Index Vakbarát Hírportál

Katar biztos: náluk marad a 2022-es vb

2014. június 9., hétfő 13:27

Miután már a FIFA szponzorai is magyarázatot követelnek a 2022-es katari futball-világbajnokságot övező korrupciós botrány miatt, a katari szervezők is közleményt adtak ki. 

"A 2018-as és a 2022-es világbajnokság ügyében egy vizsgálat zajlik, ebben mi teljes mértékben együttműködőek voltunk. A FIFA szabályainak megfelelően nem kommentáltuk a vizsgálattal kapcsolatos szóbeszédeket, és a jövőben is így teszünk. Katar azért nyerte meg a rendezés jogát, mert értékes pályázatot nyújtott be, biztosak vagyunk benne, hogy a nyomozás is ezt bizonyítja majd, és a 2022-es világbajnokság marad Katarban" - olvasható a katari szervezőbizottság közleményében. 

Az ügyben vizsgálodó FIFA-megbízott, Michael Garcia hétfőn zárja le vizsgálatát, jelentése néhány héten belül bizottság elé kerül. A futballszervezet éves kongresszusa kedden kezdődik Brazíliában, itt várhatóan nem lesz döntés a 2022-es világbajnokság sorsáról. Garcia a 2018-as vb-pályázatot is megvizsgálta, az oroszok rendezésével kapcsolatban is korrupciós vádak merültek fel. 

A Sunday Times lap információi szerint az ázsiai konföderáció (AFC) egykori elnöke, Mohamed bin Hammam ötmillió dollárt költött, hogy futballvezetőket vesztegessen meg a katari pályázat támogatásáért. Állítólag Vlagyimir Putyint, Franz Beckenbauert, sőt még a FIFA elnökét, Sepp Blattert is megkörnyékezték.

Rovatok