Index Vakbarát Hírportál

Már majdnem vb-szintű a hazai futball

2014. július 25., péntek 15:46

Szkennerek, eltűnő spray-k, gólvonal-technológia. Na meg hazatérő válogatottak. Indul az NB I.

A péntek esti Nyíregyháza–Debrecen-rangadóval elkezdődik az NB I., idén is úgy, hogy több nemzetközi kupában indult csapatnak már nem kell kétfelé figyelnie, mert kiesett a kupákból. A Győr és a Ferencváros is az Európa Ligából hullott ki csütörtök este. A Debrecen még versenyben van a Bajnokok Ligájában, a fehérorosz BATE-val játszik, a Diósgyőr az orosz Krasznodarral az EL-ben. 

De, hogy miért érdemes idén követni a magyar futball-bajnokságot? Itt van néhány ok.

Gera Zoltán tízévnyi légióskodás után tért vissza az NB I.-be futballozni, a Ferencváros csütörtök este elvesztett Európa Liga-mérkőzésén már játszott is, látszott, hogy 35 évesen, hosszabb kihagyás után is még felfelé lóg ki ebből a mezőnyből. 

Gera persze tudja, mi a helyzet itthon, amikor az ATV azt kérdezte tőle, hogyan lehetne felzárkóztatni a hazai focit, azt mondta. 

Jó kérdés. Ha tudnám a választ, biztos megmondanám. Egyszerűen semmi nem stimmel.

Nyolc évet töltött külföldön Priskin Tamás, játszott Angliában, Oroszországban és Izraelben, még mindig csak huszonhét éves, ő is korábbi NB I.-es klubjához, a Győri ETO-hoz tért vissza. 

A Felcsút és a Debrecen már az előző szezonban beköltözhetett új stadionjába, augusztus 10-én pedig a Ferencváros modern arénáját is átadják, a Chelsea lesz a vendég.

Az ultrák nem örülnek annak, hogy az új stadionban szigorodnak a biztonsági intézkedések is, a nyáron már egyszer felvonultak, hogy tüntessenek a vénaszkenner ellen, a csütörtöki, Rijeka elleni EL-meccsen is kiosztották a klub elnökét, aztán kivonultak a csapat gyenge teljesítménye miatt. 

A nyári futball-vb-n a bírók nagy kedvence volt az eltűnő spray, ezzel tartották távol a sorfalat a szabadrúgásoknál, most végre az NB I.-ben is szét lehet majd fújni a pályákat. Péntek este a nyíregyházi stadionban Kassai Viktor már használhatja is az eszközt, melynek köszönhetően rövidebb idő alatt végezhető el a szabadrúgás, legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják.

Lesz gólvonal-technológia is, ami a világbajnokságon sikerrel mutatkozott be, most már az NB I.-ben is lehet használni, igaz egyelőre csak a Ferencváros stadionjában. Kapunként 7 nagysebességű kamera segítségével képes pontosan megállapítani, hogy a labda átjutott-e teljes terjedelmével a gólvonalon. 

A napokban az is kiderült, hogy 2013-ban 4 milliárd forint veszteséget termeltek a labdarúgó OTP Bank Liga csapatai, ezt Muszbek Mihály sportközgazdász állította. A 2013-as mérlegek alapján csak az MTK (+73 millió), a Mezőkövesd (+51 millió), a Haladás (+2 millió) a Lombard Pápa (+11 millió) és a Ferencváros (+139 millió) volt nyereséges. 

A bajnoki címvédő Debrecen idén sem költött vagyonokat erősítésre, a Ferencvárostól megszerezte Aleksandar Jovanovicsot, kölcsönből hazaérkezett a válogatott Varga József. A Fradi több millió euróért adhatja el világbajnokságot megjárt sztárját, Muhamed Besicset, a bosnyák válogatott az Evertonhoz fog szerződni. Szereztek egy Bundesliga-tapasztalatokkal rendelkező csatárt, Benjamin Lauthot, távozott viszont a közönségkedvenc Leonardo. A Videotonnál sem volt komoly mozgás, ők új edzővel kezdik a szezont, a korábbi pályaedző Joan Carrillo Milan váltotta a portugál José Gomest. Az MTK-nál meg koncepcióváltás történt, a jövőben olyan csapatot képzelnek el, amelybe három-négy rutinos magyar játékos mellé ugyanennyi minőségi külföldi labdarúgót igazolnak. 

Újoncként a Nyíregyháza és a Dunaújváros jutott fel az NB I.-be. Mindkét csapatban vannak olyan játékosok, akiket régről ismerhet, ha követte a magyar futballt, a Nyíregyháza-csatár Bajzát Péternek 113 gólja van az NB I.-ben, Böőr Zoltán pedig huszonegyszeres válogatott volt, neki is a Debrecenben ment igazán. A dunaújvárosiak sokáig voltak távol, tizenegy év után lettek ismét NB I.-esek. 

Az 1. forduló programja:

    július 25., péntek:

Nyíregyháza Spartacus - DVSC-TEVA 19.00, v: Kassai

    július 26., szombat:

Budapest Honvéd-Dunaújváros Pase 16.30, v: Farkas Á.

Videoton FC - Lombard Pápa Termál FC 18.30, v: Vad II

PMFC-Matias - MTK Budapest 18.30, v: Németh Á.

Szombathelyi Haladás - Újpest FC 20.30, v: Solymosi

    július 27., vasárnap:

Kecskeméti TE-Phoenix Mecano - Ferencváros 16.30, v: Iványi

Diósgyőri VTK-Puskás Akadémia 18.30, v: Bognár

MVM Paks-Győri ETO FC 20.30, v: Erdős

Rovatok