Index Vakbarát Hírportál

A függetlenség többet ér, mint egy Barca–Real

2014. október 23., csütörtök 20:41 | kilenc éve frissítve

17. perc, 14. másodperc: függetlenség! - üvöltötte az egész Barca-stadion a Real ellen. A klub a katalán függetlenség legnagyobb támogatója, de mi lesz, ha emiatt kidobják őket a spanyol bajnokságból?

November 9-én tartottak volna referendumot a katalán függetlenségről Spanyolországban, ezért a Barcelona nemrég ismét kijelentette, tűzön-vízen át támogatják a kezdeményezést. Az se nagyon érdeklné őket, ha az elszakadás miatt kizárnák őket a spanyol bajnokságból.

"Mindig ott leszünk a nemzetünkért és a népünkért. Megvédjük az önrendelkezés jogát, mert ez egy olyan alapvető jog, mellyel minden népcsoportnak, országnak rendelkeznie kell"- tette nyilvánvalóvá a klubelnök az álláspontjukat. 

De ha egyszer Katalónia elszakad, lenne-e reális esély egy Real Madrid-Barcelona nélküli spanyol bajnokságra, egyáltalán milyen ligában játszanának Messiék? 

Önálló bajnokság, francia liga vagy maradna minden a régiben? 

Tizenkét katalán futballklub játszik valamelyik spanyol osztályban. Az elsőben a Barcelona és az Espanyol, az alsóbb osztályokban pedig a Badalona, a Gimnastic, a Hospitalet, a Lleida, a Sabadell, a Sant Andreu, az Europa, a Figueres, a Girona és a Terrassa. Ha nagyon akarnának tehát, akkor össze tudnának rakni egy önálló bajnokságot, legalábbis létszámban, de hogy mennyi értelme lenne ennek, az már más kérdés.

Akarna-e Messi játszani egy katalán bajnokságban, és mi lenne a sztárokkal? A szurkolókat mennyire érdekelnék az ilyen meccsek? A Sabadell egyik vezetője tavaly májusban úgy nyilatkozott, ők inkább játszanának a spanyol bajnokságban, ahol jobb játékosokkal mérkőznek meg, és időnként a nemzetközi kupaszereplés lehetősége is megnyílhat a kicsik előtt. 

A szabályok szerint viszont a spanyol szövetségnek ki kellene zárnia a katalán klubokat, ha az országrész elszakadna, ám Andorra például nem Spanyolország része, csapata mégis a spanyol alsóbb osztályban játszik. Hogy a Barcelonának, az Espanyolnak és a többieknek is megadják ezt az engedélyt, ahhoz törvényt kellene változtatni, ezt pedig már nem biztos, hogy támogatná a spanyol országgyűlés.

A Barcelona maradása nyilván a spanyol szövetség érdeke is lenne, hiszen egy Barcelona-Real Madrid nélkül a liga bevételei és reklámértéke is jelentősen visszaesne.

Skócia esete megmutatta, hogy a Rangers negyedosztályba száműzése után mennyire maradt érdekes a bajnokság a Celtic-kel.

Semennyire.

Amikor pedig évekkel ezelőtt a Rangers és a Celtic is szeretett volna a Premier League-ben futballozni, akkor az UEFA visszadobta a kezdeményezést, mert a két csapat külföldinek számítana az angol bajnokságban. Skócia még más szempontból is fontos lesz ebben az ügyben. 

Andorra példája azért is jó, mert 1995-ban indult el az önálló bajnokság a miniállamban, viszont egyik klubjuk, az FC Andorra már a spanyol alsóbb ligákban szerepel, mert 1948 óta tagja a spanyol futballszövetségnek. A Barcelona 1929-ben alapítótagja volt a spanyol bajnokságnak, kérdés, ez mennyit jelentene az elszakadás esetén. 

"Nem tudom elképzelni a spanyol bajnokságot a Barcelona nélkül, ahogy Katalóniát sem tudom elképzelni, mint nem Spanyolország részét. Ha mégis kiszakadnának a bajnokságból, onnantól hogyan neveznénk ezt az egészet? Spanyol bajnokság vagy ibériai bajnokság? 

