Index Vakbarát Hírportál

Elmaradt a Vidi EL-meccse Lisszabonban

2012. december 6., csütörtök 21:03 | tizenegy éve frissítve

A pályán álló víz miatt sérülésveszélyes volt a Videoton portugáliai EL-meccsének elkezdése. A bírók tesztelték a gyepet, nem pattant fel a labda, ezért pénteken kilenctől rendezik meg a genki döntetlen miatt tét nélküli találkozót.

Lisszabonban reggel óta megállás nélkül esett az eső a tizennégy fokban, helyenként úgy ömlött, hogy száz méterig sem lehetett látni. Mivel a pálya néhány helyén bokáig érő víz volt - 16 milliméter eső esett három óra alatt -, a csapatok ki sem mentek melegíteni, még tíz perccel a kezdés előtt sem.

21.30-kor kiderült, hogy nem rendezik meg az Európa Liga csoportkörének utolsó, hatodik meccsét.

A játékvezetők a kezdési időpontban kifutottak a pályára, de amikor egymáshoz passzoltak volna tíz méterre, öt méter után megakadt a vízben a labda. Amikor a levegőbe fellőtték, és visszaesett a fűre, egy méterre sem pattant fel.

A pályamunkások szakadatlanul dolgoztak, de ahogy letolták a pályáról a vizet a felezővonal környékéről, mögöttük tíz méterre láthatóan újra hatalmas tócsa állt. Hengerrel is dolgoztak, de annak tizenöt méter után megtelt a tartálya, így pár négyzetmétert voltak képesek csak megtisztítani.

A Vidi drukkerei szurkoltak, indulókat énekeltek, valamint a Himnuszt is. Ők nem áztak, és a mérkőzésre Lisszabonba utazó Orbán Viktor sem, mert a lelátó mindenhol fedett, de a pálya vízelvezetését nem oldották meg, jóllehet itt 2005-ben UEFA-kupa döntőt rendeztek, 2004-ben pedig Európa-bajnoki helyszín volt az 51 ezres aréna. Azt nem tudni, miért nem takarták le a gyepet.

A Vidi játékosai fél tízkor a pálya szélére futottak és tapssal köszönték meg a drukkereknek, hogy elkísérték őket a portugál fővárosba.

Az újrajátszás pénteki időpontja 21.05, de már csütörtök este kiderült, a Genk és a Basel egy békés gól nélküli döntetlennel továbbjutott. (Az utolsó percekben nyugodtan passzolgatott a két csapat, egyik sem akart kockáztatni, hiszen ez az eredmény tökéletesen megfelelt mindkettőnek.) Így a pénteki meccsnek már csak a presztízs a tétje, a Videoton mindenképpen harmadik maradt a csoportban, a Sporting pedig negyedik.

Sousa annyit mondott a meccs után, ugyanúgy készülnek fel a pénteki újrajátszásra. „Ez van, ez az UEFA-szabályzat, a másik meccset le kell játszani, még ha a miénk el is maradt."

Hajnalék kikaptak, de továbbjutottak

Hajnal Tamást csapata, a VfB Stuttgart egygólos vereséget szenvedett a vendég Moldétól az Európa Liga utolsó fordulójában, de ettől függetlenül bejutott az egyenes kieséses szakaszba, a legjobb 32 közé. A magyar válogatott középpályása kezdő volt, a 88. percben lecserélték. A csoport másik mérkőzésén a Köbenhavn 1-1-et játszott a Steaua Bucurestivel, így pontszámban beérte a Stuttgartot, az egymás elleni eredmények azonban a német csapatnak kedveztek.
A címvédő Atlético Madrid 1-0-ra kikapott a cseh Plzentől, amely ezzel a sikerrel megnyerte a B csoportot, a spanyol csapat másodikként jutott tovább.
A legszorosabb végeredmény az A csoportban alakult ki, ott a Liverpool, az Anzsi, valamint a Young Boys is azonos pontszámmal zárt, az egymás elleni eredményekkel utóbbi maradt le a továbbjutásról.
A továbbjutását már korábban bebiztosító Hannover - Huszti Szabolccsal a kezdőcsapatban döntetlent ért el Valenciában a Levante vendégeként. A magyar középpályást a 71. percben lecserélték.
A H csoportban az azerbajdzsáni Neftci meglepetésre döntetlent játszott Milánóban az Internazionaleval, igaz, így is a négyes utolsó helyén zárt és kiesett. 


