Index Vakbarát Hírportál

Ők a Real Madrid út szélén hagyott kapusai

2014. május 13., kedd 14:53

Santiago Canizares, korábbi 46-szoros spanyol válogatott kapus szerint a Real Madrid kapusának, Iker Casillasnak el kellene hagynia a klubot, ha nem lehet ő az elsőszámú kapus.

Canizares a Madridban nevelkedett, most a Sport TV Fieszta című műsorának adott interjút. Miután nem tudott stabil helyet kiverekedni magának a kezdőcsapatban, 28 évesen, 1998-ban aláírt a Valenciához, ahol pályafutása legszebb éveit töltötte.

A Valencia ezalatt volt a csúcson, Canizaressel két kupát (1999, 2008) és két bajnoki (2002, 2004) címet szereztek, megnyerték egyszer az UEFA-kupát (2004), és kétszer is eljutottak a Bajnokok Ligája döntőjéig (2000, 2001), ahol előbb a Real Madridtól, majd a Bayern Münchentől szenvedtek vereséget.

Sorstársa, Iker Casillas az idei szezonban eddig mindössze egy bajnokin, kilenc kupameccsen és tizenkét BL-találkozón védett a Real Madrid kapujában, a bajnokságban Diego Lópezé a kapu. Canizares szerint akkor sem dől össze a világ, a valaki nem a Realban véd. „Nincs könnyű helyzetben, és szerintem nehezen éli meg ezt a periódust. A szerencse ez esetben elpártolt mellőle, pedig azzal sosem állt hadilábon. Én nem bírtam volna ki, mindenkinek köszönetet mondtam volna, a klubnak, az edzői stábnak, a szurkolótábornak, és szépen leléptem volna. A korát és a képességeit figyelve, minden vasárnap játszania kéne. Ja, hogy nem a Real Madridban? És akkor mi van? Rengeteg futballcsapat van a világon. Diego López is kiváló kapus, ráadásul hatalmas presszió alatt kell védenie, ami még dicséretesebbé teszi a teljesítményét. Számomra ez a nagy dolog, Diego az embertelen nyomás alatt is kiválóan teszi a dolgát” – mondta egykori csapattársáról.

„Két BL-döntőt veszítettünk el, egyet 2000- ben, egyet pedig egy évvel később. Még ma is sokan sajnálkoznak emiatt: - Istenem, milyen szerencsétlenek voltatok. Micsoda dráma! Én azonban ezt nem így fogom fel. Mindkét elveszített döntőt sikerként könyvelem el. Egyrészt azért, mert a Valenciát felemeltük Európa tetejére, és mindezt kevés pénzből, kis költségvetésből, idős, veterán játékosokkal értük el, olyanokkal, akikre már nem tartott igényt sem a Real Madrid, sem a Barcelona, és akikben a Milan, a Roma vagy a Marseilles sem látott fantáziát. Ezek a srácok versenyképesek tudtak maradni, az a Valencia a játékos-újrahasznosítás mintapéldánya volt. Az a két döntő megtanított minket versenyezni, megrajzolta a sikerek felé vezető utat, hiszen a következő évben bajnokságot nyertünk, és 2004-ben ismét a mi nyakunkba akasztották az aranyérmet. Megtapasztaltuk, hogy a vereségeken át vezet az út a győzelem felé. Sok mindent el kell veszítened, hogy kiérdemeld a győzelmet. Mi pedig túl sokat veszítettünk ahhoz, hogy ne nyerjünk valamit. A vereségekkel nőtt és nem csökkent az önbizalmunk” – mesélte erről az időszakról.

A Santiago Canizaressel készült interjút kedden este, a 21.15-kor kezdődő Fieszta című műsorban láthatják a Sport1-en.

Rovatok