- fejezte ki aggodalmát a Spanyol Futballszövetség vezetője, Javier Tebas a napokban, miután a novemberi referendumról újabb viták kezdődtek. 

A Barca jelezte korábban, hogy a függetlenség ellenére a spanyol első osztályban folytatnák, a kisebb klubok, például az Espanyol meg még inkább rá vannak utalva a spanyol ligára. 

Az utóbbi időben viszont felmerültek egyéb lehetőségek is, de ezek elég extrémnek tűnnek. Például az, hogy a Barcelona és a katalán klubok a francia szövetségtől kérnének felvételt, és a jövőben a francia bajnokságokban szerepelnének. Azaz a Barcelona-PSG nem egy Bajnokok Ligája-meccs lenne, hanem egy francia bajnoki rangadó. A francia bajnokságban is szerepel egy olyan csapat, amely nem Franciaország területén van, ez Monaco, a milliárdos klub adókedvezményeiből volt is balhé az utóbbi időben.

A spanyol AS úgy véli, ez a megoldás a francia kormánynak azért nem jönne jól, mert felbátorítaná a franciaországi katalánokat, akik ugyanúgy az elszakadást támogatják. Olyannyira Katalónia részének tekintik a dél-francia régiót, hogy Észak-Katalóniaként emlegetik. 

Majdnem egy csapatra való barcást vesztene a válogatott

És akkor még arról nem is beszéltünk, milyen hatással lenne mindez a spanyol válogatottra, melynek nyári vb-keretében nyolc barcelonás volt. Ennek is nagy szerepe lehetett abban, hogy a spanyol válogatott 2012-es Eb-meccseit a lakosság 75 százaléka követte Katalóniában. 

A katalánoknak van saját válogatottjuk, a barcelonások is pályára lépnek benne, például Xavi, Busquets és Piqué és Puyol, azonban sem a FIFA, sem az UEFA nem ismeri el hivatalos válogatottként, így nem is vehetnek részt a hivatalos sorozatokban, selejtezőkben. Az UEFA szabályai szerint ezt csak úgy lehetne feloldani, ha az önálló Katalóniának saját bajnoksága lenne.

Katalónia válogatottja már 1912-ben összeállt. Nincsenek közös edzőtáborok, csak a téli pihenő időszakban játszanak egy-egy meccset. A beválogatásnál a katalánságot elég könnyedén kezelték, emiatt Katalónia színeiben többek között játszhatott a Real Madrid sztárja, Alfedo di Stefano, a magyar Kubala László és a holland Johan Cruyff is.

A Barcelona nemcsak egy futballklub, hanem szimbólum 

A Barcelona sokkal több mint egy futballklub - lehetett hallani a klub mottóját mostanság többször, amikor a katalán függetlenség és a klub viszonya szóba került. Az elszakadási mozgalom egyik központi helyszíne a Barcelona stadionja, a Nou Camp már évek óta. A katalánzászlós élőképek, a függetlenséggel kapcsolatos rigmusok gyakoriak. Már a húszas évek óta igyekeznek ápolni és védeni a katalán nyelvet és kultúrát a klubnál, de Franco diktatúrjának idején már kénytelenek voltak a klub spanyol nevét használni, és a katalán színeket eltávolítani a mezükről.

Volt már több olyan nagy meccs az elmúlt években, amikor a 17. perc 14. másodpercében az egész stadion elkezdte skandálni az independencia, vagyis függetlenség szót. Ez történt a 2012 októberi Real elleni rangadón is.  Az oka, hogy 1714. szeptember 11-én vonult be V. Fülöp spanyol király hadserege a tizennégy hónapon át ostromolt Barcelonába, ezzel ért véget a katalánok függetlensége. 

El Camp Nou canta "I-inde-independència !!" en el minuto 17 y 14 segundos

A klub több játékosa és edzője is kinyilvánította már, hogy támogatják Katalónia függetlenségét. A csapat a múlt idényben viselte először a katalán zászló színeit idegenbeli mezén, idén is volt már olyan idegenbeli bajnoki, ahol ebben léptek pályára. 

