Index Vakbarát Hírportál

Összefejelés, eltaposás, sípcsonttörés

2009. június 30., kedd 11:42 | aznap frissítve

Az elmúlt futballszezonban is akadtak brutális belépők és szerencsétlen sérülések. Volt, aki összefejelt csapattársával gólöröm közben, akadt akit szándékosan akartak megnyomorítani. Kiderült, hogy klasszisok nem rugdosódnak.

A hétfői U21-es Eb-döntővel lezárult a 2008-2009-es futballszezon, amiben sok nagyszerű teljesítmény, szép gól mellett voltak, akik brutalitásukkal, állati belépőjükkel tűntek ki.

Összeszedtük az évad legsúlyosabb sérüléseit, és bármilyen meglepő, akad olyan is, melyben vétlen volt a sérülést okozó fél.

Páldául ilyen a német tartományi ligában szereplő Jürgen Hoffelner esete. Az FC Viktoria 09 Urberach 35 éves kapusa egy előreívelt labdára vetődött ki, amikor az ellenfél csatára nekifutott. Hoffelner lenyelte a nyelvét, hét helyen tört el az alsó és felső állkapcsa, és egyetlen foga sem maradt. Napokig mesterséges kómában tartották, majd a későbbiekben több műtét várt rá.

Súlyos sérülést okozott a Sparta Praha védője, Kladrubsky is, aki még szeptemberben rúgta szét véletlenül ellenfele fejét. A játékos egy jobbról belőtt labdát próbált ellőni fejmagasságban, ám nem láthatta a mögötte érkező támadót, akit teljes erőből, talppal arcon rúgott. Jun, az FK Teplice támadója összeesett, lecserélték, szerencsére komolyabb baja nem lett. Kladrubsky megúszta sárga lappal.

Idén áprilisban törte el a lábát Santi Cazorla, a Villareal Európa-bajnok védője. A játékos az Almeria elleni bajnokin egy párharc során rosszul lépett és eltörte a sípcsontját, ezért a bajnoki hajrát és az Arsenal elleni BL-negyeddöntőt is ki kellett hagynia.

Szintén súlyos, de talán a legviccesebb sérülést szerezte Amr Zaki, a Wigan egyiptomi csatára. A játékos az Oman elleni barátságos találkozón a meccs egyetlen gólszerzőjét, Abutrikát akarta ünnepelni, amikor szemből ráugrott csapattársára. A gólszerző háta mögül is felugrott viszont egy csapattárs, aki fejével felszakította Zaki arcát, hat öltéssel kellett összevarrni.

Most öt olyan sérülés következik, melyek elkövetőire véletlenül sem lehet azt mondani, csak a labdára mentek.

Márciusban a Rennes–Valenciennes találkozón a hazaiak szenegáli védője, Abdou Mangane egy teljesen ártalmatlan helyzetben, a kaputól mintegy 30 méterre egy ütemet késve csúszott oda a labdát keresztbe vezető Jonathan Lacourt-nak. A játékvezető azonnal kiállította Mangenét – aki nem értette a döntést -, pedig belépője miatt Lacourt-nál kettős lábtörést, sípcsont- és szárkapocscsonttörést állapítottak meg.

Hozzá hasonló ámokfutást végzett Gibril Sankoh, a Groningen afrikai játékosa, aki egy elvesztett labda után dühében karatés mozdulattal próbálta visszaszerezni a labdát a Willem II játékosától. Sankoht kiállították, míg áldozata kisebb sérüléssel megúszta, de ha pár centivel feljebb találja el őt az afrikai, valószínűleg atomjaira törik a térde.

A legtöbb helyen minden idők legbrutálisabb lábtörésének nevezik Oupa Ngulube belépőjét. A Carara Kicks védője a Mpumalanga Black Aces elleni találkozón úgy lépett oda az ellenfél játékosának – talppal, a labdát teljesen figyelmen kívül hagyva -, hogy annak sípcsontjánál minden tört és szakadt, ami törhetett és szakadhatott. A felvétel alapján nem hogy a sport, de valószínűleg a járás is ajándék lesz a számára a jövőben.

A portugál Pepe áprilisban megmutatta, hogy világhírű csapatok játékosainak is elszáll néha az agyuk. A Getafe elleni bajnokin előbb lerántotta ellenfelét a tizenhatoson belül, majd még kétszer bele is rúgott a földön fekvőbe. Nagy szerencséje, hogy nem emelte feljebb a fejét, hiszen akkor jóval komolyabb következményei is lehettek volna az esetnek. Kiállítás, és tízmeccses eltiltás lett a büntetés.

Természetesen magyar meccs sem maradhat ki az összeállításból. A Fehérvár-Győri ETO Ligakupa találkozón a hazaiak védője, Marko Andic úgy lépett oda egy teljesen ártalmatlan szituációban a vendégek észt játékosának, Jarmo Ahjuperának, hogy az kettős lábtörést szenvedett. Ahjuperára féléves kihagyás várt, míg Andicot megtapsolta a fehérvári közönség lecserélésekor.

A világ legszínvonalasabbnak tartott bajnokságában, az angol Premier Leaguéban is vannak igazi őrültek, akik nem sokat gondolkoznak egy-egy belépőjük előtt.

A Liverpool-Chelsea bajnokin a hazaiak játékosa, Josszi Benayoun csapata 2-0-ás vezetése miatt a 91. percben a szögletzászlónál akarta tartani a labdát. Drogba ugyan nem is fért hozzá, de érkezett Jose Bosingwa, aki a derekát szétrúgva tette ki a pályáról az izraelit. A játékvezető még sárga lapot sem adott az esetért, melyet sérülés nélkül úszott meg Benayoun.

Egy fokkal brutálisabb volt Emanuel Pogatetz belépője. A Middlesbrough csapatkapitánya még szeptemberben becsúszás után előbb ballal elrúgta a labdát, majd a mozdulatsor folytatásaként szétrúgta a Manchester United fiatal játékosának, Rodrigo Possebonnak a lábát. Azonnal kiállították az értetlenkedő osztrákot, míg a 19 éves Possebont le kellett cserélni. Az orvosi vizsgálatok megállapították, szerencséjére a csont nem tört, de így is két hónapot kikellett hagynia.

A szezon legnagyobb ámokfutását Danny Guthrie, a Newcastle United középpályása mutatta be. A Hull City ellen a meccs vége előtt hét perccel előbb ballal hatalmasat rúgott Craig Faganba, majd miután az tovább ment, pár méterrel odébb jobbal szabályosan kirúgta a pályáról. A játékvezető azonnal kiállította. Fagan felállt, még vitatkozott is, majd végigjátszotta a hátralévő időt. A stadiont azonban már mankóval hagyta el, mint kiderült, eltört a jobb sípcsontja, három hónapot kellett kihagynia.

Rovatok