Index Vakbarát Hírportál

Szalaival másolható a Raúl-korszak

2013. június 30., vasárnap 14:57

A Schalkéhoz szerződő Szalai Ádám akár a csapat taktikáját is megváltoztathatja. Egy német szakíró szerint visszatérhet a Raúl-korszak, amikor két csatárral futballozott a gelsenkircheni klub. Szalai sok mindenben jobb, mint a mostani csatár, Klass-Jan Huntelaar.

A bundesliga.de egyik szakírója összehasonlított a két csatárt. Szalai 21 Bundesliga-gólját 79 mecsen lőtte, míg Huntelaar ennél jóval eredményesebb, 47 gól 80 meccsből. Az elmúlt szezon statisztikája viszont Szalainak kedvez, ő 13-ig gólig jutott, míg a holland 10-ig.

Az exmainzi átlagosan 185 percenként talált kapuba, míg Huntelaar 223 percenként lőtt gólt. Neki viszont jobb a helyzetkihasználása, 47 százalék Szalai 42-jével szemben. Sebastian Dirschl azonban más játékelemeket is figyelembe vett. Úgy találta, hogy Szalai a kapura lövéseken kívül is nagyon hasznosan játszik, sokkal aktívabb és a védekezésben is részt vesz. Meccsenként átlagosan 38-szor találkozik a labdával, míg Huntelaar csak 33-szor. A magyar jóval több párharcot is vállal fel, 34-et, míg a holland csak 20-at.

A két csatár ugyan hasonló stílusú, de az elemző szerint Szalaira nemcsak akkor lehet számítani, amikor egy csatár van fent a pályán. A Mainzben Thomas Tuchel edző a középpályán és szélsőként is kipróbálta a játékost, és azokon a posztokon is bizonyított. Az akkor megszerzett tapasztalatokat a Schalkénél is kamatoztathatja. Szalaival azt is meghúzhatják majd, hogy két csatárt küldenek a pályára, ez az elemzés szerint az alacsonyabb, masszívan védekező csapatok ellen lehet eredményes támadási forma. Szalai szerinte gyorsan alkalmazkodna a Raúl idején már alkalmazott taktikához, mert középpályásként fellépve tulajdonképpen már ezt a stílust játszotta a a magyar.

Rovatok