Index Vakbarát Hírportál

C. Ronaldónak kapussal nem volt ilyen gondja

2014. október 29., szerda 22:09

Papíron 23-an esélyesek az Aranylabdára, de máris látszik, hogy öt, de inkább három, sőt, legpontosabban inkább csak két ember között fog eldőlni a díj sorsa. A portugál szupersztár ellenfele a világbajnok német Bayern-kapus, Manuel Neuer lehet.

Kihirdette kedden a FIFA a 2014-es Aranylabda 23 fős jelöltlistáját, amin túlzott meglepetés nincs – az élen a BL-győztes Real Madrid, illetve a vb-n nagyot domborító Bayern München-es világbajnok német játékosok vannak. Azonnal arra kértük önöket, szavazzanak, hogy kinek adnák idén eddig mutatott teljesítménye alapján az év legjobbjának járó díjat, önök pedig a következő játékosokat hozták ki az első öt helyre: Manuel Neuer, Cristiano Ronaldo, Thomas Müller, Lionel Messi és Bastian Schweinsteiger.

Vagyis három világbajnokot, egy BL-győztest, illetve Messit, aki rendre kihagyhatatlannak tűnik, hiszen 2007 óta mindig ott van a végső háromban, 2009-2012 között pedig négyszer nyert is.

A szavazásban Cristiano Ronaldo és Manuel Neuer magabiztosan leszakította a többieket, de tulajdonképpen Lionel Messi is melléjük vehető, mert nehéz elképzelni, hogy Thomas Müller komoly eséllyel kiszoríthatná az első háromból. A vb-ezüstig jutó argentin válogatott is leginkább Messinek köszönhetően jutott el a döntőig, márpedig a szavazók, vagyis a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai és a kiválasztott újságírók alighanem kiemelten kezelik majd a világbajnokságot.

Ha valóban erre a hármasra szűkül a lista december elsején, Lionel Messi nem lesz könnyű helyzetben, mert bár fel tud mutatni pozitívumokat, mindkét vetélytársával szemben inkább hátrányban van – nem véletlen, hogy messze lemaradva csak harmadik lett a mi szavazásunkon is, ötödannyi voksot kapott, mint a legjobb Neuer és nyomában Cristiano Ronaldo.

Az év elején egy hosszan elhúzódó sérülésből tért vissza, ráadásul a 2013-14-es szezonban semmit nem nyert a Tata Martino irányította Barcelonával. A vb jobban sikerült neki, a csoportkörben négy gólt is lőtt, négy mérkőzésen őt látták a legjobbnak, és vitathatlanul kulcsszerepe volt abban, hogy az argentinok eljutottak a döntőbe, ám végül nem lett világbajnok - szemben Manuel Neuerrel. Viszont a világbajnokság legjobbjának járó vb-Aranylabdát ő vehette át.

Az idei szezonban is inkább jó, mint remek, legalábbis gólokban, mert az összkép azért pontosabb. 12 mérkőzésen 9 gólja van, ami nem rossz mutató, de ezen a fronton Cristiano Ronaldo 21 góljával nem tud versenyezni. Hiába vezeti a Barcelona a spanyol bajnokságot, a szezon eddigi legfontosabb mérkőzésén, a Real Madrid elleni rangadón nem volt kiemelkedő. Van viszont 9 gólpassza, amiből Ronaldónak csak kettő van, vagyis kanadai táblázaton 12/18 a 14/23 ellen, ha Messi és C meccs/pont arányát nézzük. Messi az új edző, Luis Enrique alatt más pozíciót kapott, kevésbé befejező ember, ennek is betudható gólvisszaesése, illetve, hogy megszaporodtak az asszisztjai.

Az Aranylabda-szavazásnál mindig nehéz, hogy csak az azévi teljesítményt vegye alapul az ember, ami két külön szezon nagyjából feléből tevődik össze. Cristiano Ronaldo a 2013-14-es idényben a spanyol bajnokságban, a Bajnokok Ligájában, illetve Luis Suárezzel megosztva Európában is gólkirály lett, de ennek csak a felét vehetjük számításba nála, már ha szigorúan ragaszkodunk a számokhoz.

Idén a Real Madriddal és a portugál válogatottal 47 tétmérkőzést játszott, ezeken 49 gólt lőtt és 12 gólpasszt adott, ami még a portugálok és az ő szempontjából is gyengére sikerült világbajnokság mellett is elképesztő mutató. Sorra dönti a rekordokat a Realnál, a bajnokságban és a BL-ben is, lényegében élete formájában van, klubcsapatát pedig az 1959-60-as szezon óta a leggólgazdagabb kezdéshez segítette. A Reallal BL-t nyert, a döntőn sérülten is betalált, a sorozat szezongólrekordját is 17-re javította.

Ha már a portugál éves mutatóit átnéztük, álljanak itt az argentin adatai is: 54 meccs, 43 gól, 21 assziszt.

