Index Vakbarát Hírportál

Nem érdemelték meg, de rekordgóllal megnyerték

2014. június 17., kedd 02:07

A G csoport két, Németország és Portugália mögött elméletileg gyengébb csapata is megkezdte a világbajnokságot hétfő éjszaka Natalban.

A ghánaiak leginkább abban bízhatnak, hogy a kontráikkal megfogják Klinsmann csapatát. Az mondjuk biztos, hogy az amerikaiak ellen lehet a legnagyobb esélyük a pontszerzésre, nagy meglepetés lenne, ha Portugália vagy Németország ellen sikerülne.

A legutóbbi két világbajnokságon a ghánaiak ejtették ki az amerikai csapatot. A 2006-os német tornán utolsó csoportmeccsükön nyertek 2-1-re, ez az USA kiesését jelentette, négy éve pedig a nyolcaddöntőben találkoztak, akkor hosszabbításban dőlt el a továbbjutás, akkor Gyan góljával nyertek 2-1-re, és az idei tornán is az amerikaiak ellen volt legnagyobb esélyük a pontszerzésre.

A meccs ennél jobban nem is kezdődhetett volna az amerikaiaknak: a középkezdés után Dempsey egy bal lábas csel után betört a 16-osra, és a 29. másodpercben jobb lábbal a bal alsó sarokba gurított. Ezzel alighanem meglőtte a 20. világbajnokság leggyorsabb gólját, ami a vb-k történetének ötödik leggyorsabb találata.

Jó lett a meccs, Ghánának támadnia kellett, az amerikaiak kontráztak, a 8. percre három helyzet jött össze. Az amerikai csapat beszorult, Howardnak kellett védenie többször is, Ghána jobbról jövő beadásai veszélyesek voltak, de mindent ezen az oldalon erőltettek.

A 21. percben a két perccel korábban helyzetbe kerülő Jozy Altidore sprint közben megsérült, hordágyon vitték le, a bal combhajlítójában szakadása lehet. Fél óra kellett, hogy az amerikaiak kijöjjenek a kapujuk elől. A 32. percben Asamoah Gyan lőtt laposan és erősen a bal alsó sarokra, Howard nagyott védett.

Aztán a gólszerző és erősen vérző Dempseyt ápolták, akit Boye rúgott fejbe egy felugrásnál, csoda, hogy az amerikaiak csapatkapitányának nem tört el az orra. Eldurvult a meccs, a félidő utolsó percében Jones akaszkodott össze Muntarival, mert megint felrúgták. A ráadás 5. percében maradt ki a legnagyobb ghánai helyzet, Atsu jól gurított középre, de Jordan Ayew eltörte a labdát.

Az afrikaiak a 2. félidő elején is komoly fölényben voltak, a labdatartást sokkal nyerték, de feleslegesen, mert helyzetekig egy ideig nem jutottak el, az íveléseket és az ütközéseket erőltették. Az 55. percben Muntari lőtt 25 méterről, a Milan játékosa 1-2 métert tévedett, egy percre rá Asamoah Gyan egyenlíthetett volna fejjel, de kicsit mögé jött a labda. Az 58. percben megint ő fejelt, most 10 méterről, Howard nagyot védett. Egyértelműen jobb és veszélyesebb volt Ghána, 60 százalékban birtokolták a labdát, az amerikaik nem tudatosan adták át az irányítást, ennyire voltak képesek.

Az afrikaiak cseréltek, újabb világsztárok álltak be, az utolsó 20 percre Boateng és Essien is pályára került.

A 82. percben jött az egyenlítés, megérdemelten. Asamoah Gyan adott sarokkal első osztályú passzt Ayewnak, aki 12 méterről, bal külsővel gyönyörű gólt lőtt, 1-1. Nem álltak le a gól után sem, azonnal két újabb helyzetük volt.

A 86. percben a semmiből, helyzet nélkül jött a második, meg nem érdemelt USA-gól: Brooksról maradtak le a védők, aki 8 méterről fejelt gólt, a labda a földről felpattanva vágódott a léc alá.

A maradék nyolc perc fetrengéssel, szabadrúgásokkal, kivágott labdákkal, időhúzással telt el.

Az Egyesült Államok 2-1-re győzött, Ghána pedig hiába játszott jobban, kikapott, és ezzel a vereséggel rossz helyzetbe került, mert Németország és Portugália ellen még nehezebb lesz.

Rovatok