Index Vakbarát Hírportál

Pert nyert Schumacher családja, fizetnie kell a botrányt kirobbantó lap kiadójának

2024. május 23., csütörtök 12:18

Michael Schumacher családja pert nyert, aminek nyomán 200 000 eurós (mintegy 77 millió forint) kártérítésben részesül annak a magazinnak a kiadójától, amely kamuinterjút közölt az egykori Formula–1-es pilótával.

A Die Aktuelle bulvármagazin azt a látszatot keltette, mintha exkluzív interjút készített volna a Ferrari legendájával, az ügy nagy port kavart Németországban.

„Világszenzáció” és „Az első interjú”: a német kiadvány ezekkel a címszavakkal adta el az „interjút”, amelyet – mint kiderült – a mesterséges intelligencia készített.

Az álinterjúban az AI a következő mondatokat adta a hétszeres F1-es világbajnok Michael Schumacher szájába:

Az etikátlan húzás után a Die Aktuelle elismerte, hogy a válaszokat nem Michael Schumacher, hanem a mesterséges intelligencia adta. „A beszélgetésre az interneten találtunk rá, egy olyan oldalon, amelynek köze van a mesterséges intelligenciához” – közölte a lap. A kamuinterjú miatt a lap főszerkesztőjét két nappal a botrány kirobbanása után kirúgták, írja a BBC.

Mint ismert, Michael Schumacher 2013 decemberében szenvedett súlyos síbalesetet. Azóta a nyilvánosság elől teljesen elzárva él, családja pedig semmilyen információt nem oszt meg az állapotáról. A sportlegenda közeli hozzátartozói többször kérték az újságírókat, hogy tartsák tiszteletben a hétszeres világbajnok magánéletét.

Rovatok