vries (AlphaTauri)

(Borítókép:   Lars Baron / Getty Images)

Rovatok