Index Vakbarát Hírportál

Erős középcsapatokat kapott a Videoton

2012. augusztus 31., péntek 15:04

Portugál, svájci és belga ellenfelet kapott a Videoton a pénteki Európa Liga sorsoláson. Sokkal nehezebb csoportokba is kerülhetett volna a magyar csapat, az igazi sztárklubokat elkerülte.

A Videoton csütörtökön bejutott az Európa Liga csoportkörébe. A pénteki sorsoláson portugál, belga és svájci csapatok mellé kerülta G csoportban.

Kik ezek a portugálok?

A portugál bajnokság legutóbbi kiírásában csak negyedik lett a Sporting, amely csak az EL playoff-körében csatlakozott a mezőnyhöz, a dán Horsenst verte ki. Az idegenbeli 1-1 után 5-0-ra nyert Lisszabonban.

Otthon két fordulót játszottak a portugál bajnokságban, ahol a 18-szoros bajnoknak eddig még nem sikerült nyernie. Egy döntetlenje és egy veresége van.

A keretben több ismert futballista van. A védelemben az amerikai válogatott Onyewu, valamint két holland, Khalid Boulahrouz és Stijn Schaars, a középpályán az orosz Marat Izmajlov, a spanyol Diego Capel és a horvát Danijel Pranjic játszik. A legérdekesebb találkozás a kispadokon lesz majd. A Sporting-edző Ricardo Sá Pinto és a Videotoné, Paulo Sousa hét évig együtt szerepelt a válogatottban.

A királygyilkos Basel

Az FC Basel két év után tér vissza Magyarországra. Jó emlékeket őriz az akkori útjáról, a Debrecent a BL-selejtező harmadik körében kétszer is legyőzte. A legutóbbi szezonban pedig azzal okozta a legnagyobb meglepetést, hogy kiejtette a Manchester Unitedet, illetve legyőzte a Bayern Münchent is.

A Basel a svájci bajnok – ráadásul három éve nem talál legyőzőre hazájában –, a BL-selejtezőben indult, és az észt Flora Tallin majd a dán Molde kiverése után a román CFR Cluj állta az útját. Vass Ádám csapata kétszer is legyőzte a svájciakat.

Az FC Basel már hét fordulón van túl, három győzelem és ugyanennyi döntetlen mellett csak egyszer kapott ki. Két legjobb csatára, Marco Streller és Alexander Frei, már együtt hat gólnál tart. A csapat edzője a tavaly decemberben kinevezett, német Heiko Vogel, aki szakvezetői pályafutása során először irányít felnőtt csapatot.

Magyar ellenfél

A harmadik ellenfél a belga KRC Genk lesz, amelyben egy magyar futballistát is üdvözölhetünk Székesfehérváron. A kapus Köteles László 2009-ben szerződött Diósgyőrből Belgiumba.
A Genk az EL-ben a kazah Aktobét kettős sikerrel, a svájci Luzernt 3-2-es összesítéssel, egy idegenbeli vereség után verte ki. Mind a négyszer Köteles állt a csapat kapujában. Négy gólt kapott. A klub veretlenül áll öt forduló után a bajnokságban, igaz háromszor csak döntetlenre volt képes. Így is kilenc gólt lőtt, a belga Christian Benteke háromszor volt eredményes.

A Genk ellen kezdenek

szeptember 20.: Genk-Videoton FC 21:05 
október 4.: Videoton FC-Sporting Lisboa 19:00
október 25.: Videoton FC-Basel 19:00
november 8.: Basel-Videoton FC 21:05 
november 22.: Videoton FC-Genk 19:00
december 6.: Sporting Lisboa-Videoton FC 21:05

A Genk tavaly a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott, ahol három hazai döntetlen mellett a Leverkusen, a Chelsea és a Valencia otthonában is kikapott. Ráadásul Spanyolországban hetet kaptak.

A Genk még sosem játszott magyar csapattal egyik európai kupában sem. A Sporting harmadszor jön – az MTK-val az 1964-es KEK-döntőben Belgiumban játszott – Magyarországra, de még egyszer sem sikerült nyernie. A Basel viszont a korábbi öt magyarok elleni találkozójából csak egyet, az 1973-as, Újpesttel vívott meccset veszítette el.

"Az, hogy eljutottunk a csoportkörig, és ott a negyedik kalapba kerültünk, egyértelműen előrevetítette, hogy nehéz, nálunk jelenleg előrébb rangsorolt ellenfeleket kaphatunk. - nyilatkozta a klub hivatalos honlapján Paulo Sousa, a Videoton portugál vezetőedzője, aki játékosként az 1993/94-es idényben a Sportingot erősítette, majd ezt követően került a Juventushoz. - Az a három csapat, amellyel meg kell küzdenünk a csoportmeccsek során, komoly múlttal rendelkezik az európai kupaporondon. Mindegyikük rendszeres BL-résztvevő, ez pedig jól mutatja az erejüket. A Genk, a Sporting és a Basel csapatait a következő napokban elemezzük ki, így a sorsolásról is ez után nyilatkoznék részletesebben."

Az Európa Liga csoportbeosztása

A csoport: Liverpool (angol), Udinese (olasz), Young Boys (svájci), Anzsi Mahacskala (orosz)
B csoport: Atlético Madrid (spanyol), Hapoel Tel Aviv (izraeli), Viktoria Plzen (cseh), Academica Coimbra (portugál)
C csoport: Olympique Marseille (francia), Fenerbahce (török), Borussia Mönchengladbach (német), Limasszol (ciprusi)
D csoport: Girondins Bordeaux (francia), Club Bruges (belga), Newcastle United (angol), Maritimo (portugál)
E csoport: VfB Stuttgart (német), FC Köbenhavn (dán), Steaua Bucuresti (román), Molde (norvég)
F csoport: PSV Eindhoven (holland), Napoli (olasz), Dnyipro (ukrán), AIK Solna (svéd)
G csoport: Sporting Lisboa (portugál), FC Basel (svájci), Genk (belga), VIDEOTON
H csoport: Internazionale (olasz), Rubin Kazany (orosz), FK Partizan Beograd (szerb), Nefcsi Baki (azeri)
I csoport: Olympique Lyon (francia), Athletic Bilbao (spanyol), Sparta Praha (cseh), Hapoel Kiryat Shmona (izraeli)
J csoport: Tottenham Hotspur (angol), Panathinaikosz (görög), Lazio (olasz), Maribor (szlovén)
K csoport: Bayer Leverkusen (német), Metaliszt Harkiv (ukrán), Rosenborg (norvég), Rapid Wien (osztrák)
L csoport: Twente (holland), Hannover 96 (német), Levante (spanyol), Helsingborg (svéd)

Rovatok