Index Vakbarát Hírportál

Messi gólkirálysága csak ábránd lehet

2012. december 13., csütörtök 14:42

A futball nagy igazságtalanságai közé tartozik, hogy nem Pelé vezeti az örökranglistát az egy évben rúgott gólok számában, hanem Messi. Pelé vitathatatlanul világsztár volt, de arra is mindig kínosan ügyelt, hogy építse legendáját. A statisztikusok számára követhetetlenül sok meccsen, rengeteg gólt lőtt, vagy vélt lőni, de még így se eleget, ahhoz, hogy Messi ne tudja leelőzni. Aki, mint tudjuk, Pelé szerint nagyon messze van a komplett futballistától, hiszen még fejelni sem tud.

A tehetségtelen argentin hiába jár már 88. góljánál 2012-ben és gondolhatja úgy, hogy ő ül a világ tetején, csak a cipőfűzőjét köthetné meg Godfrey Uchali Chitalunak, mert  a legendás zambiai játékos 107 gólt hintett 1972-ben. Arról fogalmunk sincs, hogy a zambiai első osztály, a Super Leauge milyen erősségű lehetett, de Chitalu megállíthatatlan volt, 1968-ban már 81 góllal melegített a nagy csodára, hogy aztán négy év múlva minden rekordot felülírjon, ami persze akadékoskodó potentátok miatt nem lehetett hivatalos. Aki akarja, itt végigkövetheti, hogyan is jött össze a Kabwe Warriors csatárának a 107 gól. A lista nem győzte meg a FIFA-t eddig sem, de ahogy Pelé 1281 gólját benyelték, az afrikaiakról is elhihetnék, hogy akkurátusan vezették a jegyzőkönyveket.

Chitalu mellett még egy riválisa akadt a korábbi első, 85 gólos Gerd Müllernek és Messinek. A brazilok, meglepetésre nem Peléről, hanem Zicóról találtak olyan adatsort, ami azt bizonyítja, hogy a Flamengo csatára 1979-ben 89 gólt szerzett. Azért csak annyit, mert egy hónapig sérült volt. A klub vezetői szerint simán száz fölé kerülhetett volna, ha egész évben játszik.

Ha igaz is a 89 gólja, azzal is csak ideig-óráig lehet versenyképes, mert a Barcelona idén még három meccset játszik, és valószínű, hogy legalább egy gól Messinek is összejön.

Ha Zico és Chitalu gólrekordja csak most derült ki, illetve kapott nagyobb nyilvánosságot, mi is bízhatunk abban, hogy a magyar pályákon is szaladoztak olyan játékosok, akik zsákszámra lőtték a gólokat, esetleg meg is előzik a csodált argentint vagy a zambiai hőst.

Azt tudjuk, hogy a legjobb magyar NB I.-es Deák Bamba Ferenc volt, 66 góllal (ezt egy szezonban, 1945/46-ban lőtte, nem egy naptári évben.), de gyanítjuk, a magyar alsóbb osztályokban, ahol madocsai Ronaldók is futballoznak nem kirívó eset, ha valaki megszórja magát, 50-60 gól már figyelemre méltó. Mivel a megyefocit nem követjük napról napra, olvasóink segítségét kérnénk, bízva a kollektív emlékezetben.

Küldjék el nekünk ide az általuk ismert, a régmúltban vagy a jelenben eredményes gólzsák nevét, egy évben vagy szezonban rúgott góljainak számát, a bajnokság és a csapat nevét ahol játszott, játszik. Jegyzőkönyvekhez nem ragaszkodunk, de ha bármilyen dokumentummal (fotóval, régi újságcikkel) bizonyítják a csodacsatári kvalitásokat, azt külön megköszönjük.

Rovatok