Index Vakbarát Hírportál

A Chelsea-t is legyűri a csodaújonc?

2008. október 28., kedd 14:14 | aznap frissítve

Hétközi fordulót rendeznek a Bundesligában, a Premier League-ben és a Serie A-ban is. Angliában a londoni derbi, az Arsenal-Tottenham mellett összecsap az ezüstérmes a bronzérmessel (Hull-Chelsea), Németországban is két bajnokesélyes találkozik, a Hamburg a Stuttgartot fogadja, Olaszországban Firenzébe látogat az Inter.

A számos londoni csapat miatt szinte minden második fordulóra jut egy fővárosi rangadó, de a londoni derbi egyértelműen az Arsenal és a Tottenham mérkőzése. Az észak-londoni illetőségű csapatok 111 éve találkoztak először, de North London Derbynek csak az Arsenal 1913-as Highbury-be költözése óta hívják a rangadót, hiszen a Tottenham otthonául szolgáló White Hart Lane néhány utcányira fekszik a régi Arsenal-stadiontól.

A mérkőzés esélyese a negyedik helyezett Arsenal, a nyáron jelentősen átalakult Tottenham olyan rosszul kezdte a szezont, hogy a 10. forduló előtt kirúgták Juande Ramos edzőt az utolsó helyen álló klub vezetői. Az edzőváltás nem is tett rosszat, a legutóbbi fordulóban megszerezték első győzelmüket, egy sikerrel megvívott derbivel akár a kiesőhelyről is elkerülhetnek, az Arsenalnak a dobogó elérése a tét.

Arsenal-Tottenham

A Tottenham 15 éve, a Premier League első idényében nyert utoljára az Arsenal otthonában, az utóbbi 17 meccsen egyáltalán nem nyert a Spurs az Arsenal ellen. Ez lesz a két együttes 143. mérkőzése, a mérleg az Arsenal szempontjából 59-38-45. Az Arsenal pályaválasztása mellett 36 hazai- és 17 vendégsiker született, 18 döntetlen mellett. A Tottenham idén még nem nyert idegenben.

A Hull és a Chelsea dobogósok, az újonc kiscsapat története legjobb szereplését produkálja. A Hull bravúrok sorozatát mutatta be, az Emiratesben verte az Arsenalt, legyőzte a West Hamet, és a Newcastle-t.

A Chelsea a legutóbbi fordulóban vereséget szenvedett hazai pályán a Liverpooltól (mely így három ponttal meglépett, és vezeti az angol bajnokságot), Scolari csapatának fontos a győzelem, hiszen jobb gólkülönbsége miatt egy győzelemmel visszavehetné az első helyet. Sok a sérült, de a Chelsea-nél nem fogadnak el semmiféle kifogást, a Hull ellen győznie kell a londoni sztárcsapatnak.

Hull City-Chelsea

Eddig csak a másodosztályban találkozott egymással a két csapat, legutóbb 1989-ben. Összesen 26 meccsen 4-szer nyert a Hull, 17-szer a Chelsea, 5-ször született döntetlen. A Hull saját pályáján 4 győzelmet aratott, 3 döntetlen mellett 6-szor nyert a Chelsea, amely idén még nem kapott ki idegenben. A Hull a legutóbbi hat meccsén nem kapott ki a PL-ben, míg a Chelsea az utóbbi 14 idegenbeli találkozóján nem kapott ki.

A Bundesligában is komoly rangadót rendeznek, a harmadik helyezett Hamburg az ötödik Stuttgartot fogadja. Az előző forduló előtt első helyen álló Hamburgot vasárnap szétverte az újonc Hoffenheim. A Stuttgart idegenben nem teljesít jól, mindössze négy pontot szerzett vendégként. A Bundesliga élmezőnye szoros, az első négy helyezett akár egy fordulón belül is helyet cserélhet.

