Index Vakbarát Hírportál

Pocsék üzlet a Setantának az angol futball

2009. június 9., kedd 11:11

A Setanta 2006 óta közvetíti az angol bajnokság mérkőzéseit, a hat csomagból kettőt birtokló cég a hét végéig kapott haladékot 40 millió fontos tartozása kiegyenlítésére. Az ír vállalatnak komoly veszteségei vannak, tartozik a skót PL-nek is, ha nem fizet, a jogok visszaszállnak a ligára.

Februári veresége után – télen a Sky Sports ráígért a Premier League-közvetítésért tett ajánlatukra – a léte is veszélybe került az ír Setanta társaságnak, amely az angol bajnokság hat közvetítési csomagjából kettőt birtokol.

A Setanta a hét végéig kapott haladékot, hogy kifizesse a Premier League-gel szemben fennálló 40 millió fontos adósságát, különben a 2009/10-es szezon közvetítési jogai visszaszállnak a ligára.

A Setanta, amely 2006-ban szállt be a brit labdarúgás közvetítésébe, elsősorban az Egyesült Államokban sugároz angol és skót bajnokikat, de a hírek szerint komoly bajban van, veszteségét 80 millió dollár körülire becsülik. A társaság a skót ligának sem tudta kifizetni a közvetítési jogokért járó 4,7 milliót.

A variety.com szerint a Setanta 2006 óta 624 millió dollárt költött az angol Premier League mérkőzéseinek közvetítésére, de nem sikerült profitot termelnie, az ügylet vesztesége miatt pedig veszélybe került több, más sportágat érintő sugárzási joguk is, mint például a PGA golf-sorozaté.

A Setanta csak privát befektetőiben bízhat, ha a tőkeinjekció elmarad, a jogokat valószínűleg a Disney tulajdonában lévő ESPN csatorna szerzi meg, amely jelenleg is közvetít PL-meccseket az Egyesült Államokban.

Rovatok