Index Vakbarát Hírportál

C. Ronaldo 10 mp alatt átfut a pályán

2012. december 3., hétfő 12:46

Cristiano Ronaldo akár a világ legjobb sprintereivel is felvehetné a versenyt, ha igaz, hogy tíz másodperc alatt futott le 96 métert az Atlético Madriddal játszott mérkőzés egyik kontratámadásakor, amit egy kapufával fejezett be.

A 101 greatgoals blogján videóval és rajzzal is bemutatják, hogy Ronaldo a Real kapujától hogyan száguldott át a másikhoz. A legjobb fehér sprinter, a francia Cristophe Lemaitre 9.92-t tud százon, térdelőrajtból és speciális borításon. Könnyen lehet, hogy Ronaldo felvenné vele a versenyt, ha a gyepen, nem is egyenes vonalban futva képes ilyen eredményre. Igaz, sokat jelenthetnek a tizedek és a századok is, amelyeket nem mértek.

Egy korábbi teszten megmérték, hogy Ronado milyen gyorsan futott a labda után, és a 32,7 kilométer per órás tempóból, 10.3-es időt kalkuláltak neki száz méterre.  Most ennél is gyorsabban futhatott, mert ritmusát és lépéshosszát nem kellett a labdához igazítani. Más adat szerint a futballista csak 10.61-et tud, de száz méter hosszú sprintet extrém esetben kell csak kivágnia, neki 20-30 métereken kell nagyon gyorsnak lennie, meccsenként 20-30-szor.

Ronaldo kétségtelenül gyors, futótechnikáján még a világ leggyorsabb embere is próbált javítani. A portugál csatár még a Manchester Unitednél találkozott Usain Bolttal, aki tett néhány észrevételt. Arra hívta fel a figyelmét, hogy a csúcssebességénél túlzottan hátradől, és ezért marad sokáig a lába is a talajon elrugaszkodáskor. Azt nem tudni, Ronaldo megváltoztatta-e azóta a súlyponti helyzetét, de a futballisták között így is az egyik leggyorsabb.

2011-ben a Castrol Edge tesztjén a spanyol százméteres bajnokkal, Rodriguezzel versenyeztették 25 méteren, térdelőrajtból. A rossz technikájú, kezével nagyokat kaszáló Ronaldo három tizeddel kikapott a műfüves pályán. Szlalomban viszont már ő adott fél másodpercet a sprinternek.

Rovatok