Index Vakbarát Hírportál

Egy játék, amire ráizgult a világ futballelitje

2014. augusztus 16., szombat 09:15 | aznap frissítve

Karrierek mehetnek rá arra a számítógépes szimulációs játékra, a Football Manager-sorozatra, amelyet mostantól az angol topcsapatok is arra fognak használni, hogy felkutassák a tehetségeket. A 20 éve, az innen-onnan összeszedett sportújságokból kialakult adatbázis fejlesztőit ma már a futballisták nyaggatják, hogy miért nem jobbak a játékban.

Amikor este elkezdem a játékot, azt veszem észre, hogy pikk-pakk lement az első bajnoki idény, és már világos van. Ilyenkor még nem ijedek meg, elmegyek dolgozni, de alig várom, hogy este mindenki lefeküdjön és megint játszhassak. A második éjszakán már érzem, hogy simán fel tudnám adni a munkám, nem bánnám, ha a csajom elköltözne a gyerekekkel, és nem értem, miért olvastam korábban olyan sokat. A második hajnalon aztán rám tör a pánikroham, mi van, ha tényleg elveszítem az érdeklődésem minden iránt, különösen, ha jól megy a játék, és a második idényben a Tarragonát sikerül feljebb vinni a Segunda B-be, vagy ne adj isten szerződést ajánl a Premier League-es West Ham. Na, ilyenkor törlöm a gépemről a játékot, és megint nyugtom van két-három évig. 

- mesélt Tóth-Szenesi Attila, a politika rovat vezetője arról, hogy milyen szintekre juthat el az ember, ha igazán komolyan veszi a futballmenedzseres számítógépes játékokat. És ezzel nincs egyedül a szerkesztőségben, de erről majd később. 

Meghódítja a világot

A titkos fegyver neve: Football Manager. Ez az évente frissülő számítógépes játék negyven futballnemzet első osztályainak bármelyik klubját tartalmazza, amelyeknek menedzsereként dolgozhatunk. Játékosokat állíthatunk be, vehetünk és adhatunk el, a mi feladatunk az igazolás, a kezdőcsapat összeállítása, a taktika kidolgozása, és a játékosok lelkének gondozása is, közben pedig a sajtóval is kommunikálni kell, ügyelve arra, hogy ne nyilatkozzunk mondjuk olyat, mint a Honvéd volt edzője, aki azt mondta egyik csatárának, hogy menjen inkább a nők közé, mert semmi férfiasság nem szorult bele.

A meccset nem mi irányítjuk, csak nézzük, mi megy a pályán, és osztjuk az utasításokat. Igazi rémálom tud lenni, pláne, ha a 91. percben kapunk gólt. A cél a bajnoki cím, BL-győzelem, amit egy harmadosztályú klubbal indulva nem könnyű elérni, de annál nagyobb kihívás.

Az életszerűség olyannyira működik, hogy a Premier League-klubok augusztus közepétől már hivatalosan is a sportjátékból puskázhatnak majd, kik lehetnek a jövő sztárjai, kit érdemes leigazolni. 

Az angol klubok mondjuk nem azért nézik a játékot fejlesztő Sports Interactive és partnere által összedobott anyagot, hogy egy játékban ápolják sztárjaik lelkét, ők az adatbázist akarják. A Football Manager-játéksorozat  (és annak elődje a Championship Manager) adatbázisa egészen félelmetes mennyiségű információt tartalmaz futballistákról és edzőkről. 

A rendszer nagyjából úgy néz majd ki, hogy beütnek egy nevet, és objektív, megbízható adatokat és felvételeket kapnak a több szempontrendszer alapján kiértékelt játékosokról. Az irodából is letudhatók majd a játékosmegfigyelői munka első lépcsői. A kiszemeltek fejlődését is figyelemmel követhetik a rendszerben, közben folyamatosan bővül majd a rendszer. Ráadásul szezononként még tizenegyezer mérkőzést ki is elemeznek majd. 

„Jelenleg 245 ezer aktív vagy már visszavonult játékosról rendelkezünk pontos adatokkal, mindenkiről 250 féle információt szedtünk össze. Benne vannak a személyes információk, a játékosmegfigyelők feljegyzései és a futballisták adottságairól készült összegzéseink" - közölte az Indexszel a játékot fejlesztő Sports Interactive.

A futballistáknak saját adatlapjuk van, különböző adottságaikat osztályozzák 1-20-ig. Van Persie-nél például a befejezőképesség 18-19 körül mozog, Messi szabadrúgás-képességeit 20-asra osztályozták.  

