Index Vakbarát Hírportál

Ha Iker Casillas védett, az Atlético Madrid még nem verte a Realt

2014. május 2., péntek 10:29

A Bajnokok Ligája és a Bajnokcsapatok Európa-kupája történetének során először lesz városi házi döntő május 24-én, amikor Lisszabonban két madridi csapat, a Real és az Atlético találkozik majd. Ráadásul olyan sem fordult elő sokszor, hogy egy ország két klubja döntőzzön - ez mindössze az ötödik ilyen alkalom lesz 2000, 2003, 2008 és 2013 után.

A két csapat idén eddig négyszer találkozott, kétszer a bajnokságban és kétszer a kupában. Előbbiben Diego Simeonénak van komoly fölénye, hiszen egy 2-2-es döntetlen mellett legyőzte a Realt, a kupameccseket viszont Carlo Ancelottiék uralták: kettős győzelemmel, összesítve 5-0-ra verték a riválist az elődöntőben.

Az Atlético viszont súlyozta idei teljesítményét, és a három sorozatból a két fontosabbra koncentrált, a kupában mondhatni leadták a párharcot a Realnak. A visszavágón, melyen 0-3-ról indultak, többek között Thibaut Courtois, Miranda kivételével a teljes védelem és Diego Costa is pihent. Lisszabonban viszont kétség kívül nagyon komolyan veszik majd a mérkőzést, mint ahogy a Real is.

Carlo Ancelottin láttuk a szezon során, hogy képes megújulni. A bajnokságban nem tudták megverni a Barcelonát egyszer sem, a kupadöntőn viszont teljesen újat húzott az olasz edző, a fegyelmezett, 4-4-2-es formában védekező és végzetesen kontrázó Madrid ellen pedig esélyük sem volt a katalánoknak.

Ugyanezzel a mentalitással állította meg a Bayern Münchent az elődöntőben, de könnyen lehet, hogy a szezon hajrájára kitalált csel már ósdi lesz, mire eljön május vége. Diego Simeonééknak ugyanis majdnem egy hónapjuk van arra, hogy valamit kitaláljanak az ellen a játékrend ellen.

Már persze, ha egyáltalán lépniük kell valamit, az Atlético védelme ugyanis sziklaszilárd. A bajnokságban 35 meccsen elképesztően kevés, 22 gólt kaptak, a BL-ben pedig veretlenül jutottak a döntőbe, sőt, a 12 mérkőzésen csak hét gólt kaptak - és senki sem tudott ellenük kétszer betalálni. Pedig olyan csapatokkal játszottak, mint a Porto, a Zenit, a Milan, a Barcelona vagy épp az elődöntőben legyalult Chelsea.

Városi derbik az európai kupákban

1959 - BEK-elődöntő, Real Madrid-Atlético Madrid

2003 - BL-elődöntő, AC Milan-Internazionale

2004 - BL-negyeddöntő, Chelsea-Arsenal

2005 - BL-negyeddöntő, AC Milan-Internazionale

2006 - UEFA-kupa-negyeddöntő, Rapid Bucuresti-Steaua Bucuresti

2014 - EL-nyolcaddöntő, Sevilla-Real Betis

2014 - BL-döntő, Real Madrid-Atlético Madrid

(a továbbjutók vastagon szedve)

A lényegében áttörhetetlen védelem mellett a pontrúgásaikban bízhatnak. Koke kiválóan rúgja a szögleteket és a szabadrúgásokat is, melyeknél a két védő, Diego Godin és Miranda, illetve Raúl Garcia és Diego Costa is nagyon veszélyes. A Realból egyedül a két belső védő, Sergio Ramos és Pepe vehetik fel velük a versenyt erőben és magasságban, így alighanem Gareth Bale-nek és Cristiano Ronaldónak is be kell majd segítenie az ilyen helyzetekben.

Egy dologban viszont nagyon más lesz a lisszaboni BL-döntő, mint a két bajnoki volt: Iker Casillas véd majd, aki 1999 óta egyetlen felnőtt meccsen sem kapott ki az Atlético Madridtól, amikor kezdőként lépett pályára. Az egyetlen vesztes meccsén is csak az utolsó 40 percre állt be, amikor az Atleti már 3-1-re vezetett, de akkor még csak 18 éves volt. Azóta 26 meccsen nem tudta őt legyőzni a városi rivális.

Ez a Real mellett szól, az viszont nem, hogy megszállottan hajtják a 10. BL-győzelmet, a La Décimát. José Mourinho is ezt ígérte a csapatnak, amikor az edzőjük lett, Carlo Ancelotti is ezzel kezdte madridi munkáját, mint ahogy Vicente del Bosque 2003-as kirúgása óta mindenki. Münchenben Pedro Proenca szinte még le sem fújta a mérkőzést, de már ott is volt a játékosokkal egy „A por la Décima” - „A Tizedikért” feliratú póló.

12 éve vártak arra, hogy újra döntőt játszhassanak, 12 éve várják a 10. BL-serleget, ha nem jön nekik össze, amikor ilyen közel vannak hozzá, abba még Carlo Ancelotti is beleroppanhat a Realnál, kupagyőzelem ide vagy oda.

Az Atléticónak ugyanakkor nincs komoly veszteni valója. A szezon előtt talán még maguk sem gondolták, hogy BL-döntőt játszanak majd, más pedig pláne nem várta ezt tőlük. Főleg úgy, hogy eközben pontelőnnyel vezetik a spanyol bajnokságot. Diego Simeone Atlético Madridja szinte minden rekordot megdöntött idén. Nem volt még ennyi pontjuk egy bajnoki idényben, nem lőttek még ennyi gólt egy szezonban. 1996, vagyis 18 év után nyerhetnek újra bajnokságot és 40 év után jutottak újra BL-elődöntőbe majd a döntőbe is.

Mezkérdés lehet Lisszabonban

A május 24-i döntőn a Real Madrid lesz a pályaválasztó, ez már az elődöntők sorsolásánál eldőlt (ha a Bayern München jutott volna be, ők lennének a hazai csapat). Ezért biztosra vehető, hogy a Real a megszokott, fehér mezében játszik majd. Mind a négy idei meccsükön abban játszottak, az Atlético pedig a piros-fehér csíkosban.

Az UEFA viszont közbeszólhat, hiszen akár úgy is láthatják, nem különbözik eléggé a két mez, az Atleti másik szerelése, a sárga-sötétkék pedig nem elég sötét a sok sárga miatt. Harmadik meze viszont nincs idén az Atléticónak, de lehet, hogy a tavaly június óta nem használt feketét újítanák fel a történelmi alkalomra.

Felszabadultan játszhatnak, nem nekik kell görcsösnek lenniük. Ők az elsőért hajtanak, a Realt viszont legalább tízszer nagyobb súly nyomja majd Lisszabonban, és ezen az is csak egy kicsit segít majd, hogy az aranylabdás Cristiano Ronaldo (meg persze Pepe és Coentrao) hazai pályán küzdhetnek az áhított kupáért - hiába nyert már a mostani keretükből három játékos (Iker Casillas, Cristiano Ronaldo, Xabi Alonso) BL-t, a Real 10. győzelmével történelmet írnának.

Rovatok