Index Vakbarát Hírportál

Az ázsiai vb-szavazatokért is fizetett Katar

2014. június 8., vasárnap 10:09

A The Sunday Times újabb részleteket közölt a 2022-es világbajnokságot rendező Katar megvesztegetéseiről, melyből kiderül, ázsiai országok képviselőit is lefizették, hogy azok megfelelő módon szavazzanak.

A brit lap közölte először azt is, hogy Mohamed bin Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) egykori elnöke és egyben a FIFA korábbi alelnöke 5 millió dollárért vásárolta meg afrikai szövetségek vezetőinek a támogatását. Az újság tulajdonába többmillió dokumentum került, melyeket idő feldolgozni, ezért kerülhetnek nyilvánosságra fokozatosan a fejlemények.

A mostani, szavazatonként 1,7 millió dolláros vesztegetésről szóló cikk is Hammamot említi, mint a közbenjárót, aki a kenőpénz mellett abban is segítkezett, hogy Thaiföld és Katar kormányai között meginduljanak a tárgyalások egy gázüzletről, amely több tízmillió dollárról szólt. Ennek keretében újratárgyaltak egy szerződést, ami évi 1 millió tonna cseppfolyós földgáz megvételét jelentette.

A labdarúgó szövetségek mellett más vezetőkről is említést tesz a lap, amely szerint Vlagyimir Putyint, Franz Beckenbauert, sőt még a FIFA elnökét, Sepp Blattert is megkörnyékezték. A The Sunday Times birtokába jutott adatok szerint Putyin - aki akkoriban az orosz miniszterelnöki tisztséget töltötte be - nem csupán Hammammal, de a katari emírrel is találkozott, akivel „a közös földgázkitermelés lehetőségeit” tekintették át. A brit lap által megszerzett dokumentumok szerint a katariak is felfigyeltek arra, hogy a 2018-as világbajnokság orosz pályázati csapatát a „Putyin környezete által ellenőrzött” gázipari óriáscég, a Gazprom korábbi illetékesei irányítják.

Hammam Blatternek diszkrét találkozókat szervezett a katari királyi családdal, míg Beckenbauert üzleti tárgyalásokra hívták az országba több német olaj- és gázszállító cég vezetőjével együtt. A vádak kirobbanása után a FIFA egyik legfontosabb szponzora, a Sony vizsgálatot követel az ügyben.

Az újság szerint Hammam, akit azóta már korábban eltiltott a FIFA a labdarúgással kapcsolatos minden ténykedéstől, privát cégén keresztül intézte a lefizetéseket. (Index/MTI)

Rovatok