Európa Liga, 6. (utolsó) forduló:
A csoport:
Young Boys (svájci)-Anzsi (orosz) 3-1 (1-1)
Udinese (olasz)-FC Liverpool (angol) 0-1 (0-1)
A csoport végeredménye: 1. FC Liverpool 10 pont, 2. Anzsi 10, 3. Young Boys 10, 4. Udinese 4
B csoport:
Hapoel Tel-Aviv (izraeli)-Académica (portugál) 2-0 (0-0)
Plzen (cseh)-Atlético Madrid (spanyol) 1-0 (1-0)
A csoport végeredménye: 1. Plzen 13 pont, 2. Atlético Madrid 12, 3. Académica 5, 4. Hapoel Tel-Aviv 4
C csoport:
AEL Limasszol (ciprusi)-Olympique Marseille (francia) 3-0 (1-0)
Fenerbahce (török)-Borussia Mönchengladbach (német) 0-3 (0-2)
A csoport végeredménye: 1. Fenerbahce 13 pont, 2. Borussia Mönchengladbach 11, 3. Olympique Marseille 5, 4. AEL Limasszol 4
D csoport:
Marítimo (portugál)-FC Bruges (belga) 2-1 (1-0)
Girondins Bordeaux (francia)-Newcastle United (angol) 2-0 (1-0)
A csoport végeredménye: 1. Girondins Bordeaux 13 pont, 2. Newcastle United 9, 3. Marítimo 6, 4. FC Bruges 4
E csoport:
VfB Stuttgart (német)-Molde (norvég) 0-1 (0-1)
FC Köbenhavn (dán)-Steaua Bucuresti (román) 1-1 (0-0)
A csoport végeredménye: 1. Steaua Bucuresti 11 pont, 2. VfB Stuttgart 8, 3. FC Köbenhavn 8, 4. Molde 6
F csoport:
Dnyipro (ukrán)-AIK Solna (svéd) 4-0 (2-0)
Napoli (olasz)-PSV Eindhoven (holland) 1-3 (1-2)
A csoport végeredménye: 1. Dnyipro 15 pont, 2. Napoli 9, 3. PSV Eindhoven 7, 4. AIK Solna 4
H csoport:
Internazionale (olasz)-Neftci (azeri) 2-2 (1-0)
Partizan Beograd (szerb)-Rubin Kazany (orosz) 1-1 (0-0)
A csoport végeredménye: 1. Rubin Kazany 14 pont, 2. Internazionale 11, 3. Partizan Beograd 3, 4. Neftci 3

I csoport:
Olympique Lyon (francia)-Hapoel Kiryat Shmona (izraeli) 2-0 (1-0)
Athletic Bilbao (spanyol)-Sparta Praha (cseh) 0-0
A csoport végeredménye: 1. Olympique Lyon 16 pont, 2. Sparta Praha 9, 3. Athletic Bilbao 5, 4. Hapoel Kiryat Shmona 2

J csoport:
Maribor (szlovén)-Lazio (olasz) 1-4 (0-3)
Tottenham Hotspur (angol)-Panathinaikosz (görög) 3-1 (1-0)
A csoport végeredménye: 1. Lazio 12 pont, 2. Tottenham Hotspur 10, 3. Panathinaikosz 5, 4. Maribor 4

K csoport:
Rapid Wien (osztrák)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 1-0 (1-0)
Bayer Leverkusen (német)-Rosenborg (norvég) 1-0 (0-0)
A csoport végeredménye: 1. Metaliszt Harkiv 13 pont, 2. Bayer Leverkusen 13, 3. Rosenborg 6, 4. Rapid Wien 3

L csoport:
Levante (spanyol)-Hannover 96 (német) 2-2 (0-2)
Twente (holland)-Helsingborg (svéd) 1-3 (0-2)
A csoport végeredménye: 1. Hannover 96 12 pont, 2. Levante 11, 3. Helsingborg 4, 4. Twente 4

Négy német, három-három angol és olasz csapat jutott a legjobb 32 közé. Az egyenes kieséses szakaszban két spanyol együttes - köztük a címvédő Atlético Madrid - is tagja lesz a mezőnynek, amelyet a Bajnokok Ligájában csoportharmadikként végzettek tesznek teljessé. A sorsolást december 20-án, a svájci Nyonban tartják. 


A legjobb 32 közé jutott csapatok:
FC Liverpool (angol), Anzsi (orosz), Plzen (cseh), Atlético Madrid (spanyol), Fenerbahce (török), Borussia Mönchengladbach (német), Girondins Bordeaux (francia), Newcastle United (angol), Steaua Bucuresti (román), VfB Stuttgart (német), Dnyipro (ukrán), Napoli (olasz), Genk (belga), Basel (svájci), Rubin Kazany (orosz), Internazionale (olasz), Olympique Lyon (francia), Sparta Praha (cseh), Lazio (olasz), Tottenham Hotspur (angol), Metaliszt Harkiv (ukrán), Bayer Leverkusen (német), Hannover (német), Levante (spanyol)

A Bajnokok Ligája csoportkörében harmadikként zárt, az EL-be átkerült csapatok:
Dinamo Kijev (ukrán), Olimpiakosz (görög), Zenit (orosz), Ajax Amsterdam (holland), Chelsea (angol), BATE Boriszov (fehérorosz), Benfica (portugál), CFR Cluj (román)

Rovatok