Egy ilyen információtömeg hatalmas kincs, úgyhogy a játékfejlesztők által összegyűjtött adatok augusztustól bekerülnek a Prozone Sports nevű cég online rendszerébe, ehhez hozzácsapják a Prozone által készített felvételekkel, a világ legnagyobb klubjainak pedig már csak böngészniük kell a tehetségek között. Összesen nyolcvanezer aktív sportoló lesz benne a rendszerben. 

És az egész tényleg működik.

Olyannyira, hogy a játék nem egyszer megjósolta már, kiből lesz sztár. A sorozatot valamikor 2000 környékén kezdtem el beteges módon játszani, egy ismerősöm csillogó szemekkel adta kölcsön, hogy próbáljam ki. Kipróbáltam, majdnem rá is ment a matekérettségim, de legalább felfedeztem egy fiatal svédet, a tizenkilenc éves Zlatan Ibrahimovicot, aki annyi gólt rúgott, miután elhoztam a Glasgow Rangershez, hogy a csapat meg sem állt a BL-győzelemig. A döntőt a monitortól bevérzett szemmel üvöltöztem végig hajnal háromkor. Zlatan azóta a világfutball legismertebb arca, a Barcelonánál, a Milannál és  PSG-nél is termelte a gólokat.

Aztán évekkel később véletlenül futottam bele az olasz Serie B statisztikáit böngészve a tizenhét éves Marco Verrattiba.  Már akkor elképesztő számai voltak, később bármilyen klubhoz vittem 20 évesen már alapember volt. Ahogy most a való életben a PSG-nél is bejött neki, továbbá olasz válogatott, ott volt a világbajnokságon is, a BL-ben pedig tavaly ő volt az egyik legpontosabban passzoló játékos az egész mezőnyben.

Az már csak az én nagy csalódásom, hogy egykori nagy focimenedzserjátékos felfedezettemből, a bosnyák születésű Eldar Hadzimehmedovicból nem lett senki. Pedig amikor 2003-ban a Lyn Oslo csatáraként, 18 évesen egymaga rámolt be hat gólt egy UEFA Kupa-selejtezőn, amivel egyébként azóta rekorder, már kezdtem reménykedni, de ő végül eltűnt a süllyesztőben. Ha rákeresnek a nevére, futballmenedzseres fórumokban többet találnak róla, mint ténylegesen a pályafutásáról, ennél jobban underground hős senki nem lehet. 

A Sports Interactive-nak dolgozó hálózatnak elképesztő munkája van abban, hogy összerakjanak egy ilyen megbízható adatbázist. A stúdió azt írta nekünk, nagyjából ezerháromszáz emberből álló megfigyelőhálózatuk dolgozik világszerte, akik egy-egy bajnokság vagy klub nagy rajongói. Ott vannak a csapatok edzésein, meccsein, rendszeresen látogatják az utánpótlás csapatok találkozóit, ez alapján állítják össze a játékosok adatlapjait. A játékot fejlesztőkkel folyamatosan kapcsolatban állnak, így szezon közben is finomítani tudják az adatokat. 

Kik a főszereplők?

De ez nem mindig volt ilyen könnyű. „A legelső adatbázisban még négyezer név volt, az információkat a különböző újságokból és könyvekből ollóztuk össze a kilencvenes években, ez még az internet elterjedése előtt volt" - mesélte a fejlesztőstúdiótól Brennan Ciaran. 

Hiába az összehangolt munka, akik leginkább érintettek, folyton elégedetlenkednek.

Akárhányszor futunk össze futballistákkal, csak azt kapjuk tőlük, hogy túl alacsonyak a számaik, úgyhogy már kezdünk arra gyanakodni, hogy tényleg igazuk lehet

A megfigyelőik egyébként teljes állásban dolgoznak, többen rendelkeznek komoly sportmúlttal is, edzők és futballisták voltak, vagy még mindig azok. Közben odafigyelnek a játékot megvásárlók visszajelzéseire is, ezért menő abba belegondolni, hogy a mi tanácsaink is beleszámíthatnak a jövőben, kit igazolnak le a nagy klubok. 

