Index Vakbarát Hírportál

Az argentinok tudták, hol a rés, de nem merték kihasználni

2014. július 10., csütörtök 14:24

Mind a két csapat az előző körben is látott biztonsági játékával rukkolt elő, így nem is lehetett más a Hollandia–Argentína vége, mint egy unalmas 0:0. Pedig az argentinok találtak rést a hollandok védelmén, de nekik fontosabb volt, hogy ne kapjanak gólt.

Már a kezdőcsapatokat illetően sem ért minket meglepetés, de Jong felépült, Kuyt pedig most jobb oldalon kezdett. Di Maria helyén az a Perez játszott, aki váltotta őt a belgák ellen, míg a védelemben ismét Demichelis kapott szerepet.

A hollandok védekezését az elmúlt meccseken már ki lehetett ismerni, a kérdés az volt Sabella mit talál ki ellene. Ő a jobb oldalra helyezte a hangsúlyt és a Blind–Indi Martins kettőst támadta csapata. Lavezzi és Perez cserélgették a helyüket, hol az egyik, hol a másik bukkant föl a jobb oldalon. Higuaín is rendre kihúzódott ide, és Messi is itt vívta meg párharcai nagy részét.

Wijnaldum és Sneijder őrizte a két belső középpályást, Mascheranot és Bigliat, míg de Jong követte Messit.

Hátul azonban Blindék nem tudták, hogyan osszák el az embereket. Higuaín jobbra húzódásával a hollandok bal oldali belsőhátvédjét Indi Martinst kötötte le, így Blindnek maradt Perez (vagy Lavezzi). Ez viszont azt eredményezte, hogy Zabaleta üresen léphetett be a játékba.

25-30 perc után rendezték a sorokat a hollandok, amikor az argentin labdajáratás jobbra indult, akkor Blind már lopakodott előre, azonban Zabaleta mélyen, még a saját térfelén helyezkedett, odáig meg nem merészkedett ki a holland hátvéd.

Így állt elő az argentinoknak az a kedvező helyzet, hogy Zabaleta még mindig viszonylag szabadon kaphatta a labdákat, igaz, megindulni már nem tudott, de így Blind mögött nyílt üres terület, ahova be lehetett rugdosni a labdákat. Ott pedig ügyes helycserékkel tempóelőnyhöz jutottak. Egyvalaki visszalépett a védőfalból, kihúzta magával a védőjét, a másik meg azonnal indult az üres területre.

Ez így elképzelés szinten remekül működött, azonban egy-két szögleten, szabadrúgáson és beadáson kívül többre nem vitték az argentinok. Zabaletát visszafogta Sabella, így hiába lehetett volna ő a kulcs, nem indult annyit előre, hogy futószalagon teremtse a lehetőségeket. Így a támadóharmadban gyakorlatilag csak négy argentin próbálkozott helyzetteremtéssel, ők viszont komoly létszámhátrányban voltak. Igaz, cserébe, hátul többen figyelték árgus szemekkel Robbent és Van Persie-t nehogy elszaladjanak egy kontrából.

Az argentinok felhúzták a belgák ellen is látott két, mélyen ülő négyesláncot, amit a hollandok sem tudtak feltörni. Robben és Van Persie vergődött a sorok közti minimális területen. Néhányszor megpróbáltak beindulni a védők mögé, de a hosszú labdáknak a mély védelmi vonalak miatt nem volt létjogosultságuk. Sneijder amúgy sincs kirobbanó formában, ráadásul egyedül kellene ötlettel és a kreativitással megtöltenie a holland támadásokat, amire képtelen volt.

Az első félidőben nagyon defenzíven játszott a két szélső, Blind és Kuyt, akik szélességet adhattak volna a holland támadásoknak, és segíthettek volna megbontani az argentin védelmet. A második félidőre ezen változtatott Van Gaal, és Janmaat, illetve a bal oldalra kerülő Kuyt is némileg bátrabban ment előre, azonban ekkor is maximum csak a támadótérfél közepéig jutottak, így a szélső hátvédeket nem helyezték komoly nyomás alá. Beadásokkal nem sok értelme lett volna Robbent és Van Persie-t keresni, de sikeres, előreirányuló átadásuk sem sok volt.

 Így maradt a vergődés. A védekezésüket viszont stabilizálták, Indi Martins lecserélésével és Kuyt oldalváltásával az első félidei bizonytalankodás is megszűnt.

Ráadásul a hollandok többet birtokolták a labdát, így Lavezzi és Perez erejét is alaposan leszívta az álladó védekezés, már messze nem ficánkoltak annyit elöl, mint az első félidőben.

Nekünk pedig nem maradt más, mint kivárni a 120 perc végét, hogy legyen esélyünk gólt látni.

Összegzés

Ennek az 5-3-2-es holland hadrendnek eddig sem a támadásvezetés volt az erőssége. A védekezést, területszűkítést tegnap is kiválóan megoldották, Messit levették, az ellenfél térfelén azonban semmi ötlet és átütőerő nem volt bennük.

Sajnos az argentinok is arra szavaztak, hogy inkább kivárják a végét, mi lesz belőle, mint hogy véletlenül kinyíljanak és gólt kapjanak. Pedig Sabella jót húzott azzal, hogy a holland védelem bal oldalát támadta az első félidőben. Ha egy kicsit bátrabb, akkor ott komolyabb helyzeteket is lehetett volna kialakítani, de a tegnapi napon a biztonságé volt a főszerep.

Rovatok