Index Vakbarát Hírportál

Ég a ház a FIFA-nál, már vinnék a katariak vb-jét

2014. június 2., hétfő 10:21

A legújabb katari vb-botrány miatt Ománba utazott a FIFA korrupciós botrányait vizsgáló független ügyvéd, Michael Garcia, hogy a 2022-es világbajnokság szervezőit kikérdezze. A találkozót már hétfőn megejtik. 

Közben a FIFA az összes megkeresést Garcia ügyvédi irodájához irányítja, a futballszervezet nem kívánja hivatalosan kommentálni a hétvégén kirobbant botrányt, amely szerint egy katari sportvezető ötmillió dollárt költött arra, hogy megvesztegessen afrikai, óceániai és karibi futballvezetőket, hogy az ő pályázatukat támogassák. 

Vasárnap délután viszont már a FIFA-alelnök is azt nyilatkozta, ha Garcia vizsgálatából bebizonyosodik a csalás, akár újraszavazás is lehet a 2022-es világbajnokságról. Ezt nyilatkozta később az angol futballszövetség vezetője is. 

Jelentkezők már most vannak, amennyiben elveszik Katartól a torna rendezését, Ausztrália például biztosan beugrana. Az ausztrál szövetség szóvivője hétfőn azt közölte, hónapok óta követik a helyszínkijelölés körüli vitatott eseményeket, erősen érdeklődnek a válaszok iránt, és adott esetben komolyan fontolóra vennék a jelentkezést.

Sokan a FIFA-elnök Sepp Blatter felelősségéről beszélnek, a futballszervezet és a vezetője is ott lesz június 10-én az éves kongresszuson, ahol a katari torna lesz az egyik legfontosabb téma, de a brazil futball-vb a jövő csütörtökön kezdődik, így várhatóan nem lesz döntés a 2022-es vb-ről. 

A futballisták szerint el kell venni Katartól

A német Bundesligában szereplő játékosok többsége a legutóbbi korrupciós vádak után elvenné Katartól a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

A Kicker magazin körkérdése alapján a 220 futballista 61,6 százaléka vélekedett úgy, hogy máshol kellene lebonyolítani a vb-t, 16,1 százalék meghagyná Katarnak a tornát, 22,3 százaléknak pedig mindegy a helyszín. A válaszadók fő problémaként a korrupciógyanút és a sivatagi hőséget nevezték meg, írja az MTI. 

Rovatok