Index Vakbarát Hírportál

Háromnál több passzt nem engedtünk

2011. március 9., szerda 09:59

A keddi BL-nyolcaddöntők után sokat foglalkoztak a résztvevők a játékvezetővel. Wenger szerint, ha nincs a kiállítás, az Arsenal továbbjut. Mircea Lucescu sportszerűtlennek és túl keménynek tartotta a rómaiakat, Montella arra figyelmeztet, hogy a Sahtartól elszenvedett vereség ne demoralizálja a csapatát.

A londoni 2-1-es vereség után után hazai pályán elképesztő fölényben játszott a Barcelona, de a gólok nehezen jöttek. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában egy csapat egyetlen kapura lövés nélkül hozzon le egy meccset, az Arsenalnak sikerült – legutóbb 2010-ben az Internek, éppen a Barcelona elleni elődöntő visszavágóján. A góljukhoz közük sem volt, a Barcelona öt év után vétett megint öngólt a BL-ben.

„Fantasztikus meccset játszottunk egy nagyszerű csapattal – értékelt Josep Guardiola, a Barcelona mestere. Még akkor sem volt könnyebb dolgunk, amikor már csak tízen voltak. Igyekeztünk megakadályozni, hogy háromnál többet passzoljanak, hiszen az Arsenal játékának a sokpasszos futball az alapja. A közönség fantasztikus, a szurkolók sokat segítettek. Nagyon boldogok vagyunk, teljesen megérdemelten jutottunk a negyeddöntőbe, azt gondolom, mindkét meccsen mi voltunk a jobbak.”

Guardiola hozzátette, megérti a kiállítás miatt bosszús Wengert, de vette a lapot: „Azt mondta nekem a meccs után, hogy gratuláljak a bírónak, de nem tudtam, mert nem találkoztam vele.”

Arsene Wenger nem volt vidám: "Nagyszerű csapattól kaptunk ki, az első félidőben tartani tudtuk a nyomást és meggyőződésem, ha másodikban 11 ember játszik 11 ellen, akkor talán más lett volna a vége. A Barcelona kicsit olyan volt az első félidőben, mint egy pókerjátékos, amikor emberelőnybe kerültek, már nagyon keményen támadtak.”

Az Arsenal menedzsere kitért a kiállításra is, szerinte a játékvezető sosem futballozott még: "Egy ilyen meccsen, amikor több ezren üvöltenek, előfordulhat, hogy valaki valóban nem hallja a sípszót. A meccs után elmondtam neki a véleményemet, de már felesleges ezzel foglalkozni. Ha tizenegyen maradunk a pályán, mi jutunk tovább.”

A kiállított Robin van Perise sem értette. „Nevetséges volt a játékvezetés, egész meccsen ellenünk fújt, ha 95 ezer ember tombol, hogyan lehetne meghallani a sípszót? Vicc.”

Lionel Messi 33. BL-gólját szerezte. A Bajnokok Ligája történetében először fordult elő, hogy két katalán csapatkapitány vezesse ki a csapatokat: a hazaiaknál Xavi, a vendégeknél Cesc Fabregas viselte a karszalagot. Fabregas is finoman, de a bírót okolta a kiesésért, majd hozzátette, a Barcelona jobb volt: „Jól védekeztünk, és a végén még sanszunk is volt az egyenlítésre. Azt kívánom a Barcelonának, hogy most már jusson el a fináléba.”

A Sahtar nagyon simán intézte el oda-vissza a Romát. A vendégek a 41. perctől tíz emberrel játszottak, Philippe Mexés ekkor kapta meg a második sárgáját, előtte a 28. percben Marco Borrielo 11-est hibázott. Megint a brazilok parádéztak, Willian kettő, a csereként beált Eduardo egy gólt lőtt.

Mircea Lucescu, a Sahtra vezetőedzője szerint a vendégek idegesen és nagyon keményen futballoztak: „Túlságosan feszült volt az ellenfelünk, mi pedig az első gól után már nagyon felszabadultan futballoztunk. A kiállítás is a rómaiak túlzott keménységének a következménye. Utána már nem volt kérdés a továbbjutás, csak az, hány gólt rúgunk.”

Vincenzo Montella - aki először szenvedett vereséget vezetőedzőként - azt kérte a meccs előtt játékosaitól, hogy az első meccs eredménye (az ukránok 3-2-re győztek az olasz fővárosban) ellenére is harcoljanak és tegyenek meg mindent a sikerért: „Játékosaim a taktikai utasításokat a kiállításig nagyon jól betartották. A kiállítás nyilván mindent megváltoztatott, mert tizenegyen sem lett volna könnyű jó eredményt elérni a Sahtar ellen. Jó meccset játszottunk és nem kell, hogy demoralizáljon minket ez a vereség, hiszen ez volt a legfőbb baj a csapattal, amikor ideérkeztem.”

Az utolsó négy percre állt be az olaszoknál Gianluca Caprari, aki 17 évesen és 221 naposan mutatkozott be a BL-ben, ezzel Ignazio Abate és Stefano Okaka Chuka után a harmadik legfiatabb olasz BL-résztvevő lett.

Ukrán klubcsapat a DInamo Kijev 1999-es menetelése óta először jutott el a BL negyeddöntőjébe.

Rovatok