Index Vakbarát Hírportál

Elbujdokolt a ghánai kapitány, valamire készül Németország ellen

2014. június 21., szombat 17:30

Eddig kétszer találkozott egymással Németország és Ghána, mindkétszer a németek nyertek, a gólarány 7-1, most a G csoport második fordulójában a ghánaiak vannak lépéskényszerben Fortalezában.

Ha fegyvert fogtak volna a fejemhez a vb előtt, hogy egy afrikai országot kell mondanom, amely eljuthat a legjobb nyolcba, vagy akár négybe, hezitálás nélkül Ghánát mondtam volna. Nemcsak az elmúlt vb-ken nyújtott elismerésre méltó szereplésük (2006- legjobb 16-ban a brazilok ejtették ki őket, 2010-ben a legjobb nyolcig jutottak), hanem tudatos tervezéssel, utánpótlásuk folyamatos, kimagasló teljesítményével a világ élvonalához csatlakoztak. Szerencsétlenségükre egy olyan csoportba kerültek, amelyből még Ronaldóval felálló Portugáliának továbbjutása sem biztos.

Az első meccsüket ráadásul régi mumusukkal, az Egyesült Államokkal játszották, amelytől 2-1-re kikaptak. Igaz, nem a legerősebb felállásban kezdtek, pedig ezzel a középpályássorral egy sor vb-résztvevő ország elégedett lenne: Muntari, Kwando Asamoah, Essien, Kevin-Prince Boateng is mind topcsapatban játszik.

Hogy Kwesi Appiah edző fejében hogyan áll össze az a csapat, amelynek most az átlagosan teljesítő (azaz kirobban formában lévő) Németországot kellene valahogy megtörnie, arra egyelőre nincs válasz. Az edző ugyanis a médiával nem áll szóba az edző, helyette mindig más ment el a sajtótájékoztatókra. A ghánai futballszövetség kommunikációs vezetője, Ibrahim Sannie Daara azzal magyarázta a látványos távolmaradást, hogy az edzőt lefárasztaná, ha minden nap el kellene mondania ugyanazokat. 

A németek ettől azonban nem fognak kikészülni, a saját elképzeléseik szerint készülnek.

Joachim Löw csapatáról a legkevesebb, ami elmondható, hogy az idei vb egyik nagy esélyese, sikeresen építi be a fiatalokat a csapatba, ugyanakkor a kezdő szinte teljesen megegyezik a két évvel ezelőtti Eb-negyeddöntős csapattal. 

Nagy nehézséget nem fog nekik Ghána okozni, az első fordulóban a Cristiano Ronaldóval felálló Portugáliát gyakorlatilag darabokra szedték. Müller mesterhármasával pedig a gólkirályi címért is bejelentkeztek. Ő amúgy a hetedik olyan német futballista, aki mesterhármast ért el a vb-k történetében.

Ami gondot okozhat Löwnek, az a védelemben megsérült Hummels, a combjával van probléma, de felépülhet. Löw szerint ghánaiak hihetetlen fizikummal rendelkeznek, nagyon erősek és gyorsak.

A csoport győztese a H csoport másodikjával játszik, amely a jelenlegi állás szerint Belgium lehet, őket Németország a 2012-es Eb-selejtezőkön kétszer verte, de ellenfelük lehet még Oroszország, Dél-Korea vagy Algéria is. A németek negyeddöntőjét bátran meg lehet fogadni.

Rovatok