no

Index Vakbarát Hírportál

Bárhonnan szétbombázta a kaput

2014. január 31., péntek 16:01

Harminckilenc évesen bejelentette visszavonulását az elmúlt húsz év egyik legjobb szabadrúgáslövője, a brazil Juninho Pernambucano. A Vasco da Gama játékosa már a klub elnökével is megbeszélte, hogy befejezi. 

Juninho a Lyonban lett igazi sztár, a Vascótól szerződött a franciákhoz még 2001-ben, játékával gyorsan közönségkedvenc lett, kulcsember volt a klub Bajnokok Ligája meneteléseiben. 

Már az első lyonos idényében megnyerték a bajnokságot, ezután jött még hat bajnoki cím zsinórban, egy évtizedre kisajátították a francia ligát, közben a brazil lett a csapatkapitány. Vezetésével a BL-ben is meghatározó erővé vált a Lyon, 2004-ben és 2005-ben is a negyeddöntőig mentek, a csoportban olyan csapatokat előztek meg, mint a Bayern München és a Manchester United.

A 2005/06-os Bajnokok Ligája-szezonban a Real Madrid előtt tizenhat ponttal nyerték meg a csoportjukat, a spanyolokat otthon verték 3-0-ra, Juninho is betalált, több mint harminc méterről bombázott a kapuba.

Juninho vs Real Madrid

Abban a szezonban a negyeddöntőig jutottak, a Milan állította meg őket. Két évvel később a Barcelonának talán még emlékezetesebb szabadrúgásgólt lőtt hazai pályán, a csoportkörben. Az oldalvonal mellől készülődött, hogy elrúgja a labdát, sokan beadásra számítottak, ő viszont Victor Valdes mellett a hosszú felsőbe bombázott, egészen elképesztő gól volt. Abban az idényben a később győztes Manchester United a tizenhat között ejtette ki a Lyont. 

Juninho's goal against FC Barcelona

Még egy idényt játszott ezek után a franciáknál, hét bajnoki gól és egy BL-nyolcaddöntő volt a mérlege utolsó Lyon-szezonjában. Nem töltötte ki szerződését, elment Katarba pénzt keresni. Később az amerikai bajnokságban, az MLS-ben is kipróbálta magát a New York Red Bulls játékosaként, aztán visszatért a brazil klubhoz, ahonnan indult, a Vascóhoz. Visszatérő mérkőzésén rögtön betalált, naná, hogy az a gól is egy szabadrúgásból jött. 

A válogatottban negyven meccsig és hat gólig jutott, a 2006-os világbajnokságon gólt szerzett a japánok elleni csoportmérkőzésen, bombája olyan erővel vágódott a kapuba harminc méterről, hogy a japán kapusnak nem volt esélye védeni. A válogatott a negyeddöntőig jutott, a kiesés után lemondott arról, hogy a továbbiakban a nemzeti csapatban szerepeljen. 

2006 World Cup Goals (Juninho vs. Japan)

Juninho sosem volt akkora sztár, mint Ronaldinho vagy Kaka, bődületes szabadrúgásaira viszont mindenki emlékezni fog, szinte bármilyen távolságból veszélyes volt.

Tényleg számtalan gólját ki lehetne még emelni, ebben az összeállításban hetvenötöt rögtön meg is nézhet. 

JUNINHO PERNAMBUCANO 75 Free Kicks 1994 2012 • low

Rovatok