Index Vakbarát Hírportál

Platini: Be akarnak mocskolni Katarral!

2014. június 4., szerda 12:53

Az UEFA-t vezető Michel Platinit is támadják a hétvégén kirobbant újabb katari botrány miatt, mert a francia sportvezető még 2010-ben többször is találkozott a vádak szerint FIFA-döntéshozókat megvesztegető Mohamed bin Hammammal.  

Platini azt mondta, nem véletlenül találkozott a katari sportvezetővel, mindketten a FIFA végrehajtó bizottságának tagjai voltak. Szerinte megalapozatlanul támadják, hogy bemocskolják az imidzsét pont egy olyan időszakban, amikor a futball jövője a tét. 

„Megdöbbentőnek találom, hogy egy FIFA-tisztségviselővel történt beszélgetéseim hirtelen ilyen fontosak lettek. A találkozókon arról volt szó, hogy indulnék-e a FIFA-elnökségért, Hammam úr erről igyekezett meggyőzni" - áll Platini közleményében.

Később a katari sportvezető le akarta váltani Blattert, de őt tiltották el, mert kiderült, több karibi FIFA-tisztségviselőt meg akart vesztegetni, hogy mellette kampányoljanak.  

Az UEFA-elnök felhívta a figyelmet, ő nyíltan vállalta, hogy a katariakra szavazott, döntésében senki nem befolyásolta. Platini azért is került gyanúba, mert a korábbi francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy társaságában katari vezetőkkel találkozott, mielőtt az arab ország megkapta a vb-t. Egyes információk szerint Sarkozy a gazdasági érdekeltségek miatt kérte Platinitől, hogy szavazzon a katariak pályázatára.

Nem sokkal később a katariak beszálltak a francia futballba, megvették a PSG-t, és az egyik legerősebb európai csapatot vásárolták össze. Platini fia azóta egy katari központú sportszergyártó cég ügyvezetője lett, ám az UEFA-vezér szerint a két dolognak semmi köze egymáshoz, fia egyszerűen jó szakember. A cégnek ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozik, amely a PSG-t is felvásárolta.

A FIFA éves kongresszusa június 10-én kezdődik Brazíliában, két nappal a világbajnokság előtt. A rendezvényen állítólag az UEFA-tagországok csendes tüntetést terveznek, amikor Sepp Blatter várhatóan bejelenti, hogy újraindul az elnöki címért. 

Azt nem lehet tudni, hogy Katarról mennyit tárgyalnak majd, a FIFA kérdésünkre csak a hivatalos programra tudott hivatkozni, az abban felsorolt pontok közül legfeljebb az elkövetkezendő FIFA-események nevű programpont foglalkozhat a botrányos 2022-es tornával. A FIFA a továbbiakban nem mond újat a kérdésről, a korrupciós ügyet vizsgáló ügyvéd, Michael Garcia által kiadott közleményt tartja iránymutatónak, azaz, hogy június 9-én lezárul a korrupciós vizsgálat a 2018-as orosz és a 2022-es katari vb ügyében is, néhány héttel később kerül majd bizottság elé az ügy. Azaz a vb előtt nem várható már fejlemény. 

Rovatok