Index Vakbarát Hírportál

Már az 1998-as vébét is eladta a FIFA

2015. június 3., szerda 22:47

A FIFA-tól 2013-ban menesztett Chuck Blazer, a CONCACAF-futballszövetség (É- és Közép-Amerika) korábbi főtitkára és volt FIFA végrehajtó bizottsági tag elismerte, hogy már az 1998-as franciaországi világbajnokság idején fogadott el kenőpénzeket - értesült a BBC.

A 70 éves Blazer a jelenleg is zajló, és Sepp Blatter FIFA-elnök lemondásához vezető nyomozás egyik koronatanúja, két éve távolították el a szervezettől, azóta segítette az FBI munkáját, leleplezni a szövetség korrupciós ügyeit.

Blazer 2013-as őrizetbe vételekor árulta el, hogy már 17 éve is megvesztegették, akkori vallomása most került nyilvánosságra. A súlyos rákbeteg volt futballvezető állítólag FIFA-tagsága alatt 15 millió dollárt tett zsebre illegálisan.

Az FBI a svájci hatóságok segítségével a múlt heti FIFA-elnökválasztás előtt pár nappal a tisztújításra készülő FIFA-elöljárókat tartóztatott le. Blattert pénteken újraválasztották, de kedden bizonyíték került elő, hogy 10 millió dollárt utalt a szervezet Blazer exkollégájának és 30 éve jóbarátjának, Jack Warnernek, ami után pár órával Blatter bejelentette, lemond. A 10 milliót a 2010-es dél-afrikai világbajnokság rendezéséért fizették ki, de a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb odaítélését is ellenőrzik, valószínűleg mindkettő korrupt módon zajlott le.

A BBC úgy tudja, Blazer legalább két éve működik együtt az FBI-jal, a kulcstartójába szerelt poloskával rögzítették más sáros FIFA-vezetőkkel folytatott beszélgetéseit. 

"2004-től 2011-ig én és más FIFA végrehajtó bizottsági tagok elfogadtunk kenőpénzeket, hogy Dél-Afrikának ítéljék a 2010-es világbajnokságot" - vallotta be Blazer.

Szerdán az Interpol adott ki elfogatási parancsot további FIFA-tisztségviselők ellen, és úgy tudni, Blatter ügyeit lemondása ellenére is vizsgálja a rendőrség, különösen az FBI.

A FIFA-nak már biztosan új elnöke lesz a következő kongresszuson, ők lehetnek a lehetséges jelöltek.

Rovatok