Index Vakbarát Hírportál

Elfogadhatatlan a macedónok befolyásolása

2012. április 2., hétfő 17:37

„A nehezét már megcsinálta a csapat, még ha kijutnunk most is kell" - mondta Vetési Iván kézielnök hétfőn. Péntektől játszik olimpiai selejtezőt a magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi Göteborgban. A magyar csapat a tavalyi svédországi világbajnokságon hetedik lett, ezzel vívta ki a jogot, a most is rendező svédek akkor negyedikek voltak. Dél-Amerika másodikját, a brazilokat csoportmeccsen vertük a tavalyi vb-n (26-24), a macedónok előtt jutottunk ki az Európa-bajnokságra, végül a macedónok ötödikek lettek, és az a pozíció selejtezőt ért.

"Ilyés sérülése a legrosszabbkor jött, de azt hiszem, a többiek kompenzálni fogják hiányzását. Iváncsik Tamás is kiesett az Eb-n, mégis elértünk egy korszakos győzelmet az olimpiai bajnok franciák ellen. Bízom benne, a csapat tagjai ki fogják neki vívni a továbbjutást” – mondta Vetési elnök.

A program

péntek: MAGYARORSZÁG-Macedónia (14.45), Svédország-Brazília (17)

  szombat: MAGYARORSZÁG-Brazília (13.45) Macedónia-Svédország (16)

vasárnap: Brazília-Macedónia (14.45) MAGYARORSZÁG-Svédország (17)

Hozzátette, az ilyenkor természetes lélektani hadviselés elkezdődött, de az egyik macedón játékos túllőtt a célon. „Azt mindenki mondhatja, hogy esélyes. De az értelmezhetetlen számunkra, hogy ezt az esélyességet az IHF-nek és a bíróknak is respektálniuk kell. Elfogadhatatlan az ilyen nyomásgyakorlás, a megfelelő helyeken el is mondtuk észrevételeinket” – jelentette ki.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány is a sokkhatással kezdte, Ilyés kiesésére párhuzamot állított fel. „Olyan ez, mint mikor valaki nagyon készül a lakodalomra, de az utolsó pillanatban a mesterszakács megbetegszik."

Nyomatékosította, Ilyés pótolhatatlan pillanatnyilag, ezért más megoldást kell keresni. (A keretbe Katzirz Dávidot hívta meg Csurgóról.) Rögtön kifejtette, hogy az olimpiai mozgalom elvárása mellett a saját elvárásuk is a továbbjutás.

Prioritást élvez a meccs

„Az Eb-n megsokszorozta a macedónok erejét, hogy általában négyezren drukkoltak nekik. Most is sok szurkolójuk lesz, mert 15 ezres kolónia él Göteborgban és környékén. A fanatizmus, a tipikus délszláv mentalitás át fog ragadni rájuk. Előnyük, hogy a gárda a két hazai csapatra (Vardar és Metallurg Szkopje) épül, egy németországi kapussal illetve Kiril Lazarovval kiegészülve, akit Veszprémből jól ismerhetünk. A balkezes átlövő Spanyolországból a stratégia tervet is magával hozta. Komoly a beálló játékuk, nem egy vagy két játékosból áll ez a csapat, védekezésben a durvaság határát súroló jelenetek is lehetnek. Ez a meccs prioritást élvez, mert ha ezt hozzuk, felszabadulttá teszi a csapatot.”

Emlékeztetett arra, hogy ugyan kétszer is legyőztük Macedóniát – idegenben hét, hazai pályán három góllal - az Eb előtt, azokból az eredményekből nem szerencsés kiindulni, mert a rivális jobb és érettebb lett.

Akik kimaradnak

Az olimpia hagyományosan az a verseny, ahová kijutni nehezebb, mint ott jól szerepelni egy kedvező sorsolással. Németország, Csehország, Oroszország, Norvégia, Szlovénia már elveszítette az esélyét.

"Változás még, hogy Ilyés és Iváncsik nem lesz, Perez viszont igen. 41 éves, vállát fájlaló játékosról beszélünk, akire három meccset nem lehet alapozni. Lesznek a játéknak olyan fázisai, amikor bevetem, de sokat nem fog játszani."

A regeneráció eddig a legnagyobb problémáját jelentette a csapatnak az elmúlt öt évben, pedig akkor alkalmanként még pihenő nap is volt. Mivel most 53 óra alatt kell háromszor csúcsteljesítményt hozni, az extrém terhelésre is felkészült a stáb.

„Vannak olyan gépeink, amelyekkel húsz perc vagy egy óra alatt elérhető, ami más esetben négy vagy hat órába is betelik. A feltöltődés így lényegesen könnyebb lesz, ezek a gépek már ma útra kelnek, kocsikkal. Fizikális gondjaink remélhetőleg nem lesznek, a karakter és az egyéniség pedig a gyorsabb regenerációval jobban érvényesülhet.”

Mocsai azt is mondta még, hogy amikor kialakult ez a csoport, akkor arra gondolt, hogy reális esély van a továbbjutásra.

„A gondolatom és a hitem nem változott. „A svédek kiemelkednek egy kicsit, de a második helyre odaérhetünk. Most nem érzékelem, hogy lekezelnének bennünket, ahogy az elmúlt két világversenyen. A svédek alapból óvatosabbak, a braziloktól sem hallottam nyilatkozatokat. A macedónoktól igen. Régi mondás, ne sértsd meg ellenfeledet, mert az nem vezet jóra.”

A kapitány örült annak, hogy két napot már a városban tölthetnek, kétszer is a csarnokban edzhetnek. Az sem kizárt, hogy a csapatkapitányt akkor fogják megválasztani.

A válogatott húszmillió forintot kap, ha kijut Londonba. A vízilabda mellett más sportágban már nincs esélyünk.

Három időkérés lesz

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) szabályai szerint a selejtezőtornán a mérkőzések közötti szünet 15 perces lesz, csapatonként 3-3 időkérésre lesz lehetőség, azzal a megkötéssel, hogy az első és a második félidő utolsó 5-5 percében mindegyik csapat csak egy-egy alkalommal kérhet időt. Nem lehet tehát egyik félidőben sem két időkérést az utolsó öt percre hagyni

Rovatok