Augusztusban az UEFA Cristiano Ronaldót választotta az előző szezon legjobb európai játékosának (a két másik jelölt Arjen Robben és Neuer volt), igaz, ebbe nem számították bele a világbajnoki teljesítményeket.

Hova tűntek az angolok?

A 23 fős listán egyetlen angol játékos sincs, britből is csak egy, a walesi Gareth Bale. Ráadásul sokkal jobban az angol bajnokság sem áll – ugyan 5 játékost ad a listára, csakhogy abból három csak a nyáron került a Premier League-be, hiszen a chelsea-s Diego Costa és Thibaut Courtois addig az Atlético Madridban, míg a Manchester Unitedhez igazolt Ángel di María a Realban játszott. Így tehát mindössze Eden Hazard és Yaya Touré azok, akik angol csapatnál töltötték a teljes idényüket.

Ugyanígy eltűnt a térképről a Serie A, amit csak a francia Paul Pogba képvisel. Az is érdekes, hogy a spanyol bajnoki címig és BL-döntőig jutó Atlético Madridból is érintőlegesen kerültek be, hiszen Costa és Courtois már nem náluk játszanak. A spanyol, atletis Koke mondjuk a lista egyik legnagyobb hiányzója.

És az is vitatható, hogy Luis Suáreznek nem lenne-e helye a világ 23 jelenlegi legjobb játékosa között, hiszen mégiscsak a tavalyi szezon megosztott európai gólkirályáról beszélünk. Nála vélhetően a harapás miatt döntött úgy a FIFA, hogy jobb, ha nem jelölik, de az is lehet, hogy egyszerűen a Liverpoollal van gondjuk, ugyanis Brendan Rodgers sem került be a legjobb edzők 10-es listájára.

Nagyon ritka, hogy egy kapus eljusson a legjobb három jelölt közé, sőt, lényegében szinte egyedülálló, ilyenre ugyanis csak kétszer volt korábban példa: 2002-ben, amikor a szintén német Oliver Kahn volt ott a legjobbak között – végül második lett Ronaldo és Zinedine Zidane között -, míg 1963-ban Lev Jasin az egyetlen kapus lett mindmáig, aki meg is kapta az Aranylabdát.

A kapusok teljesítményét nehéz pusztán statisztikai mutatókkal mérni, hiszen még ha le is hoz kapott gól nélkül egy mérkőzést, az nem adja vissza a játékát, ahogy adott esetben a védések száma sem. Manuel Neuer esetében pedig főként nem, az már sokkal inkább, hogy rendszeresen megy előre söprögetni akár a térfél közepéig is, ráadásul olyan határozottsággal, hogy önbizalmát és hatalmas termetét egy bulldózer sem tudná ledönteni. (Persze ez néha túlzott erőbevitelbe csap át, mint a vb-döntőben, amikor letartolta Gonzalo Higuaint.)

A nyári torna előtt már címvédéshez segítette a Bayern Münchent a bajnokságban és a Német Kupában, majd vezéralkaja volt a világbajnok Németországnak, és az sem véletlen, hogy a torna legjobb kapusának járó Aranykesztyűt is ő kapta meg. De megkaphatta volna a vb legjöbb védője címet is, annyit jött ki, és annyiszor tisztázott hátvédei helyett: úgy játszott, és játszik azóta is a Bayernben, ahogy kapustól még nem láttuk.

Kézzel sem ügyetlen, sőt, a vb-n a negyeddöntőben, Karim Benzema lövését védte legemlékezetesebben. A Bayernben is rendre hozza legjobb formáját, a klub abszolút erőssége és legbiztosabb pontja.

Kié legyen az Aranylabda?

  • 3325
    Neuer
  • 2322
    C. Ronaldo
  • 414
    Messi

Ha sorrendet kellene felállítanunk, a kollégákkal valószínűleg megegyeznénk abban, hogy 2014 egyénileg, még a pocsék vb-szereplés ellenére is Cristiano Ronaldo éve volt. Neuer viszont, ha lehet ilyet mondani, szinte ugyanolyat produkált a kapuban, mint a szupersztár a mezőnyben. Az Aranylabda így kettejük között fog eldőlni, ez szinte kétségtelen, és valószínűbbnek tűnik, hogy a támadó fogja megkapni a kapussal szemben.

Meglepetés persze mindig lehet, C. Ronaldo egy éve is favorit volt, és bár összejött neki második Aranylabdája, hajszállal végzett csak az élen. Most harmadik díjáért megy, amivel olyan legendákat érne be, mint van Basten, Cruyff és Platini, és olyat hagyna le, mint a brazil Ronaldo.

Konkrétabbat a díj sorsáról december 1-én fogunk tudni, amikor a FIFA a 23 nevet háromra szűkíti, a trófea átadására pedig csak jövő január 12-én kerül sor, akkor derül ki 2014 legjobb futballistájának a neve.

Rovatok