Index Vakbarát Hírportál

Százezres fociadót fizethetnek a kocsmák

2012. május 22., kedd 22:51

Százezer forintokat kér a vendéglátóhelyiségektől a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) a futball-Európa-bajnokság és az olimpia nyilvános közvetítéséért. A mainap.hu információi szerint egy falusi kiskocsmának 100 ezer, egy klasszikus sportpubnak akár 750 ezer, az óriáskivetítőt felállító helyeknek 950 ezer forintjába is kerülhet a közvetítés.

A lap szerint az MTVA arra hivatkozva szedi a kocsmárosok körében fociadóként ismert díjat, hogy a sportesemények kivetítésének kizárólagos jogát ő szerezte meg a külföldi jogtulajdonosoktól, ezért a meccsek – nem otthon történő – kivetítésének engedélyét az MTVA-tól kell megszerezni.

A díjszabásnál az MTVA több szempontot is figyelembe vett. Egy falu kocsmájában az ottani kistévén nézett Eb-meccsek a tulajdonosnak nagyjából 50 ezer forintjába kerül. Olimpiával együtt 100 ezerbe.

Egy-két tévével rendelkező vendéglátóhelynek, amelynek egyébként nem profilja a sportmeccs-közvetítés, párszázezer forintjába kerülhet a két sportesemény.

Egy nagyobb, városi pub, több tévével és jelentős vendégforgalommal 450 ezret kell fizessen az MTVA-nak, olimpiával együtt legfeljebb 750 ezret.

A Millenárison vagy a műjégpályán felállított kivetítők sporteseményenként körülbelül 600 ezerbe kerülnek, összesen maximum 950 ezerbe.

A futball-Eb-n a tervek szerint más árszabása lenne az alacsonyabb rangú meccseknek, az elődöntőknek és a döntőnek. A több nézőt vonzó mérkőzések drágábbak lennének. Ennek ellentmondó feltételekkel kínált nyílvános közvetítési jogokat az UEFA. Aszerint egy megváltott licenc a teljes Európa-bajnokságra szól, tehát mind a 31 mérkőzés vetítésére jogosult az, aki megfizeti a képernyők mérete és száma alapján kiszabott díjat.

A fociadó elkerülésére is születtek már ötletek, több tulajdonos kitalálta, hogy nem a köztévére, hanem valamelyik külföldi csatorna adására hangolja a készülékét, így nem kötelezhető az MTVA díjainak megfizetésére.

A mainap.hu szerint egy héttel a labdarúgó Európa-bajnokság június 8-i kezdete előtt, május 31-ig kell leadni a nyilvános közvetítések önbevallását. Aki engedély nélkül vetíti a meccseket, bírságra is számíthat.

Rovatok