Index Vakbarát Hírportál

A futballisták néha feldobják magukat

2009. augusztus 27., csütörtök 11:30 | aznap frissítve

Egymás után másodszor is lesz ciprusi csapat a Bajnokok Ligája főtábláján, de lehet, hogy az Apoel sikerénél több szó esik az Arsenal Celtic elleni tizenegyeséről. A büntető előtt Boruc kapus hozzá sem ért Eduardóhoz, és még Arsene Wenger is elismerte, a jelenet nem ért tizenegyest. Továbbment az Olympiakosz, a Fiorentina és a Stuttgart is.

Az előző BL-szezonban a ciprusi Anorthoszisz volt az egyik nagy meglepetés a főtáblán, szerdán kiderült, egy másik csapattal ismét ott lesz a sziget. Az Anorthoszisz a tavalyi siker után ugyan a bajnokságot sem tudta megnyerni, az Európa Liga selejtezőjében pedig montenegrói ellenfél verte ki, de a nicosiai Apoel a 32 közé jutott.

A ciprusi bajnok egy hete hátrányba került az esélyesebb FC Köbenhavn ellen, a visszavágón azonban az első pillanattól kezdve a továbbjutásra hajtott. Érdemes megjegyezni, a szerb Ivan Jovanovics edzette csapat mennyire ciprusi: a kezdőjében csak három hazai játékos kapott szerepet. Igaz, ők valamennyi gólból kivették a részüket.

A vezetést már a második percben megszerezte az Apoel, a kiugró lengyel Kosowski vett át egy labdát, és nem hibázott. Alig negyedórával később továbbjutásra állt a ciprusi klub, az Elia buktatásáért megítélt büntetőt Michail lőtte be magabiztosan az elvetődő kapus mellett.

Négy perccel később meghiúsulni látszott az Apoel továbbjutása: N'Doye egy elcsúszó beadást fejelt be az ötösről. A Köbenhavn innentől lábra kapott, az egyenlítésre hajtott, elsősorban Kiotisz kapuson múlott, hogy ez nem sikerült.

A szünet előtt jött Michail újabb gólja, a fejessel már a hazaiak álltak továbbjutásra. A 3-1-es állás nem is változott a második félidőben, hiába támadta végig a mérkőzést az FCK.

Az Arsenal 3-1-re győzött, így minden megerőltetés nélkül jutott tovább a Celtic ellen (az első meccsen 2-0-ra győztek a londoniak), a londoni meccs első gólja mégis felháborodást váltott ki. A találat kapcsán azt írta a Sun, hogy a brutális lábsérüléséből felépült londoni csatár, Eduardo da Silva sokkal komolyabb sebesülésekre számíthatna, ha mostanában Glasgow-ba merészkedne. A bulvárlap szerint is felháborító volt az a színészkedés, amit a horvát válogatott csatár bemutatott.

A 28. percben egy kiugratással lépett ki, az ötös szélén összetalálkozott a skót csapat lengyel kapusával, Artur Boruccal. A Sun beszámolója szerint sem láthatott semmilyen fizikai érintkezést Gonzalez játékvezető, így érthető volt, hogy a kapus teljességgel kiborult. A bulvárlap szerint még a mindig elfogult Arsene Wenger sem látta úgy, hogy büntetőt ért a mozdulat. A BBC is idézte a francia menedzsert, aki nem volt hajlandó elítélni játékosát, sőt, felemlítette azt is, hogy korábban ők is kaptak vitatható tizenegyest, például 2008-ban a BL-ben a Liverpool ellen.

„A földre került, nem tudom, miért. Láttam a jelenetet tévében, nem tűnt büntetőnek – mondta Wenger, aki szerint tényleg nem kellett volna megadni a tizenegyest, de Boruc ettől még hozzáérhetett Eduardóhoz. A csatár szerinte nem reklamált volna, ha elmarad a büntető. Elmarasztalni viszont nem volt hajlandó a futballistát. – Elfogadható ez? Soha sem kértem egyetlen futballistámat sem, hogy dobja fel magát. De néha ez az egyetlen módja, hogy kikerüljék az ütközést a kapussal. Igen, néha feldobják magukat.”

