Index Vakbarát Hírportál

A kormány kihátrál az Advertum mögül

2009. május 11., hétfő 19:00

Megváltoztatva egy évvel ezelőtti döntését a kormány várhatóan visszavonja az Advertum Kft. hitelfelvételéhez nyújtott 5,2 milliárd forintos állami kezességvállalást. A pénzügyminiszter novemberben már aláírta a hitel folyósításához szükséges papírokat, a bank azonban visszaküldte pontosításra, amit azóta sem tett meg a PM. Ezzel bizonytalanná vált, miből fizetik vissza a magyar futball 3,1 milliárd forintos APEH-tartozását, amelyet az Advertum fedezett volna bankhitelből.

Úgy tűnik, mégsem jut 5,2 milliárd forintos bankkölcsönhöz állami garanciával a nyíregyházi székhelyű médiavállalkozás, az Advertum Kft. A kormány tavaly májusban látszólag minden előzmény nélkül vállalt kezességet a cég hitelfelvételére, amelyből a magyar futballklubok állami tartozását fedezte volna és országos médiahálózatot épített volna ki. Most úgy tűnik, ez meghiúsul, azonban a lépés sok kérdést vet fel.

Úgy tudjuk, igaz a Népszabadság értesülése, vagyis a kormány akár már a következő ülésén is felmondhatja a kezességvállalást. Valójában erre nem is lenne szüksége, mivel az állam által vállalt kezesség előkészítésének és a kezesség beváltásának eljárási rendjéről
szóló, 110/2006. (V.5.) kormányrendelet értelmében az egyedi kezességvállalási szerződést az adott garanciavállalásra vonatkozó kormányrendelet közzétételétől számított egy éven belül lehet megkötni. Ez a határidő pedig tíz nap múlva lejár.

A kezességvállalási szerződés megkötéséhez - ezt a hitelt adó pénzintézettel és nem a hitel felvevőjével köti az állam - szükséges, a kormányrendelet 4. paragrafusában rögzített feltételeket az Advertum teljesítette. Sőt, az államot képviselő Veres János pénzügymniszter 2008. november 7-én meg is kötötte ezt a szerződést a hitelt adó bankokkal, amelyek azonban visszaküldték a dokumentumot a PM-be, mert nem a banki előírásoknak megfelelően volt aláírva, továbbá a lapjai nem voltak összetűzve. Az újabb aláírással azonban már nem érkezett vissza a hitelnyújtó bankoknak a szerződés.

A kezességvállalásról szóló 2006-os kormányrendelet ugyan nem szabályozza, de a PM és az Advertum is kötött egy szerződést a kezességről (szintén tavaly november 7-én), amelyben az állam kijelentette, megkötötte a kezességvállalási szerződést a hitelt adó bankokkal.

A megkötött szerződéseket azonban néhány nappal később bekérette magához Keller László államtitkár és azóta nem történt előrelépés az ügyben.

Felmerül, hogy ha az Advertum - amely a kormánygaranciával a kezében előbb szerződött a futballklubokat képviselő Magyar Hivatásos Labdarúgó-ligával (MHLL), majd szerződéseket kötött és rádiókat vásárolt - elesik a kezességvállalástól és ezzel a hitelektől, akkor a cég élhet-e a kártérítési igénnyel. A kormányhatározat alapján feltehetően nem, azonban a PM-mel kötött szerződések birtokában már elképzelhető a pereskedés.

Ennél sokkal sürgetőbb kérdés, mi történik azzal a tartozással, ami az egész Advertum-ügy alapját jelenti. A futballklubokhoz kötődő Profi Liga Kft. ugyanis egy 2001-es kormánygarancia folyományaként még mindig tartozik az APEH-nek 3,1 milliárd forinttal és a médiavállalkozás azt vállalta, hogy ez a tartozást helyettük - hitelből - rendezi. Ha azonban az Advertum nem kapja meg az állami kezességet és nem veszi fel a hitelt, nincs, aki visszafizesse a 3,1 milliárdot. A tartozást az APEH már továbbadta a bírósági végrehajtónak, aki az Advertumtól nem, csakis a Profi Liga Kft.-től várhatná a törlesztést. A teljesen üres Profi Liga Kft. viszont továbbadta az adósságot az őt 100 százalékban birtokló MHLL-nek, amely végül megállapodott az Advertummal a rendezésről.

Annyi biztos, az Advertum már nemcsak a tervezett médiahálózat kiépítését kezdte meg, hanem az MHLL-től kapott reklámtáblák értékesítésébe is belefogott. Hogy mi lesz ezeknek a megállapodásoknak a sorsa, az egyelőre teljesen bizonytalan.

Mi is az az Advertum-ügy?

Novemberben már úgy tűnt, véglegessé vált az MHLL és az Advertum közötti üzlet: a nyíregyházi székhelyű médiavállalkozás vállalta, hogy egy májusban kapott kormánygaranciával a kezében kereskedelmi banki hitelből azonnal rendezi a liga állam felé fennálló, 3,1 milliárdos tartozását. Ez a tartozás még 2001-re vezethető vissza, amikor a profi klubok az úgynevezett profifutball-fejlesztési kötvény kibocsátásából az MFB lejegyzése után pénzhez jutottak, és ez a kintlevőség 2007-ben az APEH-re szállt. Az MHLL a megállapodás értelmében a 3,1 milliárdot a következő 15 évben kamatmentesen fizette volna vissza az Advertum Kft.-nek. Az utóbbi mindezért hozzájuthatott minden NB I.-es stadionban öt reklámtábla kihelyezési, értékesítési, valamint az első két osztály kizárólagos rádióközvetítési jogaihoz, illetve az MHLL százszázalékos tulajdonában álló Profi Liga Kft. lejárt követeléseihez. Az Advertum a 3,1 milliárdos hitel mellett felvehetett volna egy másik, 2,1 milliárdos kölcsönt is, ebből a magyar futball népszerűsítését is szolgáló, országos médiahálózatot alakíthat ki. Az ügylet fontos része, hogy az Advertum évente a médiahálózat éves nettó árbevételének húsz százalékát, de legalább 200 millió forintot az utánpótlás-nevelés céljaira utalt volna át.

Rovatok