Index Vakbarát Hírportál

Kizárt lenne az összekacsintós döntetlen?

2014. június 26., csütörtök 15:49

Ha más párosításban találkoznának utolsó meccsükön a G-csoport csapatai, akár percenként is változhatna a két továbbjutó, így pont nem.

Az egyaránt négypontos Németország és az Egyesült Államok van a legkedvezőbb helyzetben, és mivel egymás ellen játszanak, így egy kényelmes döntetlen mindkét ország továbbjutását jelentené. Mivel a világbajnok német Jürgen Klinsmann vezeti pillanatnyilag az USA-t, és mivel korábbi másodedzője a jelenlegi német kapitány, Joachim Löw, erre meg is van minden esély.

A fogadóirodák úgy gondolták a második csoportkör után, amikor a mostani állás kialakult, hogy 2,3-szoros pénzt fizetnek csak erre az ikszre. Azóta viszont eltelt négy nap, és a döntetlen már 3,3-szoros pénzt ér, vagyis nagyjából olyan az odds, mint egy normális meccsnél.

Mi történhetett a pár nap alatt? Miért szűnt meg a gyanakvás? Jóllehet az összekacsintásra továbbra is megvan az esély, még ha állandóan azt is halljuk: erre a 90 percre felfüggesztik a barátságot.

Nem könnyű a kérdésekre elfogadható választ adni, mert nyilván elmondta Löw és Klinsmann is, hogy minden meccsen győzni akarnak, de ezt minden egyes alkalommal elmondják. Hogy ezt mégis hitelesnek gondolják, a két nemzet mentalitása lehet a magyarázat. Amitől persze könnyen lehet, hogy egy komolyabb tempó és nyílt küzdelem után az utolsó félórában már nem erőltetik, ha megfelelő az eredmény mindkettőjüknek, hiszen a józan ész legyőzi az egót, és a folytatásra is kell az erő. Kézenfekvő, hogy a csoportelsőnek Algériával vagy Oroszországgal sokkal könnyebbnek tűnik játszani az egyenes kieséses szakaszban, mint a belgákkal.

Mesut Özil amondó ellenben, hogy ha egy csapat elveszi a gázt, és csak 90 százalékkal nyomja, akkor könnyen otthon találhatja magát, vagyis senki sem engedheti meg magának a lazítást. 

Ha döntetlen lesz, nehéz elvonatkoztatni attól, hogy nem előre megbeszélt eredmény született. Mert ugyan a svéd-dánon is harcoltak és hajtottak a csapatok a 2004-es Európa-bajnokságon, de azért mégiscsak az a 2-2 lett, amivel mindketten továbbjutottak, ellenben az olaszok tehettek bármit is, mindenképpen kiestek. (A svéd-dánon egyébként a döntetlen fizetett legkevesebbet, 2,3-szoros volt az odds.)

Az Egyesült Államok 1990-től folyamatosan vb-résztvevő, kétszer egymás után azonban nem sikerült még sohasem továbbjutnia, és mivel legutóbb továbbmentek, ha a sorminta folytatódna, akkor ki kellene esniük.

Ehhez ki kell kapniuk, ami azt is jelentené egyben, hogy Németország sorrendben hatodszor első helyről megy tovább. De akár még szoros, egygólos vereséggel is biztosíthatnák a helyüket, ha a portugálok nem nyernek legalább néggyel, Ghána pedig kettővel.

A németeknél Philipp Lahm pozíciója a központi kérdés, mert a középpályán nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, míg a védelem jobb oldala lyukas, ezért nyilván ott kellene játszatni, de Löw eddig hajthatatlan volt, szerinte a csapat stabilitását valamint egyensúlyát Lahmtól a középpályán kapja.

Klinsmannak arra is van terve, hogy ha Lahm lesz a védekező középpályás, de azt is tudja, hogyan kell kikapcsolni Schweinsteigert a játékból.

Nem lesz könnyű feladat, de mivel az amerikaiaknak jó néhány Bundesligában edződő játékosuk van, ők is ismerik a riválisok erényeit.

A másik két csapatnak marad a reménykedés, az eltiltása után visszatérő portugál Pepe határozottan kijelentette, ő hisz a csodákban, és mivel rajta kívül még sokan vannak így a csapatban, nagy gólaránnyal szeretnének nyerni.

„Nem könnyű feladat, fizikailag nagyon erősek, a széleken nagyon gyorsak a ghánaiak, de nekünk meg kell ragadni az utolsó esélyünket. Sajnálom, hogy a második meccsen nem tarthattam a csapattal a pályán, de a piros lapom megakadályozott ebben, amit egyébként most is túlzónak gondolok.”

2002-ben Portugália bent ragadt a csoportjában, épp az Egyesült Államok mögött. Ghána ellenben 2006-ban az USA előtt ment tovább. Cristiano Ronaldóval tele van a net, élcelődnek rajta, hogy ő két új frizurát tud eddig felmutatni, amíg Messi és Neymar szórja a gólokat, és már négynél járnak. A legutóbbi aranylabdás természetesen szeretne legalább egy góllal búcsúzni, de még mindig kérdés, van-e olyan fizikai állapotban, hogy erre képes legyen.

Ghána nem mindennapi ösztönzést kapott, hiszen videók készültek arról, hogy 3 millió dollár útnak indul, amire a csapattagok jogosultak. Korábban ugyanis attól sem riadtak vissza, hogy nem állnak ki az utolsó meccsre.

Muntari és Boateng viszont már biztosan nem áll ki, mert fegyelmi okokból kitették őket a keretből. Előbbi állítólag az egyik csapatvezetőt ütötte meg, utóbbi csapattársának ment neki.

Az afrikaiaknak jobb a gólkülönbségük, nekik a szűkebb győzelem is megfelelő, európai csapatok ellen nem is rossz a mérlegük, de ez a klasszikus eset, hogy nem a saját kezükben van a sorsuk, miután a csoportot vezető duótól csak egy pontot szereztek.

Rovatok