Index Vakbarát Hírportál

FIFA: mindig van lejjebb

2014. december 18., csütörtök 21:37

Szerda este bejelentette lemondását Michael J. Garcia, az ő feladata volt az etikai bizottság tagjaként, hogy megvizsgálja, a 2018-as és 2022-es futball-vb pályázataival minden rendben volt-e, bundáztak-e az oroszok és a katariak. Szeptemberre össze is állított egy 500 oldalas anyagot, de ezt a FIFA már nem akarta nyilvánosságra hozni, ráadásul az etikai bizottságot vezető Hans-Joachim Eckert olyan konklúziókat vont le 45 oldalas öszegzésében, amitől még a Garcia is kiborult. 

Tele volt ferdítésekkel, lényeges információkat hagytak ki belőle. Garcia próbált is tiltakozni, még fellebbezést is benyújtott a FIFA-hoz, ezt utasította vissza kedden a nemzetközi futballszövetség nagyjából azzal a magyarázattal, hogy az ügyvédnek nincs nagyon oka fellebbezni. 

Sőt, Garciát a szervezeten belül még fel is nyomták a fegyelmi bizottságnál, mert nyilvánosan tiltakozott, úgyhogy kétéves munkája nagyjából arra volt jó, hogy amíg a FIFA-t egyre jobban támadták a katari vb-pályázat körüli bundavádak miatt, addig védekezhettek azzal, hogy Garcia folyamatosan vizsgálja a dolgot. 

A lemondásával együtt megjelent közlemény szerint az Eckert által kivonatolt 45 oldalas anyagot előbb csak személyes véleményként kezelték a FIFA-n belül, de idővel már Sepp Blaterr elnök már legmeggyőzőbb érvként utalt rá, ami bizonyítja, hogy nem sárosak a katariak és az oroszok. 

Ez az, amivel már végképp nem tudott megbékélni Garcia. "Semmilyen független szervezet, megbízott személy vagy döntőbíró nem tudja megváltoztatni ebben a sportszervezetben uralkodó kultúrát. Hans-Joachim Eckert jelentése miatt teljesen elvesztettem a bizalmamat a döntéshozó bizottság függetlenségében, és a szervezeten belüli vezetés hiánya miatt nem szeretném folytatni a munkámat" - indokolta meg döntését Garcia. Azt a véleményt, hogy a FIFA-n belüli állapotokat nem lehet megváltoztatni, a jelentést összeállítók közül többen osztják. 

Sokan a FIFA morális válságának legmélyebb pontját emlegetik Garcia lemondása miatt, bár egy ideje már a nemzetközi futballszövetség vezetői is úgy látják, sikerült elérni azt a szintet, aminél már biztosan nincs lejjebb. Egészen pontosan Jerome Valcke FIFA-főtitkár mondta ezt november végén, igaz, ő még úgy látta, hogy van esély visszamászni, de több év kell, hogy megítélésüket elfogadható szintre hozzák.

Az UEFA-t irányító Michel Platini sem hagyta szó nélkül Garcia távozását, ő úgy látja, mindenki átvilágításban reménykedett, amikor az ügyvéd vizsgálatot indított, ehelyett a FIFA megint csődöt mondott. 

Garcia döntése miatt most még nagyobb lesz a nyomás a végrehajtó bizottságon, hogy hozzák nyilvánosságra a teljes jelentést, néhány bizottsági tag már nyilatkozott is a sajtónak, hogy sokkolta őket a lemondás. A FIFA pénteken dönthet a nyilvánosságra hozatalról. 

Rovatok