Index Vakbarát Hírportál

Az MTK akadémiája veri a Real Madridét

2013. március 28., csütörtök 16:23

Az International Centre for Sports Studies összeállítása alapján az MTK akadémiája Európa egyik legjobb utánpótlásképző bázisa, az ötödik helyre sorolták a budapesti klubot.

A szervezet az alapján állította fel a sorrendet, hogy a klubok hány olyan játékost neveltek ki, akik később az első osztályban játszottak. Saját nevelésnek az számított, aki tizenöt és huszonegy éves kora között legalább három éven át futballozott a klubjában.

A listát az Ajax vezeti, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder és Maarten Stekelenburg is őket képviseli. A szerb Partizan Belgrád és a horvát Dinamo Zágráb is dobogós a Barcelona előtt, majd az MTK negyvenkilenc játékossal az ötödik. A Sparta Prága, a holland Feyenoord, a Dinamo Kijev és a Real Madrid fért még be a legjobb tízbe, a Manchester United csak tizenhetedik.

A nehezebb anyagi helyzetben lévő bajnokságokban átlagosan huszonhét százalék a saját nevelések aránya, az angol, francia, olasz, német ligákban tizenhét, a spanyoloknál már csak tizenöt.

Az összeállítás rámutatott arra is, hogy a saját neveléseikre támaszkodó klubok nem nagyon tudják megtartani játékosaikat, a legtöbb esetben el kellett adni őket a gazdagabb kluboknak.

Rovatok