A második hazai gólt Eboué lőtte szintén a tizenegyespontról, de nem büntetőből, a harmadikat fordulás után Arsavin vágta be ugyanonnan. A szépítés Donatitól jött, kapásból, már a hosszabbításban.

A többi meccsen kevesebb volt az izgalom, Firenzében a 35. percben a Sporting csapatkapitánya, Joao Moutinho távoli szabadrúgásból betalált. Így elolvadt a hazaiak előnye, amit az idegenbeli 2-2 jelentett. A szünetben azonban beállt Sztevan Jovetics, vele egyértelműen jobb lett a Fiorentina. A húszéves montenegrói hozta az egyenlítést is, innentől pedig ellenőrizték a meccset a hazaiak. A firenzeiek egymás után másodszor is ott lehetnek a BL főtábláján.

A BL-csoportkör 32 csapata a kiemeléssel

1. kalap: FC Barcelona (címvédő, spanyol), Sevilla (spanyol),  AC Milan (olasz), Manchester United (angol), Chelsea (angol), FC Liverpool (angol), Arsenal (angol), Bayern München (német)
2. kalap: Olympique Lyon (francia), Internazionale (olasz), Real Madrid (spanyol), FC Porto (portugál), Glasgow Rangers (skót), Juventus (olasz), AZ Alkmaar (holland), CSZKA Moszkva (orosz),
3. kalap:
 Atlético Madrid (spanyol), Dinamo Kijev (ukrán), Besiktas (török),  Fiorentina (olasz),  VfB Stuttgart (német), Rubin Kazany (orosz), Girondins Bordeaux (francia), Olympique Marseille (francia),
4. kalap: VfL Wolfsburg (német), Standard Liege (belga), Unirea Urziceni (román), Maccabi Haifa (izraeli), FC Zürich (svájci), Olympiakosz Pireusz (görög), APOEL (ciprusi ), Debreceni VSC

A pireuszi Olympiakosznak nem kellett megerőltetnie magát, hogy megakadályozza, hogy első moldáv csapatként a Sheriff Tiraspol a BL csoportkörébe kerüljön. Igaz, ezért az idegenbeli 2-0-s győzelem után nem is kellett sokat tenni. A moldávok azért hangoztatták, nemcsak kirándulni érkeztek Görögországba, és ezt kezdettől érzékeltették. Betalálni azonban több lehetőségből sem sikerült, majd a hazaiak átvették az irányítást. Mitroglu nyolc perccel a befejezés előtt megszerezte a vezetést.

A Stuttgart ennyit sem adott ki magából otthon a Temesvár ellen, a szintén 2-0-ra megnyert első meccs után. A hazaiak irányítottak, de betalálni nem sikerült a román csapat ellen, amely kevés jelét mutatta annak, hogy meg tudná fordítani a kétgólos hátrányt.

Bajnokok Ligája, 3. selejtezőkör, szerda

Bajnokok ága:
Olympiakosz Pireusz (görög)-Sheriff Tiraspol (moldovai) 1-0 (0-0)
Továbbjutott:
az Olimpiakosz Pireusz kettős győzelemmel, 3-0-lal
APOEL (ciprusi)-FC Köbenhavn (dán) 3-1 (3-1)
Továbbjutott: az APOEL 3-2-es összesítéssel

Nem bajnokok ága:
Arsenal (angol)-Celtic Glasgow (skót) 3-1 (1-0)
Továbbjutott: az Arsenal kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel
VfB Stuttgart (német)-FC Timisoara (román) 0-0
Továbbjutott: a VfB Stuttgart 2-0-ás összesítéssel
Fiorentina (olasz)-Sporting Lisboa (portugál) 1-1 (0-1)
Továbbjutott: a Fiorentina 3-3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal

Rovatok