Index Vakbarát Hírportál

Futballtörténelmet írhatott volna, de szenvedett a németekkel

2012. október 18., csütörtök 10:29

Kevesen gondolhatták 2001-ben, Miroslav Klose első válogatottságánál, amin fejjel rögtön betalált, hogy 11 év múlva épp - az akkoriban - kaiserslauterni csatár fogja megdönteni, mintegy negyven év után, a legendás Gerd Müller, megjavíthatatlannak tartott, válogatottbeli gólrekordját. Mégis ez a helyzet, Kolse 67-nél jár, Müller 68-nál fejezte be 1974-ben.

A Nemzet Bombázójának persze feleannyi meccs se kellett ehhez, mint Klosénak, de a mai futballban ennyit lőni a válogatottban egészen egyedülálló. Klose 126. mérkőzésén duplázott kedden, a svédek elleni 4-4-es vb-selejtezőn (amelyen a németek 4-0-ás vezetést adtak el), így került egyetlen találatra minden idők legjobb német, sőt, az egész világ futballtörténelmét tekintve is minden idők egyik legnagyszerűbb csatárától.

Idő kérdése, mikor kerül csúcsra a 34 éves támadó, aki biztosan folytatni akarja a 2014-es világbajnokságig. A torna idején már 36 lesz, de most még semmi jele annak, hogy lassítana. Klubjában, a Lazióban 9 meccsen 6 gólnál jár a szezonban.

Jelenleg mindenki Gerd Müllerről beszél, csakhogy Pelé 77 brazil válogatottbeli gólja sincs túl messze. (A következő elismert név a válogatott-rekorderek között a 3. Puskás, de 84 góllal ő azért arrébb van.)

Pelé egyik csúcsát már megjavította Klose, világbajnokságokon többször talált be nála: 14-szer, pont annyiszor, mint Gerd Müller, míg Pelé 12-szer. Vb-ken már csak Ronaldo áll előtte, 15-tel, vagyis ha a németek kijutnak a világbajnokságra, és Klosét kiviszik, lehetséges az újabb rekord.

Klose leghamarabb november 14-én, a Hollandia elleni, idegenbeli barátságoson érheti be Gerd Müller 68-as rekordját.

Rovatok