Index Vakbarát Hírportál

A FIFA szarik mindenkire, csak azt nem tudni, mikor lesz a vb

2014. november 7., péntek 12:45 | aznap frissítve

Januárban legyen vagy novemberben a 2022-es katari vb? Akkor már miért nem májusban? És mi a helyzet a nyáron?

Amennyire fontosnak találta a katari és az orosz vb-vel kapcsolatban felmerült korrupciógyanú tisztázását, annyira figyel a FIFA arra is, hogy a világ sportszervezeteinek és futballklubjainak mi lenne a megfelelő időpont a 2022-es torna megrendezésére. A nemzetközi szövetség közleményéből az jön le, nem nagyon veszik figyelembe a kéréseket. 

Pedig lassan nem marad olyan hónap 2022-ben, amit ne dobott volna már be valamelyik érintett fél, de még mindig nem tudni, hogy karácsonykor vagy nyáron látjuk a vb-meccseket. Nézzük sorban, melyik időpont kinek nem jó. 

Január-februári rendezés: mivel a téli olimpiát ebben az időszakban rendezik, ezért a NOB már korábban azt kérte a FIFA-tól, hogy ne szervezzék rá a 2022-es téli olimpiára a világbajnokságot. Október elején igyekeztek még nyomatékosabbá tenni a kérést Blatteréknek, azt is megemlítették, hogy már most többmilliárdos szponzori szerződéseket kötöttek a téli játékokra. Ennek ellenére a FIFA most hétfőn nem zárta ki ezt az opciót sem. Korábban egyébként az Európai Klubok Szervezetének, az ECA-nak az alelnöke, Umberto Gandini azt mondta, a téli olimpia nem olyan horderejű esemény, mint a vb, úgyhogy inkább azt kéne máskor rendezni. Az olimpia iránt amúgy nem kapkodnak, annyian visszamondták a pályázatukat, hogy már csak Kína és Kazahsztán maradt pályázónak. 

Áprilisi-májusi rendezés: egy darabig úgy tűnt, hogy ez lesz a megoldás. A klubok nem szívnának annyit az átszervezés miatt, ha mondjuk májusban kezdődne a világbajnokság, hiszen ekkor kellene a legkevésbé megbolygatni a futballnaptárt, júniusra vége is lenne a tornának. Az ECA és az angolok is nagyon szorgalmazták a májusi vb-t, úgy fest, ebből nem lesz semmi. Hétfőn kiderült, a FIFA ezt az időpontot akarja a legkevésbé. Többek között a ramadánra hivatkoznak, ugyanis 2022-ben április 2-án kezdődik majd az iszlám hívők éves böjti időszaka, ez pedig sok játékos felkészülését befolyásolhatja. 

Június-júliusi rendezés: az eredeti vállalás az volt a katari rendezők részéről, hogy nyáron fogják megrendezni a világbajnokságot, ahogy az megszokott. A FIFA csak a rendezési jog odaítélése után kezdett el aggódni a nyári katari hőség miatt (nem ritka az 50 fokos nappali kánikula), és azóta elismerték, hogy ebből a szempontból hiba volt az arab országnak adni a tornát. A katariak válasza erre az volt, a stadionoktól kezdve a tömegközlekedési eszközökön át a szállodákig minden légkondicionálva lesz. Ám a FIFA orvosi bizottságának jelentése szerint a futballisták szervezetének így is óriási terhelést jelentene az időjárás. Most ez a lebonyolítás tűnik a legkevésbé valószínűnek, még úgyis, hogy Blatter egyik kihívója szerint hajnali egytől kezdődhetnének a meccsek. Mármint helyi idő szerint. 

Augusztus-szeptemberi rendezés: ugyanaz a helyzet, mint a nyárral, még szeptemberben is olyan a hőség, hogy a futballisták és a szurkolók is csak szenvednének, úgyhogy ezt az ötletet is el lehet vetni, pedig csak néhány héttel kellett volna később kezdeni a bajnokságokat és a nemzetközi kupákat. 

November-decemberi rendezés: miután úgy tűnt, hogy a nyári rendezés nem vállalható, a FIFA leginkább a novemberi-decemberi rendezés mellett tette le a garast. Ám a másik téli időponthoz hasonlóan ez is olyan mértékű átszervezéssel járna, hogy a bajnokságok rengeteg bevételtől esnének el, ha több hétre le kellene állniuk, a klubok számára is szerencsétlen az egész. Mégis, most ismét ez az időpont tűnik a legvalószínűbbnek, ha Blatter tartani akarja a NOB-nak tett ígéretét. 

Mikor legyen akkor a 2022-es vb?

  • 496
    Most már inkább ne legyen
  • 205
    Májusban
  • 87
    November-december
  • 64
    Nem tudom
  • 61
    Január-feburár

Ezek alapján egyelőre úgy néz ki a dolog, a FIFA nagyjából tojik az összes eddigi kérésre, a katariak pedig annyit finomítottak az álláspontjukon, hogy ha nem nyáron lesz a vb, akkor ők is téli tornát akarnak. 

Egyre valószínűbb tehát, hogy nyolc év múlva a vb-k történetében először nem nyáron játszanak majd a csapatok. 

Az már más kérdés, hogy ez egy Bajnokok Ligája lebonyolításra milyen hatással lesz többek között, de a nagyobb bajnokságoknak is ki kell valamit találniuk.

Rovatok