Index Vakbarát Hírportál

Enyhe változás a tétlenlesszabályban

2013. június 20., csütörtök 18:24 | aznap frissítve

Módosítja július 1-től a tétlen lesre vonatkozó szabályozást a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).

Két német lap, a Kicker és a Bild csütörtökön arról írt, hogy a FIFA tervei szerint a jövőben a játékvezetők les miatt érvényteleníthetik a gólt, ha például a labda az egyik védő mozdulata miatt került oda a korábban passzív lesen tartózkodó támadóhoz. Az eddigi szabályozás szerint a bírók nem fújhatták le az akciót akkor, ha a támadó csapat egyik futballistája lesen állt, eredetileg nem akart beleavatkozni a játékba, ám egy szerencsés/szerencsétlen, de szándékos mozdulat után az elenféltől mégis hozzá került a labda, és végül betalált a kapuba.

A FIFA a módosítással azt szeretné elkerülni, hogy az ellenfél szerencsétlen érintésével a passzív leshelyzetben lévő támadó ne juthasson jogosulatlan előnyhöz, azaz, ha valamelyik védőről kerül hozzá a labda vagy a védő érintése után a kapufáról, a kapusról pattan elé, akkor ne szerezhessen érvényes gólt.

Jelenleg, ha a védő nem mozdul, és a labda lepattan róla a passzív pozícióban helyezkedő ellenfélhez, már lesnek számít. Ha viszont mozdulatot tesz, akkor már nem biztos, hogy les.

Vagyis a FIFA azt akarja elérni, hogy a tétlen les csak a védő szándékos rossz megmozdulása után érvényesülhessen, a szerencsétlen mozdulatokból ne profitálhasson az ellenfél.

A szervezet csütörtök este hivatalosan is megerősítette a módosítást, ami a jövő hónaptól érvényes.

Rovatok