Index Vakbarát Hírportál

Először kellett a gólkamera, balhé is lett

2014. június 15., vasárnap 23:06 | aznap frissítve

Franciaország simán, 3-0-ra verte Hondurast a vb-n egy igen alacsony színvonalú, rugdosódós mérkőzésen. A legérdekesebb és legfontosabb pillanat a második gól volt, futballtörténelmet láttunk.

A Franciaország-Honduras 48. percében Karim Benzema a hosszúba akart belsőzni egy beadást, de a kapufát találta el, a labda onnan a gólvonal felé pattant. Ha nem nyúl bele a hondurasi kapus, Valladares, akkor talán megússzák, de a kezéről a gólvonal felé csorgott a labda. 

Benzema ünnepelt, a kapus integetett, hogy nem volt bent, a brazil Ricci játékvezető viszont a gólvonal-technológia jelzése alapján megadta a gólt. 

Karim Benzema Second Goal - France vs Honduras 2-0 - World Cup Brazil

A legtöbb visszajátszás alapján nem volt egyértelmű a helyzet, szemre úgy tűnt, nem volt bent a labda, csak egy oldalsó kamera kikockázott felvételén tűnt úgy, hogy valóban átjutott a vonalon. Ezt erősítette meg a technológia is, hiába reklamált Luis Suarez, Honduras szövetségi kapitánya, aki még a francia edzővel, Didier Deschamps-pal is összevitatkozott. Valladeres öngólja érvényes, szabályos gól volt, 2-0-ra vezettek a franciák. 

Goal-line technology plays its role in France's second goal: http://t.co/fT76uv3eQN #FRAvsHON #CBCWorldCup pic.twitter.com/0Qth1wkn3s

— CBCSports (@cbcsports) 2014. június 15.

A gólvonal-technológia a brazil világbajnokságon mutatkozott be, így Valladares öngólja történelmi, korábban egyetlen világversenyen sem határoztak még technológia bevonásával egy vitatott helyzetről. Nagyon kellett is, szinte biztos, ha nincs a kamera, ezt a gólt nem adták volna meg a franciáknak, akik végül 3-0-ra nyertek. 

Négy éve, Dél-Afrikában az angol-német nyolcaddöntőben ennél sokkal egyértelműbb gólt nem adott a játékvezető, azzal egyenlíthettek volna az angolok, de végül 4-1-re kikaptak, és kiestek. 

A francia-hondurasi csoportmeccs egyébként igen gyenge volt, az európaiak begyűrték a jóval gyengébb közép-amerikaiakat, akik inkább csak rugdosódtak. Palaciost és Pogbát már az első félidő közepén ki kellett volna állítani, előbbi 20 perccel később ment is, második sárgával, jogosan: büntetőt is összehozott, amit Benzema lőtt be.

A realosé lett a harmadik, igen nagy találat találat is, a másodikat, a videógólost természetesen öngólnak adták.

Az E csoportban voltak eddig egyedül gyenge meccsek, a Svájc-Ecuador még rosszabb volt a Franciaország-Hondurasnál is.

Rovatok