Index Vakbarát Hírportál

Pelé: Messi nem is olyan jó

2011. november 11., péntek 11:24

Sir Alex Ferguson egyszer „fehér Pelének" nevezte játékosát, Wayne Rooneyt. Az igazi Pelé kételkedik ebben, szerinte meg sem közelíti őt a Manchester United-csatár, ahogy Messit és Maradonát sem tartja valami nagyra - a Sunnak adott nyilatkozata szerint.

„Nagy rajongója vagyok Rooneynek, mert ő mindig harcol a csapatáért. Nem túl technikás, az ereje a szívében rejlik. Jó játékos, de nem igazán hasonlítható hozzám, én rengeteg gólt rúgtam, és nem tudok róla, hogy Rooney is ezt tette volna".

Pelé Messit is kritizálta, nem először. „Az hiszem, egy játékost a világbajnokságon nyújtott teljesítménye alapján lehet nagynak nevezni. Nézd meg Messit a Barcelonában, kivétel nélkül mindig jó. De az argentin válogatottban már teljesen más. Hasonlítsük össze Zinedine Zidane-nal, ő nyert világbajnokságot és 15 évig volt a csúcson, sokkal komplettebb játékos volt, mint Messi".

„De Zidane előtt ott volt Johan Cruyff, Franz Beckenbauer, Michel Platini és Bobby Moore is. Nagyszerű játékosok, akik vb-t nyertek, vagy főszerepet játszottak azokon, mint Cruyff és Platini".

Cruyffot a holland totális futball és a képességei miatt is többre tartja Maradonánál: „Maradona egylábas volt, és fejelni sem tudott igazán (ez utóbbit Pelé már Messiről is állította). Nagyszerű játékos volt, de amikor az 1994-es vb-ről haza küldték droghasználat miatt, lerombolta az imázsát".

Pelé a futball fellendülését most az USA-tól várja, úgy véli 2018-ra a csúcson lehetnek. A világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott szerinte nem fog olyan hosszú ideig dominálni, mint a hatvanas-hetvenes évek brazil válogatottja, szerinte a spanyolok már a csúcsra értek.

A futballról alkotott elképzelései azonban nem mindig igazolódtak. Az 1994-es vb-n az a Kolumbia volt a favoritja, amelyik még a csoportkört sem élte túl. Azt is jósolta, hogy már 2000 előtt egy afrikai ország lesz a világbajnok, de még a négy között sem volt soha afrikai csapat. És ez csak két példa a rengeteg tévedése közül.

Rovatok