Index Vakbarát Hírportál

Szobrot és spanyol mezt kapott Paul, a polip

2010. július 22., csütörtök 20:37

A dél-afrikai világbajnokságon nyolc meccset is helyesen megtippelő polipot egy spanyol város díszpolgárává választották, most az őt ábrázoló szobrot és az emlékplakettet is megkapta. Hivatalosan a Város Legjobb Barátja címmel büszkélkedhet. Az oroszok szerint a következő elnököt is megjósolhatná.

Ezüst emlékplakettet és bronz polipszobrot nyújtott át csütörtökön Paulnak, a német jóspolipnak Carballino polgármestere abból az alkalomból, hogy az állatot a spanyol város díszpolgárává választották.

A németországi Oberhausen Sea Life Aquariumában élő Paul a foci-vb alatt vált világhírűvé, amikor sorozatban nyolc meccs eredményét jósolta meg: sikeresen kiválasztotta a győztes csapatokat. Végül a spanyol válogatott bajnokságát is megjósolta, ezzel belopta magát a spanyolok szívébe. Pault magukkal is akarták vinni: helyi vállalkozók 35 ezer eurót (9,9 millió forintot) ajánlottak fel, hogy az augusztus eleji carballinói tintahalfesztiválon kiállíthassák Pault - természetesen élve. Bár a spanyolok - akik elsősorban frissen sült formában kedvelik Paul fajtársait - bizonygatták, hogy a jóstehetségnek semmi bántódása nem esik, a Sea Life nem adta kölcsön Pault.

Persze Paul iránt nem csak Spanyolországban érdeklődnek: egy orosz bulvárlap szerint a polip megjósolhatná akár a következő orosz elnök személyét is. A babonásnak számító Oroszország egyik oligarchája ezért ötszázezer eurót kínált az állatért. Az ajánlatot visszautasító szóvivő kijelentette: "Paul csak futballeredményeket tud megjövendölni".

Carlos Montes, Carballino polgármestere az emlékplakett átadásakor elmondta: Paul lehetne Németország reklámarca Spanyolországban. A két ország turisztikai központjai, Madrid és Frankfurt már most tárgyalásokat folytatnak ebben a témában, Montes szerint jó eredménnyel.

Rovatok