Index Vakbarát Hírportál

Tudja, melyik három magyar futballakadémia számít?

2015. február 24., kedd 11:29

A svájci független sportkutató intézet, a CIES legfrissebb munkájában azt vizsgálta, melyek azok az európai klubok, amelyek a legtöbb futballistát adták Európa 31 legszínvonalasabb első osztályú bajnokságába. A szervezet a 15 és 21 közötti játékosok átigazolását vizsgálta azzal a feltétellel, hogy az adott futballista legalább három szezont teljesítsen ezekben a bajnokságokban.

Az eredmények alapján az Ajax a legnagyobb futballistanevelő. A holland klub a tavalyi év összes átigazolási időszak végéig, azaz 2014. október 1-ig 77 játékost adott Európa 31 bajnokságába. Nyugodtan kijelenthető, hogy kiemelkedő ez a szám, hiszen a második szerb Partizan Beograd 74-gyel, míg a harmadik Barcelona csak 57-tel követi. Érdekessége a százas listának, hogy a legjobb tízbe két horvát - a Dinamo Zagreb és a Hajduk -, két szerb - a Partizan mellett a Crvena Zvezda - és a cseh Sparta Praha is belefért.

 

Magyar is szerepel az élmezőnyben, sőt három klub is. Az MTK 40 játékosával a francia Lyonnal és a holland Heerenveennel együtt holtversenyben a 15-17. helyen áll. A legjobb százban ott van még a Szombathelyi Haladás, és a Videoton is, 23-23 futballistával.

A legismertebb klubok közül a Real Madrid a 7., a Manchester United 18., a Paris SG a 23. Jól mutatja, hogy a Bayern inkább vásárol fiatal tehetségeket, így a bajor klub csak a 32. helyen áll. A legjobb százban a franciák képviselik magukat a legtöbb, 15 klubbal. Ez pont nyolccal több, mint a második helyen álló spanyol és holland klubok (7-7). Érdekessége a listának, hogy a legjobb százban nincs ciprusi, román és norvég csapat, amelyek kevesebb, mint 20 fiatal játékost adtak tovább.

Rovatok