Amikor az egész valósággá válik

A menedzsersorozat révén már karrierek is születtek Angliában, ahol egyébként évek óta ez a legtöbb példányban eladott számítógépes játék. Szombaton debütál az angol alsóligás Romseys Town kispadján James Phillips az FA Kupában, a Fareham Town elleni meccsel ő lesz az angol kupasorozat történetének legfiatalabb menedzsere, még csak huszonkét éves. Megkérdezték tőle a napokban, hogyan jutott el ilyen fiatalon eddig. "Én is egyike voltam azoknak a szánalmas embereknek, aki iskola után otthon állandóan Championship Managerrel játszott. Mindig azt szerettem, ha kiscsapatokkal feljebb juthatok"- mondta Phillips a BBC-nek. 

Itt többen is hősként tekintünk rá, mert a szerkesztőségben is számos Bajnokok Ligája-győztes karrier bontakozott ki, persze csak a játékon belül. 

Két BL-cím a Hajduk Splittel, aztán még kettő az Arsenallal (a kapuba vittem Pletikosát), aztán portugál szövetségi kapitány is lettem, és valahol még mindig megvan a játéknak ez a mentése CD-re írva. Iszonyatosan rá voltam gyógyulva, éjszakákat nem aludtam (gyerekek még nem voltak), Excelbe mentettem ki mindenféle adatokat, sorsomat külön nehezítette, hogy angol volt a játék nyelve, az enyém meg nem. Mindig csak egy hónapot akartam lejátszani, de mindig volt valami módfelett nyomós ok, amiért kicsit maradtam: épp kikaptam, vagy épp jó sorozatban voltam, épp indult a BL, épp vártam egy játékengedélyre. Akkoriban heteken át 3-4 órát aludtam. Aztán egy másik játékot kezdtem, a Triestinával feljutottam a Serie A-ba, három év múlva második lettem, a BL-ben a legjobb négy közé mentem, még Milan-szinten is öreg olasz klasszisokat igazoltam, de főleg jugoszláv és albán játékosaim voltak. Az a játék sajnos elfüstölt a vinyómmal együtt.

- mesélt Haász János főszerkesztő-helyettes a legjobb futballmenedzseres éveiről.

A sportrovatos Koroknai Gergely sem viccelt, ha Football Managerről volt szó, fénykorában külön füzete volt, tehetségek neveivel, statisztikákkal. Ő a magyar futball felvirágoztatásában hitt.

„Az MTK-val jó 12-13 szezonba került, mire óriási szerencsével összejött egy BL-elődöntő. Stabilan megvolt a nyolcaddöntő már 4-5 éve, ahhoz nem kell világverő keret, de utána sérültek és eltiltottak hada kellett, hogy a legjobb négy közé jussak, és persze az sem ártott, ha 90 perc masszív védekezés után a 91. percben büntetőt rúgatott a csapattal a bíró idegenben. Talán egy Olympiakosz, Koppenhága, Dortmund hármason sikerült átmenni, de nem biztos. A négy között aztán a Barcelona már sok volt, nagyon, olyan 8-9 gólos különbséggel vertek. A kezdőben persze egy magyar sem volt, a program nem generált egyetlen használható ifit sem 10+ év alatt."

Sixx is magyar futball felzárkóztatásába ölte szabad óráit, a Debrecennel kétszer is UEFA-Kupát nyert. De olyan volt magyar futballistáról, későbbi edzőről is tudunk, aki a játékban évekkel ezelőtt rendre leigazolta magát volt külföldi klubjának menedzsereként, hogy karriert csináljon. 

A magyar futballvalóság elől egyébként tökéletesen el lehet menekülni, 5-6 szezon után már erős Bajnokok Ligája-csapatot lehet építeni egy magyar élcsapatból is, aztán jön a felismerés, hogy ennek most mi értelme volt.

Olyankor letörli az ember az egészet és elgondolkodik az életén. 

A tehetségkutatásban segíthet

Ha Van Gaal és a nagyobb menedzserek nem is ülnek majd le napi tíz órányi munka után, hogy késő este egy kis futballmenedzserrel vezessenek le, de az FM-adatokkal felturbózott Prozone profi adatbázisa abban sokat segíthet a nagy kluboknak, hogy megbízható információkat kapjanak a tehetségekről. Az információk több mint háromszáz csapathoz jutnak el. 

Az meg már eleve mérföldkőnek számít, hogy a világ futballelitje egy számítógépes játék segítségével szemelhet majd magának ki leendő sztárokat, bár a Sports Interactive szerint már évek óta ezt hallják mindenhonnan. 

Lehet, a magyar edzőképzésben sem ártana bevezetni néhány Football Manager-kurzust. 

Rovatok