Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért lett Messi a vb legjobbja

2014. július 18., péntek 11:00

Még a FIFA elnökét, Sepp Blattert is meglepte, hogy Lionel Messit választották a világbajnokság legjobb játékosának, amiért ő kapta a torna aranylabdáját, a játékos honfitársa, Diego Maradona pedig egyből marketingcélokból megvett díjazásról beszélt.

Messit túlzottan persze nem érdekelte az elismerés, mint mondta, ő vb-t nyerni ment Brazíliába, ez a díj, amit kapott, szinte nem is jelent számára semmit.

A díjat a FIFA Technikai Bizottsága ítélte oda, az ő képviseletükben az egyik tag, Gerard Houllier adott magyarázatot döntésükre a francia Le Monde-nak.

Megértem, hogy sokakat meglepett a döntés, mert mindenki csak Messi utolsó mérkőzéseire emlékezett. Mi a bizottságban az összes mérkőzést vizsgáltuk és úgy találtuk, hogy ő volt csapata számára a legfontosabb játékos. Eljutott a döntőig is, ami nagyon fontos szempont a díj megítélésekor.

Ráadásul Messi több mint meghatározó volt az első négy mérkőzésen. A Hollandia elleni elődöntőben ő vállalta el az első tizenegyest, amit be is lőtt. Emellett azt is beszámítottuk, hogy csapatkapitány volt egy olyan válogatottban, ami jól játszott együtt. Ilyet nagyon rég lehetett látni Argentínától. Kulcsfontosságú volt a játéka is, de abban is nagyon fontos volt, ahogy a csapatot felépítették. Számomra tökéletesen megérdemelten kapta ő az Aranylabdát, hiszen döntőig vezette csapatát

– mondta a Liverpool és az Aston Villa korábbi edzője, aki a francia válogatott élén is dolgozott.

Messi az argentinok első három meccsén négy gól lőtt, a nyolcaddöntőben pedig ő készítette elő Ángel di María győztes gólját, utána viszont kicsit eltűnt a mezőnyben. Houllier számára felhozták példaként Arjen Robbent, ám a francia szerint ő nem volt meghatározó a csapatában, a kolumbiai James Rodríguezt, aki gólkirály lett, azért zárta ki, mert már a negyeddöntőben kiestek Brazília ellen.

Houllier szerint Messi egy legnagyobb riválisa honfitársa, Ángel di María volt, őt viszont a sérülése golyózta ki, így tulajdonképpen csak Thomas Müller maradt versenyben mellette. A német öt gólt lőtt a világbajnokságon, de a bizottság szerint nem tett annyit hozzá a vb-címhez, mint Messi az ezüsthöz.

A FIFA Technikai Bizottságának tagjai

Maradona egyelőre nem reagált, meggyőzték-e Houllier szavai a döntés kapcsán.

Rovatok