Index Vakbarát Hírportál

Európában csak a foci rúghat labdába

2012. június 12., kedd 12:20

Az elmúlt héten letarolta a futball az európai médiapiacot. A Hollywood Reporter hétfői körképe szerint a résztvevő országok nézőinek 60-80 százaléka nézte saját válogatottjának meccsét.

Ez a nézettség önmagában is döbbenetes, hát még ha azt is hozzávesszük, hogy bele sem kalkulálták a pubokban, éttermekben és kivetítők előtt szurkoló nézőket. Márpedig ezek száma nemcsak Magyarországon magas, a földrengés sújtotta olasz Emilia Romagna tartományban például csaknem az egész lakosság óriáskivetítők előtt ül.

A legjobb nézettségi mutatóval a hollandok rendelkeznek, Robbenék dánok elleni kínlódását nem kevesebb, mint 6,8 millió néző – ez 87 százalékos share-t jelent – szitkozódhatta végig, ugyanennek a meccsnek Dániában pedig 1,5 millióan, azaz a felnőtt nézők 76 százaléka örvendezhetett. Az írek horvátok elleni vasárnapi meccse odahaza évtizedes nézettségi rekordokat döntögetett, az 1994-es amerikai világbajnokság óta nem néztek meg ennyien egyetlen sporteseményt sem. A teljes lakosságnak csaknem a fele, 2,03 millió pillantott bele a mérkőzésbe, és 1,3 millióan teljes egészében végig is nézték az ír közszolgálati tévé, az RTE két és fél órás közvetítését.

Számszerűleg természetesen a németek vitték el a pálmát, ott az ARD szombati közvetítését 22,3 millióan követték, ami 69 százalékos share-t jelentett. De az olaszoknál is a tévénézők 71 százaléka, azaz 14,4 millió ember hagyta kihűlni a hétfői vacsorát válogatottjuk kedvéért, akik mindenkit megleptek a spanyolok ellen mutatott jó játékukkal. Az Eb-címvédők hazájában a a Telecinco adását ezzel szemben 10,2 millióan nézték, ami csak 60 százalékos share-t jelent. De a tévék nem csak a hazai válogatott meccseken kaszáltak, a spanyol–olaszra Németországban is 13,5 millióan kapcsoltak át, és még a nemzetközi események iránt mérsékelten érdeklődő angolok közül is 9 millióan nézték a mediterrán rangadót. Az EB másik első fordulós slágermeccsének a német-portugál számított, mely Franciaországban is képes volt 6 millió nézőt a képernyő elé ültetni. Bár a jelentés már nem tér ki a hétfői angol-francia mérkőzés adataira, az biztos, hogy ez is bekerült az EB-favoritok közé – bár mi arra tippelnénk, hogy a második félidőre már a nézők fele elkapcsolt, olyan bűnrossz volt a játék.

A Marketing és Média információi szerint az Európa-bajnokság a magyar nézettségi adatokat is alapjaiban meghatározta, az első csoportkörből sugárzott meccsek közül három is az elmúlt hét tíz legnézettebb magyar műsora közé került. Az Eb-t sugárzó közszolgálati tévének így sikerült három közvetítési nappal 13,9 százalékra feltornásznia amúgy öt százalék körül tengődő heti nézettségét.

Rovatok