Index Vakbarát Hírportál

Jamaica Fradi-játékosokkal indul a kupáért

2009. július 4., szombat 14:55 | aznap frissítve

Szombaton, közép-európai idő szerint hajnali kettőkor kezdődött az Egyesült Államokban a 10. Arany-kupa, az Észak- és Közép-Amerikai térség futballbajnoksága. A kontinensen 1941 óta vetélkednek, de a sorozat hivatalosnak csak 1991-től tekinthető.

1941-ben CCCF Championship, azaz közép-amerikai és karibi futballbajnokság néven rajtolt a sorozat, Costa Rica nyert először. 1961-ig rendezték ezt a viadalt, a tízből hétszer nyert Costa Rica. 1963-tól a térség válogatottait tömörítő szervezetről Concacaf-bajnokságra keresztelték a tornát, Mexikó és Costa Rica kétszer, Guatemala egyszer nyerte meg.

1973 és 1991 között megelégedtek azzal, hogy a világbajnoki selejtezők hatos döntőjének győztesét avatták a Észak- és Közép-Amerika legjobbjának. 1990-ben határozta el a Concacaf vezérkara, hogy újból életre hívja a tornát, 1991-ben rendezték az első Arany-kupát, a Gold Cup-ot.

Hagyományosan mindig az Egyesült Államok ad otthont a viadalnak, kétszer – 1993-ban és 2003-ban – Mexikóval közösen rendezték. A házigazda és Mexikó egyeduralkodó a térségben, az eddigi kilencből 4-4 amerikai és mexikói, illetve egy kanadai siker született. Ahogy a dél-amerikai kontinenstornán, a Copa Américán, így az Arany-kupán is rendszeresen volt meghívott válogatott, így játszhatott Brazília eddig kettő, Kolumbia egy döntőt, nyerni egyiküknek sem sikerült. A korábbi viadalokon szerepelt a Koreai Köztársaság, Peru, Ecuador, Dél-Afrika is.

A tornát július 3-a és 26-a között 13 amerikai nagyvárosban rendezik, a döntő a New York-i Giants Stadiumban lesz. Idén nincs meghívott válogatott, a 12 résztvevőből az Észak-Amerikát képviselő Egyesült Államok, Kanada és Mexikó automatikusan eljutott a fináléba, a többi kilenc helyre selejtezőből kerültek a csapatok.

A karibi zónában három szakaszból állt a kvalifikáció. Hiába végzett a harmadik helyen Kuba, visszalépett a tornától. A selejtezőt nyerő Jamaica, a második Grenada, és negyedik Guadeloupe mellett így Haiti indulhat. A közép-amerikai zónában hét csapat nevezett, közülük öt, Costa Rica, El Salvador, Honduras, Panama és Nicaragua jutott tovább.

A döntő tizenkét résztvevőjét három, négyes csoportra osztották a szervezők. A csoportok első két helyezettje mellett a két legjobb harmadik is továbbjut a negyeddöntőbe. Onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatják a csapatok.

Az Arany Kupa csoportbeosztása

A csoport: Kanada, Costa Rica, El Salvador, Jamaica

B csoport: Grenada, Haiti, Honduras, Egyesült Államok

C csoport: Guadeloupe, Mexikó, Nicaragua, Panama

Az esélyeket latolgatva szinte biztos, hogy a házigazda – főleg a sikeres Konföderációs Kupa után – az Arany-kupán is döntőt fog játszani. Mexikó lehetne a másik esélyes, de a csapat a vb-selejtezőkön, illetve a felkészülés meccseken (0-0 Guatemala ellen) mutatott eddigi gyenge teljesítménye miatt könnyen előfordulhat, hogy Costa Rica, esetleg Jamaica érhet oda. Grenada az egyetlen, amely most jutott először a döntőbe, Guadeloupe a legutóbbi tornán, két éve bronzérmet nyert.

A Konföderációs Kupán ezüstérmes amerikai csapatból meghatározó játékosok fognak hiányozni. Így a kapus Tim Howard, valamint Clint Demsey, Landon Donovan, Oguchi Onyewu sem lesz ott. Több hazai játékossal és eddig kevésbé ismert európai légiósokkal kísérletezik majd Bob Bradley kapitány. A mexikói válogatottban Carlos Vela és Giovani Dos Santos a légiósok. Gaudeloupe 14 Franciországban profiskodó játékossal érkezik, Jamaica csapatában pedig ott van a két Ferencváros-játékos Jason Morrison, Rafe Wolfe.

A nyitónap eredményei: Kanada-Jamaica 1-0 (Gerba 75.). Costa Rica-Salvador 1-2 (Granados 65., ill. Romero 20., 87.)

Az Arany Kupa műsora

A csoport

Július 3., Los Angeles: Kanada–Jamaica , Costa Rica–El Salvador

Július 7., Columbus: Jamaica–Costa Rica, El Salvador–Kanada

Július 10., Miami: Costa Rica–Kanada, El Salvador–Jamaica

B csoport

Július 4., Seattle: Honduras–Haiti, Grenada–Egyesült Államok

Július 8., Washington: Haiti–Grenada, Egyesült Államok–Honduras

Július 11., Boston: Egyesült Államok–Haiti, Honduras–Grenada

C csoport

Július 5., San Francisco: Panama–Guadeloupe, Nicaragua–Mexikó

Július 9., Houston: Guadeloupe–Nicaragua, Mexikó–Panama

Július 12., Phoenix: Panama–Nicaragua, Mexikó–Guadeloupe

Negyeddöntők

Július 18., Phialdelphia: A1–B2, B1–A3, C3

Július 19., Dallas: C2–A2, C1–A3, B3

Elődöntők

Július 23., Chicago

Döntő

Július 26., New York

Az eddigi döntők

1991: Egyesült Államok–Honduras 0-0 (11-esekkel 4-3)

1993: Mexikó–Egyesült Államok 4-0

1996: Mexikó–Brazília U23-as válogatott 2-0

1998: Mexikó–Egyesült Államok 1-0

2000: Kanada–Kolumbia 2-0

2002: Egyesült Államok–Costa Rica 2-0

2003: Mexikó–Brazília 1-0

2005: Egyesült Államok–Panama 0-0 (11-esekkel 3-1)

2007: Egyesült Államok–Mexikó 2-1

Rovatok