Hamburger SV-Stuttgart

Eddig 86 meccset vívott egymással a két csapat, 36 hamburgi és 30 stuttgarti sikerrel. Meggyőző a Hamburg hazai fölénye, 43-ból 25-ször nyert, 10 döntetlen mellett csak nyolcszor kapott ki. A Hamburg az utóbbi öt hazai meccsén nem kapott ki, a Stuttgart a legutóbbi három idegenbeli meccsét elveszítette, augusztusban nyert utoljára vendégként.

Az Eintracht Frankfurt a 12. helyen áll, néhány fordulóval ezelőtt még a Bundesliga rekordbajnoka, a Bayern München is a tabella közepén helyezkedett el. A 10. forduló előtt már jobb a bajorok helyzete, ötödikek, négy pontra vannak a vezető Hoffenheimtől. A rangadó inkább a két klub történelme miatt érdekes, ugyanakkor többen állítják: a Commerzbank Arena a legjobb hangulatú német stadion.

Eintracht Frankfurt-Bayern München

A két gárda 76 meccsen találkozott eddig, 20-szor nyert a Frankfurt, 37-szer a Bayern és 19 döntetlen született. Frankfurtban eddig csak nyolcszor nyert a Bayern, 17 Eintracht diadal volt 13 döntetlen mellett. A Bayern kezdi összeszedni magát, utóbbi három meccsén nem kapott ki.

A Serie A-ban a zsinórban három bajnoki címet szerzett, de Jose Mourinhóval egyelőre nem meggyőző Inter a remek formába lendülő Fiorentinához látogat. Cesare Prandelli csapata legutóbbi négy mérkőzését megnyerte, és ezzel az élmezőny közvetlen közelében helyezkedik el. Az előző fordulóban kézzel gólt szerző Gilardino várhatóan nem játszhat, hiszen két meccsre eltiltotta a szövetség.

Fiorentina-Internazionale

A 141. derbi következik, az Inter áll eddig jobban 55 győzelemmel és 47 döntetlennel, a Fiorentina csak 38-szor nyert. Firenzében a mérleg a Fiorentina szempontjából: 25-29-16. A Fiorentina idén még veretlen odahaza. Az utóbbi két firenzei kirándulása alkalmával 3 ponttal tért haza az Inter és már négy meccs óta veretlen szerdai riválisával szemben. A Fiorentin az utóbbi 12 hazai meccsét nem veszítette el, utoljára a legutóbbi szezonban, februárban a Milan nyert a Stadio Artemio Franchiban. Vendégként az utóbbi három meccsén nem kapott ki az Inter.

Az Inter csalódást keltő döntetlenre játszott otthon a Genoa ellen, és Jose Mourinho kilátásba helyezte, hogy ha néhányan nem kezdenek el sokkal jobban teljesíteni, repülnek a keretből. Az Internek fontos a mérkőzés, hiszen sem a vezető Udinese, sem a Napoli nem lassít, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a milánóiaknak kell kapaszkodniuk.

A hétközi fordulók párosítása

Bundesliga, 10. forduló

Kedden: Werder Bremen-Bayer Leverkusen, VfL Wolfsburg-Mönchengladbach, Karlsruhe-Schalke, Arminia Bielfeld-Energie Cottbus.

Szerdán: Hamburger SV-VfB Stuttgart, Eintracht Frankfurt-Bayern München, Hertha-Hannover, Bochum-Hoffenheim, Köln-Borussia Dortmund.

Premier League, 10. forduló

Kedden: Newcastle-West Bromwich.

Szerdán: Hull City-Chelsea, Stoke City-Sunderland, Aston Villa-Blackburn, Fulham-Wigan, Arsenal-Tottenham, Bolton-Everton, Manchester United-West Ham, Middlesbrough-Manchester City, Liverpool-Portsmouth.

Serie A, 9. forduló

Szerdán: Bologna-Juventus, Catania-Udinese, Chievo-Lazio, Fiorentina-Inter, Genoa-Cagliari, Lecce-Palermo, Milan-Siena, Napoli-Reggina, Roma-Sampdoria, Torino-Atalanta.

Rovatok