Index Vakbarát Hírportál

Összeestek a pályán és meghaltak

2008. november 1., szombat 12:10 | nyolc éve frissítve

Számos futballista hunyt el az utóbbi években, tragikus, nehezen magyarázható körülmények között. A pályán veszítették életüket, köztük volt a magyar Fehér Miklós is. Halottak napján rájuk is emlékezünk.

Fehér Miklós (1979.07.20-2004.01.25.)

2004. január 24-én a Benfica színeiben a Guimaraes elleni meccsen csereként állt be a 60. percben. A hajrában gólpasszt adott csapattársának, Aguiarnak, amellyel a vendégek megszerezték a vezetést.

Pár másodperccel később a játékvezető sárga lapot mutatott fel a magyar válogatott támadónak. Ez után Fehér összeesett. Már a pályán megpróbálták újraéleszteni, a játékvezető félbeszakította a mérkőzést. Fehért azonnal a guimaraesi kórházba szállították, ahol hiába küzdöttek életéért az orvosok, már ők sem tudtak rajta segíteni.

focihalal
Marc-Vivien Foé, Fehér Miklós és Antonio Puerta

A Győr, majd az FC Porto futballistája volt, két szezonon keresztül kölcsönben szerepelt a Slagueiros, majd a Sporting Braga csapatában, 2002-ben igazolta le a Benfica. 24 évet élt.

Antonio Puerta (1984.11.26.-2007.08.28.)

2007. augusztus 25-én a Sevilla játékosa a Getafe elleni bajnoki meccsen összeesett, elveszítette eszméletét. Miután magához tért, lecserélték, saját lábán hagyta el a gyepet, de az öltözőben újra elájult.

Mentővel vitték kórházba, ahol újraélesztették. Az orvosok azt nyilatkozták, hogy az állapota súlyosbodott, átvitték a sevillai Virgen del Rocio kórházba, ahol három nap múlva, augusztus 28-án elhunyt.

Dr. Francisco Murillo, a kórház igazgatója azt nyilatkozta, hogy Puerta visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett, melynek eredménye többszöri hosszú szívmegállás volt. Baját gyógyíthatatlan, öröklött szívrendellenesség okozta, ami jobb kamrai fejlődési zavarként ismert. A Sevilla játékosaként egyszer volt válogatott, klubjával kétszer UEFA-kupát nyert, élt 22 évet.

Családja jelenleg is pereskedik a Sevillával, a vizsgálatoknál kiderült, többször is hibáztak az orvosok. Érthetetlen például, hogyan engedhették talpra állni első rosszulléte után.

Marc-Vivien Foé (1975.05.01.-2003.06.26.)

A 2003-as Könfederációs Kupa Kamerun-Kolumbia összecsapás 72. percében a félpályán sétált az afrikai csatár, majd hirtelen összeesett, és a gondos orvosi segítség ellenére 45 perccel később elhunyt.

Az első boncolás során nem derült ki, miért vesztette életét, de a második vizsgálat során bebizonyosodott, hogy Foé úgynevezett HCM-beteg, ami a hipertrófiás kardiomiopátia, a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegség.

A kameruni válogatott játékos Európában a Lens, a West Ham United, a Lyon és a Manchester City játékosa volt. Hazája színeiben 64-szer szerepelt. Foé 28 évet élt.

Rovatok