A Barca-védő Piqué függetlenséget támogató tüntetéseken is részt vett nemrég, de azt két éve ő is elismerte, az elszakadás Spanyolországot és Katalóniát is gyengítené, megjósolhatatlan, hogy milyen következményekkel járna.

Szakértők azért megpróbálták megjósolni nemrég, mivel járna. Becslések ötödével vágná meg a spanyol GDP-t, és vitákhoz vezetne, hogyan osztozzon a két ország a 836 milliárd eurós államadósságon. Az új állam nem lenne része az eurózónának, ezért bankjai nem számíthatnának az Európai Központi Bank finanszírozására. 

A felmérések szerint a katalánok hetven százaléka szavazna a kérdésben, és a választók közel fele támogatná, hogy elszakadjanak. A szavazás lehetőségéért adott ki közös kiáltványt a napokban több elismert katalán személyiség, tudósok, professzorok, a három tenor egyike, Josep Carreras és Pep Guardiola, aki mindent megnyert a Barcelona edzőjeként, és most a német Bayern Münchent irányítja. 

"Mi, katalánok sokat gondolkodunk azon, hogy Spanyolország vajon miért akadályozza meg, hogy békésen és tisztán szavazhassunk. Mégis hogyan lehetne ezt a kérdést másképp rendezni egy 21. századi, modern demokráciában? A politikai problémákat manapság párbeszéd és tárgyalás után lehet megoldani" - olvasható a közleményben. 

Guardiola már régi támogatója a függetlenségnek, amikor 2012-ben New Yorkban élt, onnan üzent haza katalánok nemzeti ünnepén, szeptember 11-én: "itt megy még egy szavazat a függetlenségre". 

Spanyol válogatott vagyok, és demokrata

Nem véletlen, hogy a skót függetlenségről döntő népszavazás ügyében az elszakadást támogatták a katalánok, volt olyan Barcelona Bajnokok Ligája-meccs szeptember elején, ahol a katalán zászló mellett a skót is feltűnt. 

A napokban visszavont referendumot eddig alkotmányellenesnek tartotta a spanyol kormány, mert az alkotmány értelmében azt csak az összes választásra jogosult spanyol állampolgár részvételével lehetne megtartani. 

Két Barcelona-futballikon nagyjából össze is foglalta, miről szól és mit jelentene nekik és sok más katalánnak a referendum. "Mindegyikünknek joga van ahhoz, hogy szavazzon. Szükség van arra, hogy az emberek kinyilváníthassák a véleményüket, éppen ezért én is támogatom" - mondta a 34 éves Xavi. 

A védő Piqué szintén részt vett a szeptemberi, referendumot támogató megmozduláson, ahol 1,8 millió ember vonult az utcákra. "Katalán vagyok, részt akartam venni a tüntetésen. A barátaimmal mentem, és jól éreztük magunkat 1,8 millió ember társaságában. Nincs bennem kétség, tizenegy éven át játszottam a spanyol nemzeti válogatottban, de teljesen más dolog támogatni egy teljesen demokratikus kezdeményezést". 

De minden hiába

Legalábbis egy darabig, ugyanis október 13-án kiderült, a katalán kormány úgy véli, az eredetileg tervezett referendum megtartása alkotmányos aggályok miatt nem lehetséges. Terveznek viszont próbareferendumot november 9-én, ezen mérnék fel a lakosság véleményét az elszakadásról. 

Azonban az alternatív népszavazás sorsa is bizonytalan egyelőre, ugyanis a spanyol kormány ezt is megtámadja, ha a katalánok ugyanazokat a kérdéseket teszik majd fel, mint a tervezett referendumon. 

A függetlenségre és még a népszavazásra sincs sok esély a dolgok jelenlegi állása szerint, de a Barcelona és a hozzá kötődő szakemberek ismét nyilvánvalóvá tették, vannak olyan elveik, melyekből nem engednek. 

Rovatok