Index Vakbarát Hírportál

Löw kihúzta a franciák méregfogát

2014. július 5., szombat 12:31

Csak ötször lőttek kapura, nem birtokolták többet a labdát, ziccerük is csak egy volt, mégis az eddigi legmeggyőzőbb teljesítményével búcsúztatta Németország Franciaországot, és jutott az elődöntőbe.

Joachim Löw kihagyta a csapatából Götzét, akinek a helyére Klose került, így Müller lépett egy sorral hátrébb. Lahm jobbhátvéd lett, így középen Schweinsteiger és Kroos mellett Khedira kezdett.

Didier Deschamps, ahogy az várható volt, ismét Griezmannak szavazott bizalmat, Giroud csak a kispadon kapott helyet.

A németek nagyon magas, a franciák nagyon mély védelmi vonallal kezdték a mérkőzést, így a játék a kékek térfelén folyt. Cabaye biztosított a két sor között, és figyelt a német középpályás háromszög kapujukhoz közelebbi csúcsára, míg a legmélyebben helyezkedőt Benzema figyelte.

 A francia középpályás-védekezés főleg középre összpontosította figyelmét, hogy ne tudják nyugodtan járatni a labdát a németek, ám ennek az lett a következménye, hogy Lahm többször teljesen üresen tudta kapni a labdát, mert Griezmann is túlságosan behúzódott.

A németek a körívig feltolták a védővonalukat, a középpályások pedig, amikor nem agresszíven letámadtak, akkor visszahúzódva a felezővonalhoz teljesen besűrítették a területet. Ezzel két legyet ütöttek egy csapásra. Egyrészt állandó nyomás alatt tartották Cabaye-t, Matuidit és Pogbát, másrészt semmi teret nem hagytak Valbuenának és Griezmannak.

Egyetlen lehetősége a franciáknak az ívelés maradt. Látszott, hogy nem erre készültek, kissé kétségbeesett megoldások voltak ezek. Mindenféle előkészítés nélkül, valaki intett egyet és elindult, már rúgták föl a labdát. Nem is tudtak, csak egy komoly helyzetet kialakítani.

A korai gól nem tett jót a meccsnek. A németek már nem siettek sehova, leginkább megelégedtek azzal, hogy nyomás alatt tartották a francia labdakihozatalokat, és hagyták őket vergődni.

Második félidő

Lehetett rá számítani, hogy Deschamps a szünetben kiképzi a csapatát a német védelem áttörésére, ezért Löw hátrébb húzta a térfél közepéig a védősorát, így lecsökkentve a mögöttük lévő üres területet, ezzel megnehezítve a pontos íveléseket.

A franciák mégis maradtak a védők mögé betett labdáknál, ám érdekes módon a bal oldalra helyezték a hangsúlyt. Höwedes helyett Lahm oldalát támadták. Valbuena is egyre többször bukkant fel ott, illetve Matuidi is előrébb játszott, mint az első félidőben.

Franciák hőtérképe. Balra az első, jobbra a második félidő (forrás: squawka.com)

A németek ímmel-ámmal kontrázgattak, de támadásban nem tűnt százszázalékosan koncentráltnak Löw csapata. Hátul viszont a Boateng-Hummels-kettős átjátszhatatlan volt. Néhány alkalommal tudtak csak helyzetbe kerülni a franciák, de akkor is vagy csak kiszorított helyzetből lőhettek, vagy Hummels blokkolta a lövést. Neuernek 90 perc alatt egy bravúrt kellett bemutatnia (a 34. percben Valbuena lövésénél) úgy, hogy 80 percet hátrányban játszottak a franciák!

 Összegzés

Most nagyon meggyőző volt a német válogatott. Nem lőtték szét Lloris kapuját, nem jöttek futószalagon a ziccerek, nem birtokolták 70%-ban a labdát (51%-49%!), de teljesen kézben tartották a meccset. Egy pillanatig nem volt kétséges, melyik csapat fog továbbjutni.

Löw előbb a feltolt védelmi vonallal, majd annak visszahúzásával is egy lépéssel Deschamps előtt járt. Ráadásul Matuidit és Pogbát kivette a játékból, és ezzel ki is nyírta a francia támadójátékot. Az eddigi passzmutatójuk 52 és 49 passz/meccs 83%-os, illetve 80%-os pontossággal, a tegnapi 34 és 38 passzal, és a 70%-os, illetve 72%-os pontossággal szemben!

Deschamps azt nyilatkozta, hogy a helyére került a francia válogatott, és igaza is van. A gyengébb ellenfeleket simán verték a franciák, azonban egy topcsapat szintjét jelenleg még nem érik el.

Rovatok