Index Vakbarát Hírportál

3,54 milliárd az NB I. közvetítési jogaiért

2012. május 31., csütörtök 10:09

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor bejelentése szerint 2012-től négy éven át az MTVA, valamint a Chello Central Europe közvetíti a magyar futballbajnokság mérkőzéseit.

A meccseket tizenegy csatorna adhatja - a sporttévé mindhárom adóján lesznek mérkőzések -, köztük a rádió is. Egy fordulóból hat meccs kerül képernyőre.

A jogokért 3,54 milliárdot fizettek ki, ebből a csapatoknak 3,38 milliárd jár. Ez az összeg több mint a duplája az előző ciklusbelinek, mert akkor 1,7 milliárdot értek a hazai meccsek.

Csányi elmondta, átlagban 150 millió forintot kapnak a csapatok, de a differenciálásra törekszenek, hogy ezzel is sikerorientáltabbá tegyék a klubokat. Vannak olyan egyesületek, amelyek büdzséjében érzékelhető lesz a változás, hiszen a nem tehetősek 300-400 millióból gazdálkodnak évente.

„A hosszú távú kiszámíthatóságra törekszünk. Azt szeretnénk elérni, hogy az időpontokat ne lehessen változtatgatni, hónapokra előre tudni lehessen, melyik meccs mikor lesz. Minden igényt szeretnénk kielégíteni" - jelentette ki az MLSZ-elnök. Hozzátette, a színvonal javult, a nézőszámban is tapasztalható 30 százalékos növekedés.

Mindkét fél elégedett volt az első liga meccseinek nézettségével, a sporttévében olyan kimutatás is készült, a magyar meccsek átlagosan 321 ezer nézőt vonzottak, míg a spanyol liga találkozói 215 ezret. Egy másik felmérésből kiderült: a Videoton valamint a Ferencváros nélkül az OTP Liga nézettsége 309 ezer, míg a spanyol liga 157 ezer nézőt érdekelt a Barcelona és a Real Madrid nélkül.

Rovatok