Index Vakbarát Hírportál

Futballistát venne? Tudja meg a pontos árát!

2014. október 25., szombat 13:31

Az átigazolási piacon több tízmillió eurókat fizetnek ki egy-egy futballistáért, de egy svájci elemzőintézet szerint a piaci érték a statisztikai módszerekkel meghatározott összegek között jelentős eltérések vannak. Elég néhány adat, és ön is kiszámolhatja, mennyit ér valójában Mario Balotelli vagy Diego Costa.

A nyári átigazolásoknál elképzelhetetlenül sok pénzt költöttek a futballklubok, köztük is az angolok jártak az élen. A britek összesen 835 millió fontos összköltése is minden becslést felülmúl, Ángel Di María 59,7 millió fonttal minden idők legdrágább szigetországi játékosa lett.

Néhány játékosért kifizetett összeg nem hogy véleményes, de sokak szerint túlzó. Olyan is akad persze, aki többet ér annál, mint amennyibe került.

A FIFA által finanszírozott svájci sporttudományi egyetem részlege, a CIES Football Observatory egy olyan statisztikai modellt dolgozott ki, amellyel meg lehet becsülni azoknak a  játékosoknak az árát, akik a topligák (angol, spanyol, német, olasz, francia) első osztályaiban futballoznak.

A rendszer olyan alapadatokat vesz figyelembe, mint a játékos korábbi átigazolási díja, kora, szerződésének hossza, és az abból még hátralévő idő, hogy a klubcsapatában hányszor játszott, hány gólt lőtt,  gólpasszt adott.

Fontos adat a válogatott meccsek száma, és az is, hogy melyik országban futballozott. Ha már Di Maríát említettük, a CIES szerint az argentin valós értéke 36 millió font lett volna.

A szervezet a Manchester United több átigazolását is megvizsgálta. Ezek szerint Andre Herreráért 29 millió font helyett 13 is elég lett volna, Luke Shaw-t is igencsak túlbecsülték, a svájciak szerint a 27 millió helyett 5 millió a valós érték. Így a United a nyáron 42 millió fonttal adott többet, mint kellett volna. Elméletben.

Nem számok, tehetségek

Természetesen sok bírálója is akad a statisztikai modellnek. Az egyik éppen Luke Shaw ügynöke, Seb Ewen, aki úgy fogalmazott, hogy az adatok jól jellemzik a játékosok értékét, de megvannak a maguk korlátai.

„Mi nem mint nyersanyaggal foglalkozunk a futballistákkal, hanem mint emberekkel. Nem gépek és nem robotok, és nem is az a feladatuk, hogy egy termelési láncban megadott időre megfelelő produktummal álljanak elő. A szerződéseket a klubok helyzete, a vételi és eladási szándék, az általános gazdasági helyzet és a piaci erők határozzák meg, nem pedig a számok. Jó ár-érték arányban sikerült klubot váltania di Maríának."

Nézzünk egy ellenpéldát. Mario Balotelli a nyáron 16 millió fontért lett a Liverpool játékosa. Raffaele Poli, a CIES alapitója szerint az olasz csatár igazi értéke 28 millió font lett volna. Ahogy a szakember fogalmazott, Balotelli árát a pályán kivüli viselkedése nyomta a valódi alá.

Statisztikai modellezést ma már szinte minden sportágban használnak. A CIES ökonometriai modelljében a 2009-es szezontól közel 1500 transzfert vizsgáltak meg a topligákban. A menedzsereknek is igazuk van, de az is tény, hogy ma már egy csapat teljesítményének elemzésénél elengedhetetlen az adatok ismerete. Nem csak egy-egy játékos adott meccsen nyújtott teljesítményét mutatják a számok, sok edző a taktikát is ezekre az elemzésekre építi fel.

Az alábbi táblázatban a Manchester United és a Chelsea legfontosabb nyári igazolásait vizsgáltuk meg. A játékos neve utáni oszlopban a valóságban kifizetett érték szerepel angol fontban, míg a harmadik oszlopban az intézet programjával készült számítás.

Ándel di María 59,7 millió 36 millió
Luke Shaw 27 millió 5 millió
Ander Herrera 29 millió 13 millió
Marcus Rojo 15,7 millió 17,84 millió
Daley Blind 13,7 millió 19,05 millió
Diego Costa 30 millió 32 millió
Cesc Fabregas 25,9 millió 29,4 millió
Filipe Luis 15,7 millió 21,9 millió
Loic Rémy 10,35 millió 6,24 millió

Az olvasó is eljátszhat a számokkal, elég csak erre a linkre kattintania, és az üres rubrikákba az adatokat beírni. A futballista korát, szerződésének lejártját, valamit a pozicióját kell megadni, a következő sorban a megadott időszakokban lejátszott meccsei, és góljainak számai következnek.

Ezután sorra be kell állítani az adott országot és a csapatának osztályát, ahol szerepelt. Végül egy kis számolás következik. Össze kell adni azokat a pontszámokat, amelyeket a csapata szerzett akkor, amikor a játékos a pályán volt. Legalul pedig a nemzetisége, és az adott időszakban lejátszott válogatott meccseinek száma következik. Meg kell adni egy email címet, és az intézet rövid időn belül elküldi nekünk a játékos nagyságrendre vonatkozó értékét.

Rovatok