Index Vakbarát Hírportál

Kósa kis híján eltalálta, mi lett a BL-pénzzel

2013. április 28., vasárnap 13:39

Átadták szombaton a debreceni labdarúgó akadémiát, az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mellett természetesen Kósa Lajos polgármester is beszélt.

Azt a pénzt, amit a BL-ben kerestünk, itt látják. Nem vittük haza, nem költöttük el, itt van” – mondta.

A Debrecen 2009-ben – második magyar csapatként - jutott a Bajnokok Ligájába, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ezt bőkezűen honorálta, a labdarúgó vállalkozás éves bevétele több mint kétmilliárddal emelkedett. A 2009-es bevétel 2,35 milliárd forint lett, az adózás utáni éves eredmény pedig 1,3 milliárd – vagyis ennyi nyereséggel zártak.

Ugyanebből a számviteli jelentésből viszont az is kiderült, hogy 800 millió forintos osztalékot kifizettek a tulajdonosoknak.

Szima Gábor klubelnök – korábbi tulajdonos, a focicég többségi tulajdonosa tavaly nyár óta egy,  vélhetően a fia nevén nevén lévő cég – az ünnepélyes avatáson arról beszélt, hogy a 1,5 milliárd forintos beruházáshoz a tao-pénzekből több mint egymilliárdot használtak fel. Nem olyan nehéz kiszámolni, hogy a BL-pénzből körülbelül 450 milliót tettek bele az akadémiába, a többit kivették.

Kósa a 2009-es mámoros pillanatokban arról is beszélt, hogy a norvég Rosenborg vagy a cseh Sparta Prága előttük az etalon, a kupasorozatok csoportkörének örökös résztvevői szeretnének lenni. A 2011-es kupasorozatból már hiányzott a Debrecen, tavaly megállította a BATE, idén sem áll túl jól, a külföldi edzőtábor már nem jött össze, de a nemzetközi kuparészvétel egy hazai kupagyőzelemmel még sikerülhet. (Pontosabban egy döntős részvétel is elég lehet, ha a négy meccse nyeretlen Győr nyeri az NB I-et.)

Rovatok