Index Vakbarát Hírportál

Hiába a sok sztár, pocsékul áll a Sporting

2012. október 4., csütörtök 15:04

A Videoton a második meccsét játssza csütörtök este az Európa Liga csoportkörében. Az első fordulóban a magyar csapat 3-0-ra kapott ki idegenben a belga Genktől. Különleges, hogy a két kispadon két korábbi válogatott csapattárs szerepel. A fehérvári Paulo Sousa és a lisszaboni Ricardo Sá Pinto 1994 és 2001 között együtt szerepelt a portugál válogatottban, az 1996-os és a 2000-es Európa-bajnokságon is ott voltak.

Nem csak az edzők ismerősek egymásnak, Marco Caneira a Sporting akadémiáján nevelkedett és 17 évesen már bemutatkozott a felnőtt csapatban, Renato Neto pedig a portugál klubtól érkezett a nyáron kölcsönbe a Videotonhoz. Filip Oliveira, Stopira és Kaká pedig évekig futballozott a portugál bajnokságban, volt alkalmuk kitapasztalni a Sporting játékerejét.

Azt a játékerőt, amely igen halovány ebben a szezonban. A korábbi 18-szoros bajnok és 15-szörös kupagyőztes az öt idei bajnoki meccsből csak egyet tudott megnyerni és hat ponttal a táblázat közepén áll, három tétmeccsen három döntetlen a mérleg.

Pedig igazán jó erőkből a mai Sporting. A kapuban Rui Patrício portugál válogatott. A védelemben a holland Khalid Boulahrouz korábban több mint száz meccset játszott a Bundesligában és a Chelsea-ben is futballozott. Az argentin Emiliano Insúa 2007 és 2011 között a Liverpool játékosa volt. Jeffrén a Barcelona akadémiáján nevelkedett, Diego Capel pedig a Sevillától érkezett. Elől Danijel Pranjic 45-ször szerepelt a horvát válogatottban.

Sokan Ricardo Sá Pinto szakmai hiányosságaiban vélik felfedezni a sikertelenség okát. Tény, a szakember 2010-ben vállalt először komolyabb edzői feladatot, az Uniao de Leiria másodedzője lett. Idén februárban került a Sporting juniorcsapatához, májusban nevezték ki az első csapat edzőjének.

A Videotonnak ez lesz az első európai kupameccse portugál csapattal. A Sporting kilencedszer játszik magyar csapattal, mindössze kétszer nyert, öt vereség mellett. Ami még biztató lehet, a lisszaboniak még sosem nyertek Magyarországon, gólt is csak egyszer, 1975-ben, a Vasasnak tudtak lőni.

Nemcsak a Videotonért, de több magyar futballistáért is szoríthatunk az Európa Ligában. Huszti Szabolcs csapata, a Hannover a spanyol bajnokságban pocsékul szereplő Levantét fogadja. A német bajnokságban a magyar szélső jó játékának köszönhetően - eddig 3 gól és 7 gólpassz - várakozáson felül teljesítő csapat a nyitókörben a Twente vendégeként ért el 2-2-s döntetlent, amely akkor válhat igazán értékessé, ha ezúttal sikerül mindhárom pontot otthon tartania.

Hajnal Tamás csapata, a szintén német VfB Stuttgart ugyancsak 2-2-vel kezdett az EL-ben, csak hogy hazai pályán szerezte az egy pontot. Ezúttal a norvég Molde otthonába látogatnak.

A magyar érdekeltségű csapatok közül a legnehezebb meccs Lencse László klubjára vár, mivel a Hapoel Kiriat Smona az éveken át a Bajnokok Ligájában szereplő Olympique Lyont fogadja. A magyar támadó góllal kezdte a sorozatot, találatával meglepetésre 1-1-es döntetlent ért el az izraeli gárda az Athletic Bilbao otthonában.

A Videoton csoportjában szereplő és a sérült Köteles Lászlót nélkülöző belga Genk, amely két hete éppen a székesfehérváriakat múlta felül 3-0-ra, a Sporting Lisboa otthonában gól nélküli döntetlennel rajtoló Basel vendége lesz.

Európa Liga, csoportkör, 2. forduló

A csoport:

Anzsi Mahacskala (orosz)-Young Boys (svájci) 18:00

FC Liverpool (angol)-Udinese (olasz) 21:05

B csoport:

Académica (portugál) - Hapoel Tel-Aviv (izraeli) 21:05

Atlético Madrid (spanyol)-Plzen (cseh) 21:05

C csoport:

Olympique Marseille (francia)-AEL Limasszol (ciprusi) 21:05

Borussia Mönchengladbach (német)-Fenerbahce (török) 21:05

D csoport:

FC Bruges (belga)-Marítimo (portugál) 21:05

Newcastle United (angol)-Girondins Bordeaux (francia) 21:05

E csoport:

Molde (norvég)-VfB Stuttgart (német) 21:05

Steaua Bucuresti (román)-Köbenhavn (dán) 21:05

F csoport:

AIK Solna (svéd)-Dnyipro (ukrán) 21:05

PSV Eindhoven (holland)-Napoli (olasz) 21:05

G csoport:

Basel (svájci)-Genk (belga) 19:00

VIDEOTON FC-Sporting Lisboa (portugál) 19:00

H csoport:

Neftci (azeri)-Internazionale (olasz) 18:00

Rubin Kazany (orosz)-Partizan Beograd (szerb) 18:00

I csoport:

Hapoel Kiryat Shmona (izraeli)-Olympique Lyon (francia) 19:00

Sparta Praha (cseh)-Athletic Bilbao (spanyol) 19:00

J csoport:

Lazio (olasz)-Maribor (szlovén) 19:00

Panathinaikosz (görög)-Tottenham Hotspur (angol) 19:00

K csoport:

Metaliszt Harkiv (ukrán)-Rapid Wien (osztrák) 19:00

Rosenborg (norvég)-Bayer Leverkusen (német) 19:00

L csoport:

Hannover 96 (német)-Levante (spanyol) 19:00

Helsingborg (svéd)-Twente (holland) 19:00

Rovatok