Index Vakbarát Hírportál

Van Gaal: Ketten nem akartak büntetőt rúgni

2014. július 10., csütörtök 09:19

Louis van Gaal, a hollandok szövetségi kapitánya az argentinok ellen elveszített vb-elődöntő után beszélt a 0-0-s hosszabbítás utáni büntetőkről, amelyek végül csapata vesztét okozták.

Ketten nem akartak elsőnek tizenegyest rúgni, mondta, ezért jött a képbe Vlaar, aki elsőnek rúgta és ki is hagyta. Van Gaal szerint Vlaar játszott a legjobban a meccsen, ezért minden bizalma megvolt benne. Ebből is látszik, hogy nem könnyű a büntetőpárbaj.

Szerinte a legrosszabb forgatókönyv valósult meg, hiszen a „legvégéig azonos szinten játszottunk, ha nem jobban ellenfelünknél”. Borzasztó csalódás, tette hozzá. „Nem sok helyzetet alakítottunk ki a korábbi meccseinkhez képest, ez sokat elárul az ellenfél teljesítményéről. Hiába volt pályán Robben, Van Persie és Sneijder, illetve Messi, Lavezzi és Higuain, alig volt kapura lövés, ami jelzi a taktika színvonalát."

Maliciózusan hozzátette, nem kellene a 3. helyért játszani, a vb egyetlen értelme, hogy ki lesz a győztes, ezzel együtt fantasztikus tornán vannak túl, amelyen senki sem várta őket az elődöntőbe.

Arjen Robbennek sincs túl sok kedve a bronzéremért küzdeni: „Nem érdekel a harmadik hely. Csak a vb-cím a fontos, a szombati bronzmeccset nyugodtan el lehetne felejteni." 

Van Gaal azt is elismerte, hogy ha nem cserélt volna már hármat, akkor most is lecserélte volna a tizenegyesek előtt a kapust, ahogy Costa Rica ellen is tette. Akkor a Jasper Cillessen–Tim Krul-csere elődöntőt ért, és a cserekapus két büntetőt is kivédett. A megoldás: Cillessen még életében nem fogott tizenegyest. Szerdán sem sikerült neki.

Van Gaal megindokolta a cseréket is: Martins Indi túl sokat szabálytalankodott Messi ellen, még az első félidőben egy sárgát is kapott, és várható volt, hogy kap még egyet. De Jong sérülése nem gyógyult meg, Van Gaal nem akart kockáztatni, Van Persie pedig rettenetesen kimerült.

Rovatok